Ceza var, kesen yok

Güncelleme Tarihi:

Ceza var, kesen yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2006 00:00

Geçen hafta yanan ormanların daha dumanı tüterken, gazeteler yazar, televizyonlar gösterirken, Türkiye mangal magandalarından bir türlü kurtulamıyor.

Hafta sonu yine ormanları dolduran magandalar yasağı dinlemedi, yetkililer de ceza kesmedi. Zaten yılbaşından bu yana, mangal yasağına uymayan sadece 2 kişiye ceza kesilmiş.

SON 10 günde tüm yılda kaybetiğinden çok yeşilini, orman yangınlarında yitiren Türkiye, hálá mangal magandalarından kurtulamadı. Daha yanan ormanların dumanı tüterken mangalını kapan ormana piknik yapmaya koştu. Mangal magandalarına ceza kesen de çıkmıyor. Ocak ayından bu yana ormanda mangal yasağına uymayan sadece 2 kişiye ceza kesildi.

Son haftalardaki yangınlar üzerine Muğla, Antalya, Adana Eskişehir, Bolu başta olmak üzere bir çok ilde valilikler ormanlara girişi yasakladı. Turizm bölgelerinde safari turları ve otomobillerde sigara içilmesi bile yasak kapsamına alındı. Ormanların dumanları tüterken duyarsız vatandaşlar, mangalları ve tüpleriyle ormanlara pikniğe koştu. Tüplerle, semaverlerle ağaçların arasına dalan piknikçileri uyaran da olmadı.

JANDARMA’NIN YETKİSİ BULUNMUYOR

Bir tek Güvercinlik Bölgesi’nde ormanlık alandaki piknikçilere baskın yapan jandarmalar, ateşleri söndürmemekte direnen vatandaşlarla tartıştı. Bir vatandaşın, jandarmaya, "Komutanım, sahildeki ağacın altında yemeğimizi pişirelim. Bir şey olursa denizden su alır söndürürüz, söndüremezsek itfaiyeye haber veririz" demesi ise şaşkınlık yarattı. Denetim yapan jandarma komutanı, "Vatandaşı uyarmaktan başka yapabileceğimiz bir şey yok. Kontrollerimizi yapıyoruz, ancak ceza yazma yetkimiz yok. Ormancıların da bu kontrolleri sıklaştırması gerek" dedi.

ORMANCI AZ ZABIT TUTULAMIYOR

Bodrum Orman İşletme Şefi Doğan Demir ise, ateş yakanların yasal boşluktan yararlandığını ve cezaların caydırıcı olmadığını öne sürdü. Demir, ayrıca eleman eksikliği nedeniyle yeterli denetim yapılamadığını ekleyerek, "Ormanda yasak olmasına karşın ateş yakan kişi, orman memurunun zabıt tutarak mahkemeye vermesi ile 6 ay ile 1 yıl arası hapis cezası alıyor. O da 100-300 YTL para cezasına çevriliyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!