Çevre katliamına suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Çevre katliamına suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2011 11:15

TÜRKİYE’nin İğneada ile birlikte ikinci ’subasar ormanı’ olan Acarlar Longozu kenarında arsası olan bir kişi, günler süren çalışmayla ağaçları keserek dev iş makineleriyle yaklaşık 1.5 kilometrelik kanal açtı. Metrelerce derinlikten çıkarılan tortu kesilen ağaçların diplerinin üzerine örtülürken, bu çalışma sırasında binlerce balık, tatlı su midyeleri ve diğer canlıların telef olduğu görüldü.

Kaynarca Büyükyanık köylüleri olaya tepki gösterirken, Orman Müdürlüğü yetkilileri savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ve olayı takip ettiklerini söyledi.

Kaynarca ve Karasu ilçeleri arasındaki bulunan, dünyanın sayılı subasar ormanlarından biri olan Acarlar Longozu’ndaki çevre katliamı 20 gün önce başladı. İddialara göre longoz kenarında arazisi olan Yücel A., sit alanı olan ve bir ağaç dahi kesilmemesi gereken longozda kepçe ile 1.5 kilometrelik kanal açtırdı. İddialara göre longoz sularından aldığı metrelerce derinlikten çıkarılan tortu ile de kesilen ağaçların diplerinin üzerini örttü.

KÖYLÜLER TEPKİLİ

Doğal SİT alanı olan Acarlar Longozu’na sınırı olan Büyükyanık Köyü’nde oturan İbrahim Gedikli, yaşananları gazetecilere anlattı. Gedikli, "Köylünün içeri girip bir dal koparması yasak iken, göl soğanı başta olmak üzere bu bölgeye has bitkiler, balıklar ve göçmen kuşların yaşam alanına dozerle girip kanal açmak, ağaçları toprağa gömmek ne anlama geliyor. Resmi yetkililer buna nasıl göz yumuyorlar anlaşılır gibi değil" dedi.

Köylüler, bölgede ’Rizeli’ lakabıyla bilinen Yücel A.’nın, Karasu ve Kaynarca ilçelerinde gölü korumaktan soruimlu yetkililer tarafından kollandığını da ileri sürerek, Vali Mustafa Büyük’ün konuya el atmasını istedi.

Bölgede açılan kanaldan tarımsal sulamada yararlanıldığı, kanalın suyun akışını engelleyerek ağaçların kurumasına neden olacağı belirtildi. Kanal kazılırken ağaç ve bitkilerin yanı sıra balık ve kuş yuvaları ile midye ve sürüngenlerin yaşam alanlarının da yok edildiği savunuldu.

VALİ: OLAYI TAKİP EDİYORUM

Sakarya Valisi Vali Mustafa Büyük, Acarlar Longozu’nda kepçe ile yapılan katliamla ilgili Karasu ve Kaynarca Orman İşletme Müdürlükleri’nin tutanak tutarak olayı adli makamlara aksettirdiğini söyledi. Vali Büyük "Kim ne suç işlediyse cezasını çeker, ben olayı takip ediyorum" dedi.

Sakarya Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz da, olayı haber aldıktan sonra gerekli işlemlerin süratle gerçekleştirildiğini belirtirken "Orman sahasında izinsiz kanal açılmış. Bununla ilgili gerekli işlemler yapıldı. Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu. Kimsenin orman varlığımızda zarar vermesine izin vermeyiz. Ekiplerimizin ihmali yok" diye konuştu.

’GENÇ FİDANLAR DA TAHRİP EDİLMİŞ’

Sakarya Çevre ve Orman Müdür Vekili Erdoğan Şenol ise, Kanal içerisinde malzemeyi almak suretiyle bir hat yapmış. Ekiplerimiz bölgede inceleme yaptı. İncelemede Longoz dışındaki arazisini su taşkınlarından korumak amacıyla bunu yaptığını söylemis. Konu hakkında Sakarya Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda da bulunuldu. Burada genç fidanlar da tahrip edilmiş" dedi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!