Cep telefonlu av

Güncelleme Tarihi:

Cep telefonlu av
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

41 polisin beylik tabancasına el konuldu

İzmir, Bursa, Gaziantep ve Mersin'de eyleme katılan 41 polise işten el çektirildi. İstanbul'da ise eylem sabahı cep telefonlarıyla yapılan görüşmelerden protestoyu organize edenler saptanıyor.

TÜRKİYE genelindeki polis eylemlerinin başlamasına neden olan İstanbul Çevik Kuvvet polisleri hakkında Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı hukuki soruşturmanın yanı sıra İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettişler de idari soruşturma başlattı.

İzmir, Bursa, Gaziantep ve Mersin'de yapılan ilk soruşturmalar sonucunda protesto yürüyüşüne katılan 41 Çevik Kuvvet polisine işten el çektirildi, kimlik ve beylik tabancalarına el konuldu. Adana'da adli soruşturma sürdürülüyor.

İstanbul'da eylemin sabah erken saatlerde cep telefonlarıyla yapılan görüşmeler sonunda organize edildiğini belirlendi. Müfettişler, Çevik Kuvvet içinde Hizbullahçı, Fethullahçı, MHP'li gruplaşmalar oluştuğunu, eylemin bu kişiler tarafından organize edildiğini tesbit ettiler.

ADLİ VE İDARİ

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan tarafından görevlendirilen 3 müfettiş dün sabah İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde çalışmalara başladı. Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı ve İçişleri Bakanlığı müfettişleri, televizyonlarda yayınlanan görüntüleri, gazetelerde çıkan haber ve fotoğrafları incelemeye aldı. Müfettişlerin incelemesi sonunda eyleme katılan polisler hakkında 'Yevmiye kesmekten, meslekten ihraca' kadar çeşitli cezalar verilebileceği bildirildi.

ELEBAŞILARI TESBİT

Müfettişler, gösteride elebaşı konumunda olan polisleri belirlemek için araştırmalara başladılar. İlk aşamada Bayrampaşa Çevik Kuvvet'te görevli grup amiri olan 16 komiser ve komiser yardımcısı bilgilerine başvurulmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne çağrıldı. Bu komiser ve komiser yardımcılarına fotoğraflar ve görüntüler gösterilerek elebaşı konumunda olanları tesbit edilebilmek için teşhis yaptırıldı.

Sabah erken saatlerde Üsküdar'da bulunan C Bölgesi Çevik Kuvvet Bölge Müdürlüğü'ndeki arkadaşlarını arayarak eylem için Bayrampaşa'ya çağıran elebaşıların tesbiti için cep telefonu kayıtlarının incelendiği bildirildi.

AÇIĞA ALINAN YOK

İstanbul Valisi Erol Çakır ile toplantı yapan İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz, emniyet çıkışında yaptığı açıklamada, ‘‘Yürüyüşe katılan Çevik kuvvet polisleriyle ilgili soruşturma sürüyor. İncelemelerin tamamlanmasının ardından olaylarda suçlu olduğu tespit edilen polisler cezalandırılacak. Şu anda açığa alınan yok’’ dedi.

Eyleme katılan polislerin siyasi bir hareket içinde olmadığını da söyleyen Abanoz, ‘‘Olayın siyasi bir boyutu yok. Saldırı sonucu, arkadaşların yaşadığı acı, infiale dönüştü’’ dedi. Abanoz, şehit ailelerine 1.5 milyar lira yardım yapılacağını açıkladı.

Müsamaha yok

Polis eylemleri, dünkü Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Ecevit'in açılış konuşmasında ‘kısaca’ gündeme geldi. Eylemlerin hemen ardından önceki gün ‘‘Polis yürüyüşünde sorumluluğu bulunanlar müsamaha görmeyeceklerdir’’ diyen İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'dan sonra Başbakan Ecevit de Çevik Kuvvet'in bugüne kadar yaptığı işleri gölgelediğini söyledi. Ecevit ardından, Tantan'ın bu konudaki çalışmalarının sonuçlarının beklenmesi gerektiğini söyledi.

Müdür'ün yakasına sarılan eylemci polis de açıkta

İZİNSİZ yürüyüşe katılan Bursa'da 8, İzmir'de 16 olmak üzere toplam 24 çevik kuvvet polisi açığa alındı. Eyleme önderlik ettiği belirlenerek açığa alınan İzmir ve Bursa'daki 24 polisin kimlik ve beylik tabancalarına da el konuldu. Bursa'da açığa alınanlar arasında, Emniyet Müdürü Aydın Genç'in yürüyüşü durdurmak için önlerine atlayıp yakasına yapıştığı polis Esat Özgüler de bulunuyor.

Bursa Emniyet Müdürlüğü'nin yaptığı ilk incelemede eyleme öncülük yaptıkları gerekçsiyle Esat Özgüzel, Kadir Keleş, Süleyman Dönmez, Murat Mot, Harun Tatlıoğlu, Taner Uysal, Mete Berke ve İsmail Ergül açığa alındı.

Açığa alınanlardan Esat Özgüzel'in, yürüyüşü durdurmak için önlerine çıkan Bursa Emniyet Müdürü Aydın Genç'in boğazına yapıştığı polis olduğu ortaya çıktı. Genç, ‘‘Babam dahi kanunsuz eylem yapsa, yakasına yapışır hesabını sorarım. Gözünün yaşına bakmam’’ diye konuştu.

İZMİR'de önceki gün yaptıkları yürüyüşü, soruşturan 2 polis başmüfettişi ile 1 mülkiye müfettişinin ilk belirlemelerinden sonra 16 polis açığa alındı. Açığa alınan 16 polisin kimlikleri ve beylik tabancalarına da el konuldu.

Açığa alınan polisler arasında Emniyet Müdürü Hasan Yücesan ile Çevik Kuvvet Müdürü Halim Çenesiz'e direnen Osman İpek, Neşet Bodur ve Bülent Korkmaz adlı polisler de bulunuyor. Eyleme önderlik ettiği belirlenen ve açığa alınan 16 polis şunlar: ‘‘Osman İpek, Neşet Bodur, Bülent Korkmaz, Bülent Beyaz, Cengiz Aymaz, Alaattin Çıtır, Fatih Yücel, Erol Özçelik, Mustafa Göktaş, Emin Aktaş, Mevlüt Arısoy, İsmail Hacıalioğlu, Yener Gürbüz, Yüksel Canikli, Bülent Çetinkaya ve Savaş Gündoğan.’’

ANTALYA'da Vali Ertuğrul Dokuzoğlu, soruşurmanın sürdüğünü, şu anda hiç bir polisin açığa alınmadığını da belirtti.

MERSİN'DE 9, Gaziantep'te 8 polis açığa alındı.

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Cemal Sahir Gürçay, ‘‘Bunlar hakkında 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılacak’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!