Cenevre’den çıkıp Türkiye’ye gelecekler

Güncelleme Tarihi:

Cenevre’den çıkıp Türkiye’ye gelecekler
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2006 00:00

Otomotiv dünyasının en önemli üç fuarından birisi olan Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı, geçtiğimiz hafta 76’ıncı kez kapılarını otomobilseverlere açtı. Yepyeni modellerin ve birbirinden ilginç özelliklere sahip konsept otomobillerin tanıtıldığı fuarı 12 Mart tarihine kadar 1 milyon yakın otomobilseverin ziyaret etmesi bekleniyor.

30 ülkeden 260 firma 114 bin metrekarelik fuar alanında 900 farklı modelini sergiliyor. Bu yılki fuarda 54’ü dünya 22’si Avrupa prömiyeri olmak üzere 77 yeni model ilk kez vitrine çıkıyor. Fuarda yan sanayi ve tasarım firmalarının sergilediği modellerle dünya ve Avrupa prömiyeri yapılan model sayısı 140’ı buluyor.

Cenevre’ye gidemeyenler fuarı internet üzerinden de rahatlıkla izlemey şansına sahip. www.salon-auto.ch adresine girenler fuarda sergilenen yeni modeller ve haberler hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabiliyor. 2005 yılına göre internete giren ziyaretçilerin yüzde 150 artması tüm dünyanın kalbinin pazar günene kadar Cenevre’de atacağının sinyallerini veriyor.

Chevrolet Captıva Chevrolet’nin Avrupa pazarı için ürettiği ilk SUV araç olma özelliğini taşıyan Captiva ilk kez Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı. Büyük boyutları ve 7 kişilik oturma kapasitesi ile dikkat çeken Captiva, Chevrolet’nin Avrupa’da satışa sunacağı ilk dizel 4x4 otomobili. Captiva yıl sonuna doğru 2.0 litre 150 beygir gücündeki dizel motoru ile Türkiye’de satışa sunulacak. Chevrolet’nin fuardaki bir diğer yeni modeli de D segmentindeki Epica’ydı. Evanda’nın yerine geçen Epica, yeni tasarımı ile daha dikkat çekici bir otomobil haline
/images/100/0x0/55eb5e21f018fbb8f8bc8e9e
gelmiş. Epica’nın bu yıl sonunda Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

DaIhatsu TerIos Daihatsu’nun küçük 4x4 modeli Terios, yeni yüzü ve motoru ile fuarda görücüye çıkan bir diğer model oldu. Büyüyen boyutları ile daha geniş bir iç hacime ulaşan Terios, çekik farları ile de daha çekici bir tasarıma kavuşmuş. 1.5 litre hacminde ve 100 beygr gücünde bir benzinli motor ile donatılan Terios, önceki modelde de olduğu gibi 4x4 sistemi sayesinde zor koşullarda da rahatılkla ilerleyebiliyor. Terios’ta bu yıl içinde Türkiye’de satışa sunulacak.

FerrarI FIorano İtalyan spor otomobil üreticisi Ferrari’nin en son modeli olan 599 GTB, fuarın yıldızları arasında yer aldı. 575 Maranello modelinin yerine geçen 599, 6.0 litre hacmnide ve 620 beygir gücünde 12 silindirli bir motor ile donatılmış. Markanın bugüne kadar ürettiği en güçlü otomobil olan 599, kendisine şimdiden Türkiye’de iki alıcı buldu.

Peugeot 207

Tüm dünyada büyük hayran kitlesi oluşan 206’nın yerine geçecek olan 207 herkes tarafından büyük bir merakla bekleniyordu. Sonunda 207 resmi tanıtımını Cenevre Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirdi. 207, markanın 407 modeli ile başlattığı tasarım çizgilerine sahip. Yeni motor seçeneklerine de kavuşan 207’de 1.4 litre 75 beygir, 1.4 litre 90 beygir ve 1.6 litre 110 beygir benzinli motor seçeneklerinin yanı sıra, PSA ve BMW ortaklığında geliştirilen 1.4 litre 70 beygir ve 1.6 litrelik 90-110 beygir güçlerindeki dizel motor seçenekleri kullanılacak. Ayrıca fuarda 207 RCup adında, 2.0 litre 280 beygir gücünde motora sahip olan bir konsept de sergilendi. 207’nin yılın ikinci yarısından sonra
/images/100/0x0/55eb5e21f018fbb8f8bc8ea0
Türkiye’de satışa sunulması planlanıyor.

Skoda Roomster

Skoda’nın ilk olarak 2003 yılında Frankfurt fuarında sergilediği Roomster konsepti seri üretim hali ile ilk kez Cenevre’de ortaya çıktı. Çok amaçlı iç mekanı ile birlikte modern ve şık dizayna sahip olan Roomster, geniş ve işlevsel özellikleri ile dikkat çekiyor. Roomster, geniş bagaj hacmine, çok sayıda saklama gözlerine ve hareketli Varioflex arka koltuklara sahip. Otomobilde üçü benzinli ve üçü dizel olmak üzere 6 farklı motor seçeneği bulunuyor. Tüm motor seçeneklerinde manuel veya otomatik şanzıman tercih edilebiliyor. Çek Cumhuriyeti’nde üretilen Roomster’in yaz aylarında Türkiye’de satışa sunulması bekleniyor.

Ford Focus CC, Galaxy ve S-Max

Ford fuarda tanıttığı 3 yeni model ile dikkat çeken markalar arasında yer aldı. Focus’un, segmentindeki coupe-cabrio modeller ile rekabet etmesi için tasarlanan CC versiyonu da fuarda görücüye çıktı. Ön kısımda kardeşleri ile aynı tasarıma sahip olan CC, arka kısımda ise daha önce konsept olarak tanıtılan versiyo ile aynı tasarıma sahip. Focus CC bu yıl sonunda Türkiye’de satışa sunulacak. Yeni Galaxy ve S-Max de fuarın önemli modelleri arasında yer aldı. Aile kullanımına yönelik tasarlanan Galaxy geniş iç mekanı ile sınırsız hareket özgürlüğü sağlıyor. Galaxy platformu baz alınarak üretilen S-Max ise daha sportif detaylarla kardeşi Galaxy’den ayrılıyor ve sportifliği aile otomobili ile birleştiren yapısı ile dikkat çekiyor. Galaxy ve S-Max yaz aylarında Türk otomobilseverlerle buluşacak.

MItsubIshI CZC

Fuarda tanıtılan bir diğer model ise Colt’un coupe-cabrio versiyonu olan CZC. Pininfarina imzası taşıyan tavan mekanizmasına sahip olan Colt CZC, 2+2 oturma düzeninde tasarlanmış. CZC’de 1.5 litre 107 beygir ve 150 beygir turbo olmak üzere iki varklı motor seçeneği bulunacak. CZC bu yılın ikinci yarısından sonra Türkiye’de satışa sunulacak.

Hyundaı SantaFe

Hyundai’nin başarılı 4X4’ü SantaFe’nin yeni versiyonu, 155 milyon dolarlık bir yatırım ve 26 ay süren araştırmalar sonrasında üretim aşamasına geldi. Öncüsüne göre çok daha başarılı bir tasarıma ve büyük ölçülere sahip olan yeni araçta, 2.2 litre hacminde ve 153 beygir gücünde bir turbo dizel motor görev alacak. SantaFe bu yıl sonunda 2007 model olarak Türkiye’de satışa sunulacak.

SuzukI SX4 Yeni Swift ve Grand Vitara modeli ile son günlerde atağa kalkan Suzuki, yepyeni bir modelini fuarda görücüye çıkardı. İtalyan tasarımcı Guigiaro tarafından tasarlanan SX-4, SUV ile otomobilin özelliklerini bir arada sunuyor. SX-4’ün iki farklı seçeneği bulunuyor. Urban Line isimli versiyonda şehir içi düşünülerek tasarlanmış standart otomobil özellikleri bulunurken, Outdoor Line versiyonunda ise üç modu bulunan 4X4 sistemi görev yapıyor. SX-4’te 1.5 litre 99 beygir ve 1.6 litre 107 beygir benzinli, 1.9 litre 120 beygirlik dizel olmak üzere üç farklı motor seçeneği sunulacak. SX4 yıl içinde Türkiye’de satışa sunulacak.

Subaru B9 Trıbeca

Subaru’nun Amerika pazarı için ürettiği SUV modeli B9 Tribeca, Avrupa tanıtımını Cenevre Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirdi. 6 silindirli 3.0 litrelik motora sahip olan B9 Tribeca, 245 beygir güç üretiyor. Subarunun simetrik 4 tekerlekten çekiş sistemini kullanan araç, markanın amiral gemisi olma özelliğini taşıyor. Tribeca yıl sonunda Türkiye’de satışa sunulacak.

AudI Allroad quattro

Cenevre otomobil fuarında gün ışığına çıkan yeni Audi allroad quattro, kasım ayında düzenlenecek İstanbul Autoshow Fuarı’yla birlikte Türk tüketicilerinin de beğenisine unulacak. Yeni A6 allroad quattro’nun dış tasarımı, Audi A6 Avant’la benzer tasarım diline sahip olsa da yapılan etkili değişimlerle farklı bir çizginin elde edilebilmesi sağlanmış. Audi tasarımcıları, yeni allroad quattro için artık Audi’yle birlikte anılan single frame radyatör ızgarasında bazı değişiklikler yapmayı ihmal etmemişler. A6 allroad quattro’da 3.2 litre 255 beygir, 4.2 litre V8 350 beygir benzinli; 2.7 litre 180 beygir ve 233 beygirlik 3.0 litre TDI dizel motor seçenekleri bulunuyor.

Geleceğin otomobilleri

Bertone SUAGNA CC: İtalyan tasarım şirketi Bertone tarafından hazırlanan konsept otomobil de fuarda tanıtıldı. Grande Punto platformu üzerinde tasarlanan coupe-cabrio formundaki konsept otomobil, 2+2 oturma düzenine sahip. Bu konseptin en önemli özelliği Grande Punto’nun ileride CC formatındaki bir modelinin nasıl bir tasarıma sahip olacağı hakkında ipucu vermesi.

Nıssan Terranaut: Büyük, dikkat çekici tasarıma sahip ve maceracı olarak tanımlanan Nissan Terranaut konsepti Nissan’ın 4x4 araçlarının son örneği olacak. Off-road’u hayat tarzı olarak benimseyen ve maceracı ruha sahip kişiler için yaratılan Terranaut, jeoloji mühendisleri ve arkeolog gibi kişilerin de kullanıbilecekleri mobil bir iş merkezi olarak düşünülmüş. Üç kişilik tasarlanan aracın arka kısmında yer alan labaratuvar, bilim adamları için özel olarak tasarlanmış. Çok gelşmiş bir bilgisayar sistemine sahip olan Terranaut, ofislerini yanlarında taşıyanlar için biçilmiş kaftan.

Saab Aero X: Saab, fuarda iki kişilik spor otomobil konsepti Aero X ile sahnedeydi. Tavan ile bütünleşik bir biçimde yukarı doğru açılan kapılar aracın fütüristik görüntüsüne katkıda bulunuyor. Eski bir uçak üreticisi olan Saab bu modelinde savaş uçaklarındaki mekanizmadan ilham almış. Bu sayede aracın A sütunu ortadan kalkmış ve sürücünün 180 derecelik engelsiz görüş alanına sahip olması sağlanmış. Ayrıca Aero X konsepti 400 beygir güç üreten 6 silindirli ve çift turbolu bir motor ile donatılmış.

NIssan PIvo: Fuarın belki de en çok dikkat çeken modellerinden birisi Pivo oldu. Daha önce Tokyo Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Pivo, yengeçten ilham alınarak tasarlanmış. Kendi ekseni etrafında dönebilen bir yolcu kabinine sahip olan araç, 360 derece dönebiliyor. Elektrik motoru ile donatılan Pivo, üç kişilik tasarlanmış. Dönebilen kabini sayesinde yüksek manevra kabiliyetine sahip olan araç elektrik motoru ile de çevreye saygılı bir konsept.

Dacıa Logan Steppe: Dacia, ilk konsept otomobilini Cenevre otomobil Fuarı’nda vitrine çıkardı. Renault’dan aldığı destekle başarı grafiğini yukarılara çıkaran Dacia, Logan platformunda geliştirdiği Logan Steppe isimli işlevsel konsept otomobili ile fuardaydı. Üretilecek olan station versiyon ile aynı platforma sahip olan Steppe isimli konsept, yüksek yapısı ve tavan rayları ile maceracı bir ruha sahip olduğunu gösteriyor.

Volkswagen Concept A: Crossover kavramıyla geleceğin spor otomobilleri ve arazi araçlarının özelliklerini birarada sunan Volkswagen Concept A, markanın yakın bir zamanda üreteceği yeni 4x4 modeli hakkında fikir veriyor. 4 tekerlekten çekişli, güçlü ve estetik bir tasarıma sahip olan bir spor otomobille arazi aracının karışımı gibi duruyor. Concept A’nın yeni 3 boyutlu alüminyumdan armalı radyatör ızgarası ve buna uygun farlara sahip ön yüzü, sempatik ama üstün bir görüntü sağlıyor. Silueti, bir Coupe’nin hatlarını yansıtıyor. Aracın ön ve arka kapılar karşılıklı olarak açılıyor.

MItsubIshI EZ: Japon otomobil üreticisi Mitsubishi, biri konsept olmak üzere iki yeni modelini Avrupalı otomobilseverlerin beğenisine sundu. Konsept model MIEV2 kutu gibi köşeli yapıya sahip. 4 tekerleğinde de elektrik motoru ile donatılan konsept otomobil, en ilginç özellikleri ise iç mekanında yer alıyor. Birçok farklı şekilde kombine edilebilen koltukları ile aracın arka kısmını yatak odasına dönüştürebilmek mümkün.

KIa Cee’d: Kia’nın dört kapılı kompakt bir hatchback olarak tasarladığı Cee’d, Avrupa’da büyümeye başlayan markanın, ileriki yıllarda özellikle Avrupa pazarı için üreteceği modelin nasıl bir tasarıma sahip olacağını gösteriyor. Ayrıca Cee’d Aralık ayında Slovakya’daki fabirasında üretimine başlanacak olan hatchback model hakkında da fikir veriyor.

HyundaI Genus: Hyundai, coupe ile crossover araçların bir bileşimi olan Genus isimli konsept modeli tanıtacak. Sportifliği ve dinamizmi standart bir yol otomobili ile birleştirecek şekilde tasarlanan Genus, D segmentinde yer alıyor. Basık tavan çizgisi ile coupe’yi, geniş iç mekanı ile sedan otomobilleri hatırlatan Genus, Hyundai’nin 2008 yılından sonra üretceği modellere referans olacak.

Honda Type-R: Honda’nın başarılı bir geçmişe sahip olan modeli Civic’in yüksek performanslı versiyonu Type-R’ın yeni Cİvic üzerinde geliştirilmiş konsepti de fuardaydı. Honda’nın ünlü F1 pilotu Jenson Button’dan destek alınarak geliştirilen yeni Type-R konsepti, seri üretime geçecek olan Type-R’ın tasarımı hakkında ipucu veriyor. Güncel modelde de kullanılan 2.0 litre 200 beygir gücündeki motor ile donatılan Type-R, çok sporti bir tasarıma sahip.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!