Çaycuma'da şimdi de ölü kuğu

Güncelleme Tarihi:

Çaycumada şimdi de ölü kuğu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2008 11:15

KUŞ gribi virüsünün tespit edildiği, Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi Saltukova Beldesi'ne bağlı Saz köyünde, sahilde ölü kuğu bulundu.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesi Saz köyünde 19 Ocak 2008 Cumartesi günü Bakanlık ekiplerince yapılan rutin taramada, bir ihbar üzerine şüpheli köy tavuklarından alınan örneklerde, Bakanlık laboratuvarlarında yapılan analizlerde kuş gribi virüsünün tespit edildiği belirtildi.

SAZ KÖYÜ KARANTİNAYA ALINDI

Saz Köyü'nde oturan Şefarettin Yılmaz, geçen cumartesi günü kümeste beslediği 20 tavuktan 5’inin ölmesi üzerine köy muhtarı Cemal Yılmaz’ı bilgilendirdi. Cemal Yılmaz, İlçe Tarım Müdürlüğü’ne haber verdi. Köye gelen İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, ölen tavuklardan numuneler alarak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın laboratuvarına gönderdi. Dün yapılan tahliller sonucu kuş gribi virüsü olduğu açıklandı. Bunun üzerine karantina altına alınan köyde bu sabah İl Tarım Müdürlüğü’ne bağlı 5 ekip çalışma başlattı.

Özel kıyafetler içerisindeki görevliler, kapı kapı dolaşarak kümeslerdeki kanatlı havyanları toplayıp, naylon poşetlere koyarak itlaf etti. İtlf edilen kanatılar kamyonetlere yüklenerek gömülmek üzere götürüldü. Köyün giriş ve çıkışlarında, araçlar dezenfekte edilirken, köydeki tüm sokaklar ilaçlandı.

Köye gelen İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri de köylüleri toplayıp kuş gribi konusunda bilgiler verdi. Köy caminden yapılan anonslarda, ikinci bir emre kadar tavukların kümeslerden çıkarılmaması, tavuklarla temas edilmemesi uyarısında bulunuldu. Aynı şekilde çevre köy ve beldelerde uyarılarda bulunuldu.

Çaycuma merkezinde ise avcılar uyarılarak, yaban kuşlarını vurmamaları istenildi. Yetkililer, toplanan kümes hayvanlarının boş bir arazide açılacak kuyuya gömüleceğini bildirdiler.

BUĞDAYDAN ZEHİRLENDİKLERİNE İNANIYOR

Tavuklarının yedikleri yemden etkilendiğini ileri süren Şefarettin Yılmaz, “Cumartesi günü marketten 45 kilo buğday aldım. O gün bu buğdayı verdikten sonra tavuklar sersemledi ve 5’i öldü. Bunun üzerine muhtarı aradım. Muhtar da İlçe Tarım Müdürlüğü’ne bilgi verdi. Gelen ekipler de tavuklardan numune alarak Ankara’ya laboratuvara gönderdi. Kuş gribi teşhisi konulduğunu öğrendik. 20 tavuğumdan 17’si öldü. Diğer kalan tavuklarımı da itlaf etmek için aldılar. Kuş gribi diyorlar ama biz yedikleri buğdaydan zehirlendiklerini düşünüyoruz” dedi.

Muhtar Cemal Yılmaz ise gelişmelerle ilgili şunları söyledi:

“Şefarettin Yılmaz beni uyardıktan sonra İlçe Tarım Müdürlüğü’ne bilgi verdim. Onlarda bir veteriner ile birlikte gelerek, tavuktan numune aldılar. Kuş gribinin olduğunu öğrendik. 281 nüfusa sahip köyümüzde önlemler alındı. Köyümüzde tavuklar toplandıktan sonra dezenfekte çalışmalarına başlanıldı.”

Kuş gribi vakası tespit edilen Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Saz köyü karantinaya alındı.


CAMİDEN VATANDAŞLARA UYARI ANONSU YAPILIYOR
 
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesi Saz Köyü'nde Sefarettin Yılmaz'a ait 5 tavuk geçtiğimiz cumartesi günü ölünce Tarım Müdürlüğü ekipleri numuneleri Ankara'ya gönderdi. Dün akşam yapılan açıklamada kuş gribi testini pozuitif olduğu belirtildi . Serafettin Yılmaz ve eşi Mahsuni Yılmaz, bir hafta önce aldıkları buğdayı yedikten sonra tavuklarının sersemleyerek öldüğünü söylediler. Kuş gribinden değil, yedikleri bugdaydan zehirlenerek öldüklerini ddia ettiler. Yılmaz çifti 20 tavuklarından 16'sını öldüğünü bir tanesinin de bu sabah öldüğünü belirttiler.

Aile ellerinde 3 tane tavuklarının kaldığını söyledi. Köyde cami hoparlörlerinden vatandaşların tavuklarını kümeslerden dışarıya çıkarmamaları , temas kurmamalarını belirten anonslar yapıldı. Çaycuma ilçesinde de yine hoparlörlerden yabani hayvan avlamalaları için uyarı yapıldığı öğrenildi. Tarım ve Sağlık Müdürlüığü ekipleri köye gelerek vatandaşları hayvanlar ile temasta bulummamaları konusunda vatandaşları uyardı. Kuş gribi hakkında bilgi verdiler.Bu arada çevre köy ve beldelerde vatandaşlar tavukların dışarı çıkarılmaması konusunda uyarıldı.
 
İL GENELİNDE KANATLI AVI YASAĞI

Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, kuş gribi virüsünün görüldüğü Saz köyüne gelerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Erkmen burada yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Şüpheli vaka üzerine tarım teşkilatından gelen arkadaşlarımız, o şüpheli vakayı alıp Tarım Bakanlığımızın laboratuvarına göndermişlerdir. Gelen netice müsbet, yani kuş giribi virüsüne rastlanmış durumda. Ama şu anda korkulacak birşey yok. Çünkü herşey denetim altında. Biz şu anda kanatlı hayvan avlanılmasına yasak getirdik. Bu hastalığın diğer yerlere sıçramasını ve bu anlamda herhangi bir aksi sonuçla karşılaşmamamız için hepimizin titiz olması gerekiyor.”

Bu arada, kuş gribi nedeniyle tavukları ölen Sefarettin Yılmaz ve ailesinin, hayvanlarla temas etmiş olabileceği ihtimali nedeniyle kontrolden geçtiği ve ilaçlar verildiği öğrenildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!