Çarşaf giymek Atatürk'ü küçültmez

Güncelleme Tarihi:

Çarşaf giymek Atatürkü küçültmez
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2006 14:43

Bir yazıda “gerçeğe aykırı bilgi vererek Atatürk'ün hatırasına hakarette bulunduğu” ileri sürülen gazeteci Ecevit Kılıç hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca verilen kararda, bir kişi tarafından Bağcılar Cumhuriyet Başsavcılığına verilen dilekçede, 15-21 Ağustos 2006 tarihli Aktüel Dergisi'nin  26-31. sayfaları arasında yer alan “83 Yıllık Çankaya
Sırrı” başlığını taşıyan yazıda, “Atatürk'ün Topal Osman ve kuvvetlerinden çarşaf giyerek kaçtığı” yazılmak suretiyle gerçeğe aykırı bilgi verilerek Atatürk'ün hatırasına hakarette bulunulduğunun ileri sürüldüğü belirtildi.

Kararda, yazıyı hazırlayan Ecevit Kılıç'ın savunmasında, yazar İpek Çalışlar ile “Latife Hanım” isimli kitabın yazılış nedeni ve içeriği hakkında röportaj yaptığını, “Atatürk'ün tebdil-i kıyafetle Çankaya'yı terk ettiği” bölümü de başka görüşlere de yer vererek objektif şekilde, haber değeri taşıdığından yayınladığını belirttiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Kararda, Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesinde İpek Çalışlar hakkında kamu davası açıldığı da hatırlatıldı.

Atatürk'ü sevmek, düşüncelerine inanmak ile tarihi tartışmaların önünü kesmenin ayrı şeyler olduğu ifade edilen kararda, tarihe yön veren her insanın özel hayatları, anekdotları, sevgilileri, zaafları ve güzellikleri ile sürekli bir çekim noktası oluşturduğu dile getirildi.

Tutuculuğu yenip risk alan, vatana hizmeti sürdürmek için yaratıcı bir çözümle kendisini o tehlikeden uzaklaştıran Atatürk'ün çarşaf giyerek Çankaya'dan çıktığının söylenmesinin de O'nu küçültmeyeceği belirtilen kararda, sadece kendisine bir kere daha hayran bırakan ve gülümseten bir müthiş insanın görülebileceği belirtildi.

Kararda, Ecevit Kılıç'ın Atatürk'e hakaret kastı taşımaksızın, basın özgürlüğü çerçevesinde haber verme ve kamuoyunu bilgilendirme hakkı sınırlarında kaldığı kanaatiyle kovuşturulmaya yer olmadığına karar verildiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!