Carlos taktiği mi uyguluyor?

Güncelleme Tarihi:

Carlos taktiği mi uyguluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Alaattin Çakıcı sadece Türkiye'de değil dünyanın dört bir yanında uğradığı, kaldığı, yaşadığı yerlerde, çeşitli hayır kurumlarına bağışlar yapıyordu. Fransa'da yakalandıktan sonra hakkında hazırlanan dosyaya, ifade tutanakları, sahte pasaportlar, kredi kartları dökümleri gibi çeşitli belgeler yanında ilginç bazı başka belgeler de kondu. Bunlar, elini kolunu sallayarak gezdiği dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye'de hayır kurumlarına yaptığı yardımların belgeleriydi. Milyarlarca liralık belgeler, Birleşmiş Milletler Dünya Çocuk Fonu'ndan (UNICEF) kilise yemekhanelerine, yoksul yurtlarından Rahibe Teresa Vakfı'na, kimsesiz çocuklarla ilgili kuruluşlardan özürlüler vakıflarına ve hatta Afrika'daki yardıma muhtaç çocuklara yaptığı tüm yardımları ortaya koyuyordu.

Teşekkürler Çakıcı!

Belgeler arasında, Çakıcı'nın yaptığı bu yardımlara karşılık aldığı teşekkür mektupları da bulunuyordu. Ancak Çakıcı yardımları, çeşitli dönemlerde kullandığı Seyfi Karaca, Ömer Kamil Doğan ve Nuri Ayyıldız adına düzenlenen sahte pasaportlarıyla yapmıştı. Bu nedenle kendisine yazılan teşekkür mektupları Alaattin Çakıcı olarak değil bu sahte pasaportlardaki adlarına hitaben yazılıyordu. Mektuplardan birinde UNICEF, Çakıcı'ya şu sözlerle teşekkür ediyordu: ‘‘Sudan'daki yoksul çocuklara yardım projesine yaptığınız katkılardan dolayı ilginize ve el açıklığınıza teşekkür ederiz...’’ New York'taki, Türkiye'deki Çocuk Esirgeme Kurumu anlamına gelen Family and Children's adlı kuruluş da ‘‘Yoksul çocukları ailelere kavuşturma ve onlara ev bulma amacıyla yaptığınız yardımlara teşekkür ediyoruz’’ diyordu.

Çakıcı'nın yine Amerika'daki ‘‘Little Flower Children Service’’e yaptığı yardım için aldığı mektupta ‘‘Yaptığınız yardım yoksul çocukların okuma, spor, piknik ve yüzme gibi etkinliklere katılmaları ve gelişmeleri için harcanacaktır’’ ibareleri yer alıyordu. Çakıcı ayrıca, Saint Basil Ortodoks Kilisesi, Saint Patrick Katedrali, New York Yunan Ortodoks Kilisesi, Gerald J. Ryan Outreach Center Yoksul ve Açlar komitesi, Wyandach Gençlik Kulübü, Bahama Adaları'nın Başkenti Nassau Yoksul Çocuklar, Sağır ve Dilsizlere Yardım Komitesi, İtalya Frati Minori Cappuccini yardım kuruluşu, Holy Trinity Baptist Church, Shore Missionare Della Carita gibi birçok kuruluşa bağışta bulunmuştu.

İsa'nın dirilişi adına!

Çakıcı'nın aldığı mektuplardan biri oldukça ilginçti. Çeşitli dönemlerde birkaç kez toplam 8 bin dolar bağış yaptığı kiliselerden, New York'taki ‘‘Yunan Ortodoks Kilisesi’’nden, ‘‘Hazreti İsa'nın dirilişi ve tanrısal aşk adına teşekkürlerimle’’ diyen bir mektup almıştı. İmza, Amerika Başpikoposu Spyridon'a aitti.

Peki, yıllardır kaçak yaşayan ve kırmızı bültenle aranan, gözünü kırpmadan adam öldürten Alaattin Çakıcı, bu bağışları niçin yapıyordu? Sevap yapmış olmak için mi? Yoksa sıkıştığında din adamlarından yardım alabileceğini düşündüğü için mi? Ancak dün gece geç saatlere kadar Hürriyet yazarı Gülçin Telci'nin evinde birkaç meslektaş ve dostla konuyu tartışınca mantığa daha yakın bir fikir ortaya atıldı. Bu da ünlü terörist Çakal lakaplı İlyiç Ramirez Carlos'un taktiğiydi. Gerçekten de Carlos polisten kaçtığı uzun yıllar boyunca kilise yemekhanelerine bağışta bulunmuş, her sıkıştığında da yardım yaptığı kiliselere sığınarak bazen aylarca izini kaybettirmişti. Kiliseler Tanrı’nın bir evi olarak kabul edildiği için polis ya da güvenlik birimlerinin giremediği yerler. Özellikle yoksulların yemek yiyebileceği, yatacağı yerler olduğu için bu tür uluslararası kaçakların barınabileceği en emin yerler de olabiliyor. Tabii bunu bağış yapan kişiden başkasının bilmesine imkan yok. Yani buna ancak Çakıcı'nın kendisi gerçek cevabı verebilir.

Türk işadamından cami!

Okuduğum belgelerden birinde ‘‘Kırım'da yaptırılan cami’’ şeklinde bir not vardı. Yanında da bir telefon numarası... Tabii hemen aldım ve adı geçen Bekir P. ile görüştüm. Bekir Bey, Çakıcı'nın Kırım'ın Akmescit Kenti Kutlak Köyü'nde tüm parasını ödeyerek bir cami yaptırdığını ve yoksul aileler için de 800'ü Müslümanlara, 300'ü de diğer dinlerden insanlara dağıtılmak üzere 1300 koyun kestirdiğini söyledi. Bekir bey, Kırım gazetelerinde, ‘‘Türk işadamı Alaattin Çakıcı cami yaptırdı ve kurban kestirerek dağıttı’’ şeklinde haberler yayınlandığını da belirtti.

Bekir Bey’le aramızda geçen telefon konuşmasını aynen aktarıyorum.

Bekir Bey selamlar.

- Selamlar efendim, buyrun.

Beyefendi sizi önemli bir konu için rahatsız ediyorum. Biliyorsunuz Alaattin Çakıcı Fransa'da tutuklandı, ben de bu konuyu yakından izliyorum. Çakıcı dosyasındaki belgelerden birinde, ‘Kırım'da yaptırılan cami' bağışı bölümünde sizin adınız geçiyor, nedir bu cami meselesi, yardımcı olabilir misiniz?

- Alaattin Çakıcı Bey'in Kırım'da Allah rızası için yaptırdığı caminin bütün işlerini ben yürüttüm, zaten Alaattin Bey iyi dostumuzdur.

Yani Alaattin Çakıcı, Kırım'a cami mi yaptırdı?

- Evet, beyefendi hem cami yaptırdı, hem de fakir fukaraya dağıtılmak üzere 1300 kurban kestirdi.

Bekir Bey, peki cami Kırım'ın hangi kentinde yaptırıldı?

- Efendim, Kırım'ın Akmescit Şehri, Kutlak Köyü'nde tüm parasını Alaattin Çakıcı Bey vererek yaptırdı, sonra da 800'ü Müslüman halka, 500'ü de diğer dinlerden olan köylülere dağıtılmak üzere 1300 kurban kestirtip sadaka olarak dağıttırdı. Zaten bu anlattıklarım Kırım Gazetesi'nde, ‘Türk işadamı Alaattin Çakıcı Kutlak'a cami yaptırdı, kurban eti dağıttı' şeklinde yayınlandı. Peki... Alaattin Bey nasıl, sağlığı iyi mi?

Bekir Bey ben Alaattin Çakıcı'yı sadece mahkeme günü gördüm, gördüğüm kadarıyla iyiydi. Zaten daha sonra avukatları da sıhhatinin iyi olduğunu açıkladılar. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

- Bir şey değil efendim.

Çoğu çocukluğunun geçtiği yerler

Alaattin Çakıcı, Fatma Uçan aracılığıyla İstanbul'da hastaneden okullara, camilerden dergahlara milyarlarca liralık bağış yaptı. Muhtarlıklara daha çok et gönderilirken, okul, hastane ve vakıf gibi kurumlara da sakat sandalyesi, koltuk değneği ve para yardımında bulundu.

Yardım yapılan yerlerin daha çok Alaattin Çakıcı'nın, çocukluğunun geçtiği yerleri kapsadığı dikkati çekiyor.

Çakıcı'nın yardım yaptığı kurumlar şöyle:

Şişli Etfal Hastanesi, Lösemili Çocuklar Kliniği, Darülaceze, Adana Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Okmeydanı Cemevi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (Eyüp), Karacaahmet Sultan Eğitim Kültür Vakfı, Şahkulu (Mehmet Ali Hilmi Dedebaba Araştırma, Eğitim ve Kültür Vakfı), Pir Seyid Hasan Hüsamettin Uşşaki Türbesi, Altı Nokta Körler Vakfı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü İmaretler Şube Müdürlüğü, Bedensel Engelliler Dayanışma Derneği, Türk Anneler Derneği, Kasımpaşa Çocuk Yuvası Koruma Derneği, Fırat Eğitim Merkezi Tabakçı Erkek Yurdu, Kasımpaşa Büyük Piyale Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği, ÇEK Büyükçekmece Yetiştirme Yurdu, ÇEK İsmail Mahirefendi Yetiştirme Yurdu.

Kağıthane, Gültepe ve Beyoğlu yöresindeki ilköğretim okullarına da çeşitli okul malzemesi gönderen Çakıcı, Hacı Hüsrev Camii ve Kuran Kursu'na, Şeyh Yahya Efendi Camii’ne ve Hayla Efendi Türbesi’ne de çeşitli yardımlar yaptı.

MUHTARLIKLAR

Çakıcı'nın dağıtım yapması için et gönderdiği muhtarlıklar:

ŞİŞLİ: Kuştepe, Yayla, Ayazağa, Huzur

BEYOĞLU: Kasımpaşa Piyalepaşa, Kasımpaşa İstiklal, Bülbül, Yenişehir, Hacı Ahmet Mahallesi...

KAĞITHANE: Gültepe, Çeliktepe, Çağlayan, Seyrantepe, Hürriyet, Telsizler, Yahya Kemal, Ortabayır, Sanayi, Harmentepe ve Merkez.

GAZİOSMANPAŞA: Merkez.

EYÜP: Esentepe.

SARIYER: Çayırbaşı, Pınar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!