Çanakkale'de şehit düşen öğrencilere anma

Güncelleme Tarihi:

Çanakkalede şehit düşen öğrencilere anma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2015 12:47

ÇANAKKALE Savaşları için 100 yıl önce eğitimlerini yarıda bırakıp, vatanları uğruna koştukları cephede şehit düşen öğrenciler iki ayrı törenle anıldı.

Haberin Devamı

İlk olarak İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri, 100 yıl önce Çanakkale Savaşı'nda şehit düşen atalarını anmak için Gelibolu Yarımadası'na geldi. 18 Mayıs'ı 19 Mayıs'a bağlayan gece saat 03.30'da şehit düşen İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri için aynı saatte Kocadere Hastane Şehitliği'nde tören düzenlendi. Lise öğrencilerinden oluşan Sakarya İzci Grubu, katılımcıları şehitlik girişinde meşalelerle karşıladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Konservatuvarı Öğretim Üyeleri Topluluğu'nun türküleriyle anma etkinliği başladı. İstanbul Erkek Lisesi'nin şehitleri başta olmak üzere, savaşta yaşamını yitiren tüm öğrenciler için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı okundu.

Çanakkalede şehit düşen öğrencilere anma

Haberin Devamı

Konuşma yapan İstanbul Erkek Lisesi Mezunu ve Sakarya İzci Grubu Lideri Atahan Çiftçi, şehit olan sarı siyahlı liseliler için "Onlar o güne kadar tüfek değil kalem tutmuş insanlardı. Ama bu, onları vatanları için her şeyi yapmaktan alıkoyamadı. Şüphesiz ki ağabeylerimizin bu kutsal amaç uğrunda şehit oluşu bizleri onurlandırıyor. Öte yandan biz İstanbul Erkek Lisesi mezunlarına ağır bir sorumluluk yüklüyor" diye konuştu.

SAVAŞTA OKULUN SARI-SİYAH RENGİ OLUŞTU

İstanbul Erkek Lisesi Müdürü Hikmet Konar, 18 Mayıs'ı 19 Mayıs'a bağlayan gece saat 03.30'da büyük bir taarruz başladığını ve bu taarruzda İstanbul Sultanisi'nden yola çıkan, kalemlerini, defterlerini, sevdiklerini, en özel kıymetlilerini İstanbul'da bırakan yiğitlerin cepheye geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Burada süngü saldırısı sırasında hepsini şehit verdik. Burada bir nesli, bir geleceği maalesef bırakmak zorunda kaldık. Bu savaş içinde çok fazla öğrencimiz, çok fazla genç, aynı anda bu tepelerde, bu ağaçların altında yığılıp kaldılar. Biz okulumuz olarak her sene bu saatte burada olmayı bir görev biliyoruz. 100 yıl önce şehit olmuş ağabeylerimize bir nevi vefa borcumuzu ödüyoruz. Bu vatan uğruna canlarını feda etmiş insanlar için burada olarak, onların neler hissettiklerini az da olsa burada hissetmeye çalışıyoruz. Bir araya geliyoruz. Bizim için önemli bir gün bugün. Kanlısırt'ta hazırlık sınıfı öğrencilerimize rozet takarak, sarı-siyahlı camiaya biraz daha yaklaştırdık. Çünkü bu rozetlerin renkleri, okulumuzun da renkleri olan siyah ve sarı bizim için çok önemli.

Haberin Devamı

Çanakkalede şehit düşen öğrencilere anma

Şehit düşmüş ağabeylerimizin haberi İstanbul'a ulaştığında, öğrenciler matemin ve hüznün bir karşılığı olarak okulumuzun penceresini siyaha boyamışlar. Biz o günden beri okulumuzun rengini sarı-siyah üzerine kurguluyoruz. Bu bizim için çok özel bir anlam ifade ediyor. Umarım öğrencilerimiz bu vatanın ne kadar zor şartlar altında bugünlere kadar getirilebildiğinin bilincine varırlar."
Törende İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ata Anıl ve İstanbul Erkek Liseliler Derneği Başkanı Zeynep Erverdi de duygu yüklü konuşmalar yaptı. Ardından Kocadere Hastane Şehitliği'nden Atatürk'ün evinin bulunduğu Bigalı Köyü'ne kadar beş kilometre yüründü. Atatürk'ün evi, ziyaret edildi.

Haberin Devamı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NDEN DE anma

İstanbul Üniversitesi tarafından Gelibolu Yarımadası'nda Kabatepe Limanı'nda düzenlenen ikinci törende, Çanakkale Şehitleri anıldı. Törene Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan da katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende, Çanakkale Belgeseli izletildi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan, 100 yıl önce atalarının miras bıraktıkları ruhu yaşatmak üzere bir araya geldiklerini belirtti.

Çanakkalede şehit düşen öğrencilere anma

Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan da "Hiç mezun vermemecesine tüm öğrencilerini buraya gönderen Kayseri, Sivas, Galatasaray liseleri ve daha nice liseliler ve tabii ki İstanbul Üniversitesi'nin hesap edemedikleri en önemli husustu. Tam 253 bin yiğidimiz biz rahat nefes alıp verelim diye son nefeslerini burada verdi. Üzerinden 100 yıl geçti. Şehitler diridirler, biz ona inanırız. 100 yıl sonra şehitlerimiz, dedelerimiz muhtemelen bizleri izliyorlardır ve tebessüm ediyorlardır. 100 yıl önce canlarını feda etmelerinin boş yere olmadığını şu an muhtemelen görüyorlardır" dedi.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi Müdürü Doç. Dr. Abdulkadir Emeksiz 'Çanakkale Şiiri'ni okudu. Öğrenciler ise ellerindeki Türk bayraklarını havaya kaldırarak şiiri dinledi. Törenin ardından katılımcılar Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezini ziyaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!