Çanakkale zaferini kutladı

Güncelleme Tarihi:

Çanakkale zaferini kutladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2007 12:23

Çanakkale Zaferi'nin 92. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla tüm Türkiye'de törenler düzenleniyor.

Haberin Devamı

 İŞTE DESTANIN ÖYKÜSÜ - Video ,   

- ÇANAKKALE ZAFERİ'Nİ KUTLAMA GÖRÜNTÜLERİ

- Sezer: Tekil devlete saldıranlar tarihin kara sayfasında kaybolacaktır

- Erdoğan: Çanakkale'ye yakışan ideale ulaşmaya az kaldı 

- Büyükanıt: TSK, ulusun bekasının güvencesi,

- 9 bin güllü şehitlik

Çanakkale'de Deniz Zaferi'nin 92. yıl dönümü için Cumhuriyet Alanı'nda düzenlenen ilk törende, hükümet adına Devlet Bakanı Beşir Atalay, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile diğer ilgililer Atatürk Anıtı'na çelenk koydular.
   
Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı göndere çekildi.
   
Törenlere 18 Mart Stadı'nda devam ediliyor.

Haberin Devamı

ANITKABİR'DE TÖREN

18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Anıtkabir'de tören düzenlendi.
   
Anıtkabir'de saat 10.00'da başlayan törene, Ankara Valisi Kemal Önal, 4. Kolordu Komutanı ve Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Saldıray Berk, Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Salih Zeki Çolak, Ankara Garnizonu'nda görevli Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ve aileleri, askeri okul öğrencileri, şehit yakınları ve gaziler ile protokolde yer alanlar katıldı. Vali Önal başkanlığındaki heyetin, Atatürk'ün mozolesine, kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bırakmalarının ardından, saygı duruşunda bulunuldu. Vali Önal ve beraberindeki heyet, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Vali Önal, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Vali Önal, deftere şunları yazdı:
   
“Yüce Atatürk,
   
Bugün 18 Mart Şehitler Günü.
   
Mazisi insanlık tarihi ile başlayan milletimizin, üzerinde yaşadığı toprakları vatan yapma, milli varlığımızı sürdürme, bağımsızlık, insanlık ve barış ideali uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi anma gününde huzurundayız. Her 18 Martta olduğu gibi, milletimiz için sembol olmuş Çanakkale Zaferimizin yıl dönümü olan bu günde, ilk şehidimizden günümüze kadar, milletimizin idealleri uğruna en kutsal varlıklarını, canlarını feda eden şehitlerimiz, şükran ve minnetle anılarak, gelecek nesillere de vatan edinmenin ve vatanı korumanın ne denli muazzam bir destan olduğu da anlatılmış olacaktır. Bugün hür ve bağımsız olarak yaşadığımız bu topraklara çok kolay sahip olmadığımızın bilincinde olarak, emanetinizi geleceğe ve daima yükseklere taşıyacağız.
   
Ruhun şad olsun.”

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI SEZER'E GELİBOLU'DAN TOPRA, DENİZ SUYU VE BAYRAK

Çanakkale Zaferinin 92. yılı nedeniyle Gelibolu'dan getirilen toprak, deniz suyu ve bayrak, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunuldu.

Cumhurbaşkanlığı Köşkünde basına kapalı olarak gerçekleştirilen törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Babacan, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Eskişehir ve Ankara illerinden 2'şer atlet ile 1'er yönetici katıldı.

İZMİR'DE KADİFEKALE ŞEHİTLİĞİ'NDE TÖREN 
 
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 92. yıl dönümü dolayısıyla İzmir'deki Kadifekale Şehitliği'nde tören düzenlendi.
   
Tören, İzmir Vali Vekili Celalettin Eran, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık ve şehit yakınlarının, şehitlik anıtına çelenk koymasıyla başladı.
   
Saygı duruşunda bulunulan törende, saygı atışı yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.
   
Ege Ordusu'nda görevli Yarbay Uğur Mutlu, törende yaptığı konuşmada, Türklerin haysiyetinin, onurunun ve yeteneklerinin çok yüksek olduğunu ve asla esir hayatı yaşayamayacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Türkiye Harp Malulü Gazi Şehit Dul ve Yetimleri Derneği İzmir Şubesi Başkanı Volkan Kaya da “18 Mart, ölümsüzlük şerbeti içenlerin Allah'a kavuştuğu gündür” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Vekili Eran, şehitlik defterini imzaladı. Şehit yakınlarıyla bir süre sohbet eden protokol mensupları, daha sonra okunan Kur'an-ı Kerim'i dinledi, duaya katıldı.
  
HİLMİ ÖZKÖK TÖRENDE HAZIR BULUNDU

Çanakkale zaferini kutladı
Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün, İzmir'deki törendeki protokolde tek başına  yer alması dikkat çekti.

Protokol üyeleri, daha sonra ziyaret ettikleri şehitliklere, üzerinde “Siz toprağa değil, kalplere gömüldünüz” yazılı karanfil bıraktılar.

Haberin Devamı


   
Törende, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Yalçın Kaya, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Alev Gümüşoğlu ve 2. Anajet Üs Komutanı Tümgeneral Akın Öztürk de hazır bulundu.

3 ŞEHİT AİLESİ İLE 3 MALUL GAZİYE DEVLET ÖVÜNÇ MADALYASI İLE BERATI VERİLDİ

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 92. yıl dönümü nedeniyle, İzmir'de ikamet eden 3 şehit ailesi ile 3 malul gaziye devlet övünç madalyası ile beratı verildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayı'nda düzenlenen etkinlikte, İzmir Vali Vekili Celalettin Eran, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık ile protokol üyeleri, Çanakkale Deniz Zaferi ile ilgili açılan sergiyi gezdi. 

Haberin Devamı

6 AİLEYE DEVLET ÖVÜNÇ MADALYASI
   
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 92. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, İçişleri Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığının 28 Aralık 2006 tarih ve 417317 sayılı yazıları uyarınca, İzmir'de ikamet eden 3 malul gazi ile 3 şehit ailesinin varislerine devlet övünç madalyası ve beratı verildi.
   
İzmir Vali Vekili Eran, Şehit Jandarma Uzman Çavuş Mustafa Hakan Aydoğmuş'un berat ve madalyasını dedesi Mustafa Kemal Aydoğmuş'un kucağında törene gelen 13 aylık Özüm Aydoğmuş'a taktı.

ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN SEMBOLÜ NUSRAT MAYIN GEMİSİNDE TÖREN

Çanakkale Zaferi'nin 92. yıl dönümü dolayısıyla, Mersin'in Tarsus ilçesine getirilerek müzeye dönüştürülen, Çanakkale Zaferi'nin sembolü Nusrat Mayın Gemisi'nde de tören düzenlendi.
   
Nusrat Mayın gemisi önündeki törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, muharip gazilerin temsili şehitlikte dua etmeleri ve fatiha okumalarının ardından saygı atışı yapıldı. Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, burada yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi'nin Türk tarihindeki önemine işaret etti.

HATAY'DA ŞEHİT AİLELERİNDEN TEPKİ

/images/100/0x0/55eb3a4ef018fbb8f8b3ad14
Hatay'da, “18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 92. yıl dönümü ve şehitleri anma” törenleri sırasında, bir grup şehit ailesi, “ Atatürk Anıtı'na çelenk koymalarına izin verilmediği” gerekçesiyle tepki gösterdi.Hatay'daki anma törenleri kapsamında, Cumhuriyet Alanı'nda bulunan Atatürk Anıtı önünde toplanan Antakya Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hamit Ölçer ve yönetim kurulu üyeleri, beraberlerinde getirdikleri çelengi Atatürk Anıtı'na koymak istediler.

Görevlilerin, “Anıta sadece Valilik, Garnizon ve Belediye Başkanlığının çelenkleri konulabilecek. Bunun dışında çelenk sunulmayacak” sözlerine, şehit aileleri tepki gösterdiler ve “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları attılar.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'daki Hava Şehitleri Anıtı önünde düzenlenen törende, anıta çelenklerin konulmasından sonra İstiklal Marşı okundu, saygı atışı yapıldı. Şehitlik özel defterini Vali Efkan Ala imzaladıktan sonra 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Cahit Sarsılmaz, 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Erol Ortaç, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlhan Diken, diğer askeri yetkililer ve şehit yakınları, şehitlerin mezarlarına karanfil bıraktı. Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Salonu'nda devam eden törende konuşan Vali Yardımcısı Erhan Koyuncu, Çanakkale Savaşı'nın Kurtuluş Savaşı'nda orduyu zafere taşıyan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk gerçeğini ortaya çıkardığını söyledi.
   
Diyarbakır Şehit Aileleri ile İnsan Hakları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (YURTSAV) Başkanı Ahmet Büyükburç da bu ülke için şehit olan kahramanların, bu topraklar üzerinde yaşamanın bedelinin herkes tarafından bilinmesi için iyi tanınması gerektiğini söyledi.   

ESKİŞEHİR
   
Eskişehir'de Vilayet Meydanı'ndaki törende, Vali Kadir Çalışıcı, 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı İmdat Özkan Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okundu.

Vişnelik Mahallesi'ndeki Hava Şehitliği'nde yapılan törende ise saygı atışı yapıldı, Vali Çalışıcı şeref defterini imzaladı, şehit mezarları ziyaret edildi. Hava Şehitliği'ndeki törenin ardından Kanlıpınar Şehitliği ziyaret edildi.

/images/100/0x0/55eb3a4ef018fbb8f8b3ad16
DÜZCE
   
Düzce'de Şehitler Abidesi'nde tören düzenlendi. Törene, Vali Halil Nimetoğlu, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Recep Gençoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Yiğit, Belediye Başkanı Mehmet Keleş, AK Parti Düzce milletvekili Metin Kaşıkoğlu, şehit yakınları, emniyet mensupları katıldı.
Saygı atışının ardından şehitlerin mezarlarına karanfiller bırakıldı, dualar okundu.
   
Bu arada, Arsal Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “Çanakkale'yi Unutmadık” adlı anma programı Gençlik Merkezinde gerçekleştirildi.

KOCAELİ
   
Kocaeli'nde Donanma Komutanlığınca Gölcük'te tören düzenlendi.  Anıtpark'taki törene, Donanma Komutanı Oramiral Metin Ataç, Gölcük Kaymakamı Mustafa Pekdemir, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve şehit yakınları katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

UŞAK
   
Uşak'ta Yeni Mezarlık'taki Garnizon Şehitliği'nde düzenlenen törende, anıta çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk Bayrağı çekildi. Törene, Uşak Valisi Kayhan Kavas, Uşak Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Ruhi Candan, Emniyet Müdürü Cafer Şahin, Belediye Başkanı Mesut Apaydın, Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu ile şehit aileleri katıldı. Bu arada, Uşak Belediyesi Oda Tiyatrosu'nda da anma programı düzenlendi.

MERSİN

Çanakkale Zaferi'nin 92. Yıl dönümü ve Şehitler Günü nedeniyle Mersin Şehir Mezarlığı'ndaki şehitlikte tören düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Veysel Kösele, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cahit Hüsrev Şen, şehit aileleri yakınları ve vatandaşların katıldığı törende, şehit anıtına çelenk konularak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Törende konuşan Vali Hüseyin Aksoy, "Bu anlamlı günde, tarihimize altın harflerle geçen Çanakkale Zaferi'ni ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini oluşturan, Kurtuluş Savaşı'nın sonundaki büyük zaferi milletimize yaşattığı için sizin, silah arkadaşlarınızın ve tüm şehitlerimizin manevi huzurunda saygıyla, minnetle ve şükranla eğiliyoruz” dedi.

YOZGAT
   

/images/100/0x0/55eb3a4ef018fbb8f8b3ad18
Yozgat Şehitliği'nde düzenlenen tören, Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından öğrenciler tarafından şiirler okunurken, törene katılan bazı vatandaşlar duygulanarak, göz yaşlarını tutamadı. Daha sonra Yozgat Valisi Amir Çiçek, Şırnak'ta bir operasyon sırasında mayına basarak ayağı kopan gazi Ömer Güran'a Devlet Övünç Madalyası takarak, beratını verdi.
   
19 FİDAN

Bu arada, şehitliğe her şehidi temsilen 19 fidan dikildi. Geçen yıl Şırnak'ta şehit olan polis memuru Mehmet Kamil Kızıltepe'nin annesi, oğlunun henüz yapılmayan mezarının başına oturup, ağladı. 2001 yılında İstanbul'da çıkan bir çatışmada şehit olan polis memuru Mustafa Koçak'ın 9 yaşındaki oğlu Fikret Can ile 6 yaşındaki kızı Melis de babalarının mezarını karanfille donatıp, dua etti.
   
BURSA
   
Bursa'da Vali Nihat Canpolat, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Osman Baykurt ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Recai Ekmekçi, Şehitlik Anıtı'na çelenk sundu. Daha sonra törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından, günün anlam ve önemini ifade eden konuşmalar yapılarak, şiirler okundu. Tören sırasında bazı şehit ailelerinin gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.

GÜMÜŞHANE'DE ŞEHİT JANDARMA TEĞMEN'İN AİLESİNE, DEVLET ÖVÜNÇ MADALYASI

“Çanakkale Zaferi'nin 92. Yıl Dönümü ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla Harşit Lisesi tarafından Atatürk Kültür Merkezinde etkinlik düzenlendi. Törende, Şehit Jandarma Teğmen Tuna Kara'nın asker kıyafeti giyen yeğenleri Emirhan ve Tunahan ilgi odağı oldu.
   
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde, 2005 yılında askeri aracın mayına çarpması sonucu şehit olan Jandarma Teğmen Tuna Kara'nın ailesine, Gümüşhane'de düzenlenen törenle devlet övünç madalyası verildi.
Şehit Jandarma Teğmen Kara'nın hayatının anlatıldığı törende, kardeşi Erkan Kara'nın şehit Tuna Kara için yazdığı şiiri okuduğu sırada salonda bulunanlar gözyaşlarını tutamadı.

/images/100/0x0/55eb3a4ef018fbb8f8b3ad1a
KONYA
   
Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu, Konya Şehitliği'nde düzenlenen törende, aziz şehitlerin gözlerini kırpmadan vatan uğruna canlarını feda ettiğini söyledi. Kanlarını sulayarak bıraktıkları bu topraklarda Türk milletinin başı dik, özgürce yaşadığını ifade eden Osmançelebioğlu, “Yaşadığımız bu günde şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Onlar sayesinde bu toprakta huzurla yaşıyoruz” dedi. Çok sayıda asker ve şehit yakınının katıldığı programda, şehitlik gezilerek, mezarlar çiçeklerle süslendi. Tunceli'de 2002'de şehit olan babaları Selçuk Alkış'ın mezarı başında dua eden ve çiçek bırakan Samet (7) ve Gülnisa (5), programa katılanlara duygulu anlar yaşattı.

BAKÜ'DEKİ TÜRK ŞEHİTLİĞİ'NDE TÖREN

Çanakkale Zaferi'nin 92. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Bakü'deki Türk Şehitliği'nde resmi tören düzenlendi. Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, 1918'de Türkiye'den gelen ve Azerbaycan'ın bağımsızlığı için savaşan Kafkas İslam Ordusu'nun şehitleri anısına dikilen Şehitlik Anıtı'na çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulunuldu.
   
İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı'nın askeri bando eşliğinde okunmasından sonra Şehitlik özel defterini imzalayan Karslıoğlu, deftere şunları yazdı:
   
"Aziz şehitlerimiz, bizler için gençliğinizi feda ettiniz, bizler için dünyadan göçtünüz. Ruhlarınız şad olsun, Allah rahmet eylesin."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!