9 bin güllü şehitlik

Güncelleme Tarihi:

9 bin güllü şehitlik
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2007 01:00

Başbakan Erdoğan tarafından bugün açılışı yapılacak Çanakkale Şehitlik Bölgesi’ndeki yeni düzenlemeler önceki gün tamamlandı. 19 bin mevsim çiçeği ve 9 bin gül dikilen bölgedeki 26 bonet temizlendi. 1915’teki temsili mutfakta o günlerde yenen üzüm hoşafı ve bulgur pilavı pişirilip Başbakan’a ikram edilecek.

ÇANAKKALE Şehitlik Bölgesi’nde yapılan düzenlemeler hummalı bir çalışmayla 18 Mart törenlerine yetiştirildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, önceki gün biten yeni düzenlemeleri ayrıntılarıyla Hürriyet’e anlattı. Namazgáh Tabyası’nda çakıl taşları ve kumla dolu 26 adet bonetin temizlenerek restore edildiğini aktaran Düzgün, bonetlerden birini ise 1915’teki temsili mutfak olarak tasarladıklarını kaydetti. Açılışta mutfakta 1915’te yapılan yemeğin aynısı olan bulgur pilavı ve hoşafı sunacaklarını anlatan Düzgün, "Temsili asker, yemeği Sayın Başbakan Tayyip Erdoğan’a ikram edecek" dedi. Düzgün şu bilgileri aktardı:

TEMSİLİ TÜRK ŞEHİTLİĞİ

29 Kasım 2006’da ihaleye çıkarılan Çanakkale Şehitler Abidesi Sembolik Türk Şehitliği’nin yapımına 10 Ocak’ta başlanarak önceki gün tamamlandı. Proje Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan alınan 5 milyon 100 bin YTL ile gerçekleşti. Projede 1688 şahide (mezar taşı) bulunuyor. Alfabetik il ve rütbe sırasına göre 59 bin 400 şehidin isimleri, rütbeleri, doğum ve ölüm tarihleri 8 milimetrelik camların üzerine kazındı. Mermer ve cam ölçü biçiminde kullanılarak geleneğe gönderme yapılırken, modern çizgiler taşıyan bir vizyon öngörüldü. Çanakkale Savaşı’nın sembolü kabul edilen asker serpuşu ’kabalak’ şahide üzerinde ayyıldızla beraber stilize edilerek sembolleştirildi.

19 BİN MEVSİMLİK ÇİÇEK

Projeye göre ağaçlara zarar vermeden yerleştirilen şahidelerin ortasına 732 metrekarelik bir Türk Bahçesi inşa edildi. 8 bin metrekarelik alana yayılan şehitlikte, çevre düzenlemesini yapılarak, yürüme yolları düzenlenerek tasarım tamamlandı. Ayrıca 300’e yakın 7 metrelik yetişmiş servi, 9 bin adet gül, 19 bin mevsimlik çiçek, 5 bin metrekarelik çimle bitkilendirme çalışmaları yapıldı.

Namazgáh Tabyası, 26 bonet ve 17 topyeri platformundan oluşuyor. Bonetler ile top yerlerinin cephe taş kaplamaları ve döşemelerindeki eksik ve bozuk taşlar orijinal malzemeyle değiştirilerek tamamlandı. Mevcut taşlar konserve edilerek korundu. 1890 tarihli fotoğraflarda yer alan bonet üstü toprak dolgular, orijinal formlarına uygun olarak tamamlandı. Bonetlere ve top yerlerine ulaşımı sağlayan yollar, çalışmalar esnasında elde edilen bulgulara uygun olarak tamamlandı. Dış cephe ve bonet iç aydınlatma elektrik sistemi kuruldu.

BONET SİNEMA SALONU

Tabyanın merkezindeki 25 numaralı bonet, projesine uygun olarak restore edilerek, bilgilendirme merkezi ve müze olarak teşhir ve tanzimi tamamlandı. ’T’ biçimli bir avlunun etrafında şekillenen 24 nolu bonet de idari bürolar, süreli sergiler ve 1915 asker mutfağı mekanları şeklinde tasarlandı. 26 numaralı bonete ise sinema salonu işlevi verildi. 23 numaralı bonet de Türkiye’nin en büyük savaş müzelerinden biri olacak şekilde tasarlandı ve teşhir tanzim uygulamaları sonuçlandırıldı. 70 dekarlık alana yayılan Namazgáh Tabyası çevre düzenlemesi 440 günde tamamlandı.

ŞEHİTLER BELGELİĞİ BÖLÜMÜ

Çanakkale Şehitler Abidesi altında, 4 abide ayağını sarmalayan ’Şehitler Belgeliği Bölümü’ de güçlendirildi.

Cennet bahçesi

MEHMETÇİK’in büyük kahramanlığıyla destan yazdığı Gelibolu Yarımadası, Devlet Bakanı Beşir Atalay’ın koordinatörlüğünde, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin sorumluluğunda ve Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un uygulayıcı bakan olarak görev aldığı uzun devreli gelişme planıyla yenilendi. Bu büyük proje kapsamındaki hazırlıklar yoğun bir çabayla 18 Mart’a yetiştirildi. Şehitler Abidesi önünden kaldırılan ay yıldız figürü yerine de gül bahçesi oluşturuldu.

Erdoğan açacak

ÇANAKKALE Deniz Zaferi 92’nci yıldönümü törenleri bugün saat 09.00’da Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla başlanacak. Saat 10.00’da da 18 Mart Stadyumu’nda tören yapılacak. Buradaki törene Başbakan Tayyip Erdoğan da katılacak, saat 14.00’de de Şehitler Abidesi’ndeki temsili şehitlik ile gül bahçesini açacak. Erdoğan ardından Morto Koy yolu ile Anıt Liman’ın açılışını yapacak. Son tören aslına uygun şekilde restorasyonu tamamlanan Namazgáh Tabyası’nda olacak.

Tarihe yolculuk
/images/100/0x0/55eaca60f018fbb8f896eac2


İSTANBUL İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 750 öğrenciyi Çanakkale’ye götürdü. Geziye Güneydoğu Anadolu illerinden 100, İstanbul’dan ise 650 öğrenci katıldı. İDO’ya ait ’Mavi Marmara’ adlı gemiyle Gelibolu’ya inen 750 öğrenci, buradan Çanakkale Şehitliği’ne geçerek tarihi mekanları gezdi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, "Öğrencilerimizin onlara emanet edilen bu cennet vatanın değerini daha iyi anlamaları ve ecdatlarını daha iyi tanımaları için bu geziler güzel bir fırsat oluyor" dedi.

Bu zafer ulus olma bilinci aşıladı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer
Türk halkının çok sayıda şehit vermesine karşın, Çanakkale’de gösterdiği üstün başarı, ulus olma bilincinin de tohumlarını atmıştır. Atatürk’e inanmanın ve güvenmenin ulusumuz için en büyük ödülü, bağımsız yurt toprakları üzerinde kurulan laik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. Atalarımızın, bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün simgesi, şehitlerimizin ve gazilerimizin emaneti olan güzel yurdumuzu ve Cumhuriyetimizi aynı ruh ve anlayışla korumak temel sorumluluğumuzdur.

Atatürk’ü lider yaptı


Başbakan Tayyip Erdoğan Çanakkale’de yazılan kahramanlık destanı, eşsiz bir zaferin yanında Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi büyük bir komutan ve lider ortaya çıkarmıştır. Şehitler diyarı Çanakkale, dünya durdukça aziz milletin bağımsızlık sembolü olarak var olacaktır.

Sandıkta kurtulacağız

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal
Bölücülük ve irtica tehditleriyle karşı karşıya bulunan laik Cumhuriyetimiz ile kazanımlarını, sandıkta kurtaracak ve koruyacağız. ’Çanakkale geçilmez’ dedirten şehitlerimizden hem bugünümüz, hem de geleceğimiz için alınması gereken ders, bağımsızlıktır, özgürlüktür, birliktir.
/images/100/0x0/55eaca60f018fbb8f896eac4

Kurtuluş Savaşı’nız kutlu olsun

BAŞBAKAN
Erdoğan dün Deniz Zaferi kutlamaları için Başbakanlığa ait ’Ana’ uçağıyla Çanakkale’ye geldi. Erdoğan, havalimanında kendisini karşılayan partililere, "Kurtuluş Savaşı’nız kutlu olsun. Tabii Allah, o günleri yaşatmasın ve hep birlikte bu zafer anılarımızla, yarınlara birlik ve beraberlik içerisinde, daha güçlü olarak, muasır medeniyet seviyesine ulaşmayı da nasip etsin" dedi. Erdoğan daha sonra Özel Gökkuşağı İlköğretim Okulu’ndan gelen bir grup asker kıyafetli öğrenciye kitap ve oyuncak araba hediye etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!