Can Atalay’ın 2. başvurusu AYM Genel Kurulu’na sevk

Güncelleme Tarihi:

Can Atalay’ın 2. başvurusu AYM Genel Kurulu’na sevk
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2023 07:00

GEZİ davasından tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın hak ihlali kararına uyulmaması nedeniyle yaptığı ikinci başvurusu Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu’nda görüşülüp karara bağlanacak.

Haberin Devamı

Atalay’ın avukatları, Gezi Parkı davasından 18 yıl hapis cezası onanan Atalay hakkındaki ihlal kararına uyulmaması nedeniyle ikinci kez AYM’ye başvurmuştu. AYM Birinci Bölümü, başvuruyu dünkü toplantısında ele alarak “Başvurunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması”nı gerekli buldu. AYM Genel Kurul’u daha sonra belirlenecek bir günde bu başvuruyu görüşerek karara bağlayacak.

YÜKSEK YARGIDA KRİZE YOL AÇTI

Atalay’ın avukatları, “müvekkillerinin milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” istemiyle Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne başvurmuştu. Yargıtay’ın bu talebi reddetmesi üzerine Atalay’ın avukatları AYM’ye bireysel başvuru yapmıştı. AYM, “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine ve Atalay hakkında tahliye ve yeniden yargılama yapılmasına hükmetmişti. Yerel mahkemeye gönderilen dosya, yeniden Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne iletilmişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM’nin ihlal kararına uyulmamasına karar vermişti. Daire ihlal kararına imza atan AYM üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!