'Camide bira' sorusuna cevap

Güncelleme Tarihi:

Camide bira sorusuna cevap
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2014 15:49

CHP, Taksim Gezi Parkı olayları sırasında Valide Sultan Camii’ne sığınan göstericilerin ellerinde bira kutuları olduğu iddialarıyla ilgili Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Haberin Devamı

Arınç’a, Anadolu Ajansı’nın geçtiği ilk fotoğrafta bira kutusu yokken; ikinci fotoğrafta bira kutusu olmasının nedenini sordu. AA Genel Müdürü Kemal Öztürk soru önergesine verdiği yanıtta Valide Sultan Camii’ndeki ilk görüntünün AA muhabiri tarafından saat 05.00’te cep telefonu ile çekildiğini bildirdi. Bu görüntülerin ilk bölümünün 09.19’da, ikinci bölümünün de 09.47’de servis edildiğini açıkladı. Ancak iki resim arasındaki bira kutusu farkına ilişkin soruya yanıt vermedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Özel, önergesinde Başbakan Erdoğan’ın “Dolmabahçe Camii'ne maalesef bira şişeleriyle girmek suretiyle, ayakkabıyla onu da yaptılar. Elimizde görüntüleri var, yayınlayacağız” sözlerini anımsattı. Caminin müezzini başta olmak üzere tanıkların camide içki içilmediğini söylemesine karşın Anadolu Ajansı tarafından camide içildiği iddia edilen bira kutusunun görüntüsünün abonelerine servis edildiğini belirten Özel, Arınç’tan şu sorularına yanıt verilmesini istedi:

Haberin Devamı

1. Anadolu Ajansının (AA) Bezmi Alem Valide Sultan Camiden yayınladığı ilk görüntüsü hangi saatte çekilmiş ve abonelere saat kaçta servis edilmiştir?
2. AA’nın camide bira kutusu ile çektiği ikinci görüntüsü hangi saatte çekilmiş ve abonelere saat kaçta servis edilmiştir?
3. AA’nın ilk çektiği görüntülerde herhangi bir bira kutusuna rastlanmaması ve daha sonra servis ettiği görüntülerde ise bira kutusuna rastlanması bir çelişki değil midir?
4. AA’nın çektiği iki ayrı görüntünün farklı olmasının nedeni nedir?
5. Bezmi Alem Valide Sultan Camiden görüntü almak için Anadolu Ajansı personeli kaç kez habere gönderilmiştir? İlk görevin ardından diğer görevlendirmelerin haber gerekçesi nedir? AA personeli Bezmi Alem Valide Sultan Camii’ne bu süreçte hangi saat ve zamanlarda gitmiştir?
6. AA personeline bu görevleri sırasında herhangi bir üst düzey bürokrat eşlik etmiş midir? Etmiş ise bu bürokrat kimdir ve bir haber ajansının görevi esnasında yanında bürokratın bulunmasının gerekçesi nedir? Bu durum rutin bir uygulama mıdır?
7. Bira kutusunun camiye konulduğu ve bu görüntülerin özellikle çekildiği yönündeki iddialar basına yansıdıktan sonra söz konusu personel/personeller hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa ne aşamadadır?

Haberin Devamı

7 SORU TEK YANIT

Özel’in bu yedi sorusuna Arınç, aracılığıyla AA Genel Müdürü Kemal Öztürk yanıt verdi. Ancak Öztürk’ün yanıtı tek oldu:

“Gezi olayları sırasında Bezm-i Alem Valide Sultan Camisine göstericilerin girmesi ile ilgili ilk görüntü 03 Haziran 2013 tarihinde, göstericilerin camiye girdikleri sabah saatlerinde, 05.00, cep telefonu ile çekilmiştir. O dakikalarda bölgede kameraman olmadığı için Anadolu Ajansı muhabiri cep telefonu ile çekim yapmıştır. Bu görüntü iki parça halinde yayınlanmıştır. Görüntünün ilk parçası 09.19’da ikinci parçası 09.47’de yayınlanmıştır.
Caminin bulunduğu bölgede sürekli olaylar olduğu için, birçok medya organı gibi hemen her gür bölgeye gidilmiş ve çekim yapılmıştır.

Haberin Devamı

Bu çalışma sırasında çeşitli medya organı çalışanlarının dışında, hiçbir kurumdan, hiçbir kimse Anadolu Ajansı çalışanlarına eşlik etmemiştir, etmesi de mümkün değildir.
Çekimler için Anadolu Ajansı çalışanları hiç kimseden telkin ve talimat almamıştır. Tamamen haber kaygısı ile olay mahalinde bulunulmuş ve çekimler yapılmıştır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!