Caferi raporu kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Caferi raporu kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2013 02:01

Iğdır Müftüsü Cüneyt Kulaz’ın hazırlayıp Vali Ahmet Pek’in imzaladığı Caferiler ile ilgili rapor, kriz yarattı. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne de gönderilen rapora, ‘Caferileri terörist olarak gösterdiği’ gerekçesiyle Iğdır Ehlibeyt Âlimleri Derneği’nden sert tepki geldi.

Haberin Devamı

Dernek başkanı Veli Beder, “Bu müftü görevden alınmalıdır. Fesat dolu raporu valinin nasıl imzalayarak gönderdiğini merak ediyoruz. Bu iftira dolu gerçek dışı raporla ilgili savcılarının soruşturma açmasını bekliyoruz” dedi. Müftü Cüneyt Kulaz’ın Caferilerle ilgili hazırlayıp imzaladığı 2 sayfalık rapor, Vali Ahmet Pek imzası ile 13 Ekim 2013 günü Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Resmen tebliğ edilmemesine karşın Iğdır Ehlibeyt Âlimleri Derneği’ne de ulaştırılan rapor, büyük tepkiye neden oldu. Dernek başkanı Beder, düzenlediği basın toplantısıyla Caferi mezhebinden Azerilerin raporda ‘terörist’ olarak gösterildiğini öne sürerek müftünün görevden alınmasını istedi. Beder, “Muharrem ayında İmam Hüseyin’e tuttuğumuz yas hangi terör eylemine sebep oldu, hayret. Aynı Emevi ve Abbasi siyaseti. Hiç kimse İmam Hüseyin’in yasına dil uzatamaz. Müftü bize vatan sevgisi ve millet bütünlüğünü öğretmesin” dedi. Müftülük ise yaptığı basın açıklamasında raporun hiçbir yerinde Iğdır halkının terörist ve vatan haini olarak nitelendirilmediği vurguladı ve iddiaları yalanladı.

Haberin Devamı

RAPORDA NELER VAR?

Raporda, Iğdır’daki 226 camiden 80’inin Azerilere ait olduğu belirtilerek özetle şu ifadelere yer verildi: “(...) Gelecekte gençler arasında ideolojik ayrışımı hızlandıracak, Şia (Caferilik) adına özendirici söylem ve davranışlar toplumda devlet, millet ve bütünlüğümüz için olumsuz oluşumlara zemin hazırlayacak din adına ve dini alanlarda görülen bu çalışmaların dikkatle izlenmesi önemli görülmektedir. Ezanlarını, imsak ve iftar saatlerini birkaç dakika ayrı okumaları, bayramlarını İran’a uyumlu zamanlarda yapmaları, sürekli yapılan dini programlarında İranlı mollaları konuşmacı olarak getirmeleri, tutuculuğun ve özendiriciliğin çalışmaları olduğu düşünülmektedir. İlimizdeki Caferi camilerinin Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı hale getirilmesi, mollaların ülkemizde yetiştirilmesi, atamalarının Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yapılmasının önemli olduğunun düşünüldüğünü bilgi ve takdirlerinize arz ederim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!