Büyük inatlaşma

Güncelleme Tarihi:

Büyük inatlaşma
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2013 00:00

Alman basını Neo-Nazi terör çetesi NSU davasında salona alınmayan Türk basınından Hürriyet’e yerini vermek için sıraya girerken, mahkeme bu teklifleri de reddetti. Mahkeme, Türk Büyükelçisi’ne olduğu gibi Türk basınına da izin vermezken, Alman hükümeti, “Yargı bağımsızlığına saygı gösterilmeli” diye açıklama yaptı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da sekizi Türk 10 kişiyi öldüren Neo- Nazi terör çetesi NSU (Nasyonal Sosyalist Yeraltı) davasında Türk basınına yer verilmemesinin sebep olduğu deprem, giderek büyüyor. 17 Nisan’da başlayacak duruşma için Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nin (OLG) Türk basınına yer vermemesi üzerine Alman basını yerini Hürriyet’e vermek için sıraya girdi. Başta Bild Gazetesi, Radio Arabella olmak üzere davaya akredite edilen serbest gazeteciler de yerini Hürriyet’e vermek istediklerini açıkladı. Ancak davaya bakacak olan Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi, bunu kabul etmeyeceğini, akredite olan gazetecilerin yerlerini başkalarına bırakamayacağını açıkladı.

Alman mahkemesi, 17 Nisan’da başlayacak NSU’dan Beate Zschaepe ile dört kişinin yargılanacağı mahkeme salonunda 50 basın temsilcisine yer vereceğini açıklamıştı. Listenin alınmaya başlandığı gün başvuran ve 68’nci sırada olduğu söylenen Hürriyet dahil, Türk basınından kimsenin içeri alınmamasına karar verilmişti. Mahkeme ilk başvuruyu yapan 50 temsilcinin alınması kuralının benimsediğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Hükümet: Yargı bağımsızdır

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Başbakan Merkel’in NSU seri cinayetlerinin şeffaf ve detaylı bir şekilde aydınlatılmasını istediğini ancak, yargının bağımsızlığından yana olduğunu belirtti. Seibert, “Yargının bağımsızlığına saygı duyulması gerekir” dedi. Dışışleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, duruşmanın Türk kamuoyunu yakından ilgilendirdiğini belirtirken, Türk medyasının davayla ilgili haber vermesine imkan tanınmasının doğru olacağını söyledi. Schaefer, bunun nasıl olacağına mahkemenin karar vermesi gerektiğini belirtti.

Türk basını yoksa bu dava görülemez

NSU’nun yargılanacağı mahkemeye Türk basınını alınmayacak olmasına, Alman medyasından tepkiler artarak devam etti. Mahkemeyi yerden yere vuran Alman medyası, “Kararını geri al” çağrısı yaptı.

ZDF: Öldürülen kurbanların sekizi Türk. Ancak Türk basını yok. Bu tür bir yaklaşımla Alman adaletine güven kazandırmak mümkün değil.
 
ARD: Hürriyet’e yerini veren Bild’e ret. Mahkeme Türk basınına duruşmada yer vermiyor. Bild Gazetesi’nin kendi yerine Hürriyet’e vermesini de mahkeme reddetti. Türk gazetelerinin mahkemeye alınmaması büyük tartışma başlattı.
 
Bild: Skandal. Sekiz Türk kurbanı var ancak Türk basınına duruşmalarda yer yok. Mahkeme 50 basın kuruluşuna yer ayırdı. Bunlar içinde Türk basını bulunmuyor. Bild, büyük Türk gazetesi Hürriyet’e yardım etmek istiyor. Bild mahkemede yerini Hürriyet’e bırakmaya hazır. Ancak mahkeme reddetti.
 
Süddeutschezeitung: Mahkemeye öfke büyüyor. Herkes mahkemenin kararını düzeltmesini bekliyor.

Haberin Devamı

Hürriyet ARD’nin ana haber bülteninde

/images/100/0x0/55eab7a7f018fbb8f8923931

MAHKEMENİN Türk basınına yer vermemesine yoğun tepki gösteren Alman medyası, Türk toplumunun tepkisini öğrenmek için Hürriyet ile röportaj yapmak için yarıştı. ARD televizyonunda yayınlanan Tagesthemen adlı haber bülteninde Hürriyet Avrupa’nın ‘Türkische Presse nicht erwünscht (Türk basını istenmiyor)’  manşetine yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!