Bunlar da fuarın melez modelleri

Güncelleme Tarihi:

Bunlar da fuarın melez modelleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2010 22:13

13’üncüsü düzenlenen Uluslararası İstanbul Otomobil Fuarı Autoshow’a bu yıl çevreci araçlar damgasını vuracak. Bu yılın sonundan itibaren yollara çıkmaya hazırlanan seri üretime geçecek 12 yüzde 100 elektrikli otomobilin sergileneceği fuarda, yarı elekktrikli 8 hibrid (melez) model de yer alacak. Hem elektrik motoru hem de konvansiyonel motorların yer aldığı bu modellerden 3’ü henüz konsept aşamasındayken diğer 5’i yollardaki yerini almaya başladı.

Peugeot SR1

Konsept SR1 modeli ile gelecekteki tasarım çizgilerini gözler önüne seren Peugeot bu dikkat çeken modelini fuarda da sergileyecek. Konsept model, karoseri üzerinde yer alan yeni aslan logosunun simgelediği Peugeot’nun yeni kimlik ve imaj dünyasını temsil ediyor. İlk kez Mart ayında düzenleneen Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtıtılan konsept araçta HYbrid4 teknolojisi kullanılılıyor. 313 beygir gücündeki aracın CO2 salımı 119 g/km. (elektrikli modda 0 emisyon) Araç, 4 tekerlekten çekiş gibi özelliklere sahip.

Peugeot 3008 Hybrid4

Peugeot, dünyanın ilk dizel hibrid modeli olan Peugeot 3008 HYbrid4’ü de Autoshow’da ziyaretçilerin beğenisine sunacak. 3008 HYbrid4, dizel motor (120 kW/163 heygir gücündeki 2.0 l HDi FAP) ile 27 kW (37 beygir) maksimum kapasiteli bir elektrikli motorun eşleştirilmesiyle 4 tekerlekten çekiş, 200 beygir güç sunuyor. Sıfır Salımlı araç 100 kilometrede 3.8 litre yakıt tüketimiyle dikkat çekiyor. Yüksek donanım seviyesi ve içten yanmalı motorlara kıyasla yüzde 35 gibi devrimsel nitelikte azalmayla 99 g/km’den başlayan CO2 salımları ile müşteriye hemen yansıyan ürün avantajları elde ediliyor.

Mercedes F800

Mercedes’in fuarda sergileyeceği yeni konsept otomobili F 800, geleceğin premium otomobillerine farklı bir bakış açısı kazandırırken, sedan otomobillerin ne kadar sportif bir tasarıma sahip olabileceği hakkında fikir veriyor. Hibrit ve yakıt hücresi olmak üzere iki farklı alternatif yakıt sistemleri ile tasarlanan F 800, yakıt hücreli elektrikli motor ile tam 600 kilometre yol alırken, prize takılarak şarj edilen hibrit versiyonu ile ise 300 kilometreye kadar yol alabiliyor. Bu iki versiyonu ile emisyonsuz hareket edebilme özelliği sunan Mercedes-Benz F 800, dinamik bir sürüş keyfinin yanısıra, sunduğu konfor ve üstün performans ile günlük kullanıma da uygunluğunu kanıtlıyor. Konseptin arka kapıları, geleneksel bir dört kapılı sedandan farklı olarak otomobilin arkasına doğru kayıyor. Bu tasarım, dar park alanlarında girişi ve çıkışı kolaylaştırıyor. F800, kızıl ötesi radarıyla olası kazalar öncesi, sesle ikaz yöntemiyle kullanıcısını uyarıyor, ayrıca çarpışma öncesinde frenleme yaparak darbeyi hafifletmeye çalışıyor. F 800 Style konsepti 0-100 km/s hızlanmasını 4.8 saniyede tamamlarken, maksimum 250 kilometre hıza ulaşıyor.

BMW 7 ve X6 ActiveHybrid

EfficientDynamics, BMW markasının sadece daha az enerji tüketmenin ötesine geçerek, kendi enerjisini üreten çevreci otomobiller ortaya çıkarmak adına geliştirdiği tüm sistemleri kapsayan bir anlayışı ifade ediyor. Ekolojik açıdan ise elektrik desteği ile çalışan motorlar büyük önem taşıyor. Autoshow’da pek çok modeli ile bu çevreci anlayışın iletişimini yapmaya hazırlanan BMW, ‘Sorumluluk sahibi’, ‘yenilikçi’ ve ‘sportif’ marka değerlerini ActiveHybrid çatısı altındaki ‘BMW 7 Serisi ActiveHybrid’ ve ‘BMW X6 ActiveHybrid’ modelleri ile Autoshow’da vurguluyor olacak. Sürüş keyfinden ödün vermeden dinamizmi ve hibridi bir araya getirebilen BMW ActiveHybrid modellerinin en önemli özelliği ActiveHybrid olmayanlara göre yüzde 20 daha az yakıt tüketimi ve düşük emisyon değerleri sağlarken rakiplerinden daha üstün sürüş dinamikleri sunması. Bunu ise kinetik enerjiyi elektriğe çevirerek elde ediyor. BMW X6 ActiveHybrid 60 kilometreye kadar sadece elektrik kullanarak ilerleyebiliyor ve sessiz bir sürüş imkanı sağlıyor.

Toyota Prius ve Auris HSD

Tüm dünyada bugüne kadar 2.8 milyon kullanıcıyı buluşturduğu hibrid teknolojisi ile çevreci teknolojilerde tartışmasız lider olan Toyota, hibrid modeli Prius’un dışında, orta sınıfın ilk tam hibrid otomobili Auris HSD ile bu konuda geldiği son noktayı ortaya koyuyor. Fuarda ayrıca, Toyota’nın 3’ncü nesil yeni Prius Plug-in hibrid modeli de yer alacak. Plug-in Hibrid araç, Toyota’nın tam hibrid teknolojisini kullanırken, buna ek olarak aracın pili standart bir elektrik prizi kullanılarak şarj edilebiliyor ve sadece elektrik ile yol aldığı kısa mesafelerde sıfır emisyon sunuyor.

Honda CR-Z Hibrid

Autoshow fuarında 11 araç ve 2 motosiklet ile yerini alacak olan Honda’nın, ilk kez Detroit Otomobil Fuarı’nda tanıtımını yaptığı Honda CR-Z Spor Hibrid Coupe modeli de Türkiye’de ilk kez sergilenecek. İnsansı robot ASIMO’nun da ziyaretçileri karşılayacağı Honda standında, showlar sırasında çekilişle belirlenen talihliler, ASIMO ile tanışarak el sıkışma şansı yakalayacak. Honda’nın yeni hibrid spor otomobili CR-Z, temiz ve verimli benzin-elektrik motor kombinasyonunun avantajlarını 6-vitesli manuel şanzıman ile yaşatıyor. Şık bir gövde ile göz kamaştırıcı bir tasarım sunanan heyecan verici yeni coupe, sürücü odaklı şasisi ve IMA paralel hibrid sistem destekli uyumlu motoru ile mevcut hibrid anlayışını değiştiriyor.
Accord tamamen yenilendi
Fuarda Honda’nın standındaki diğer yenilikler ise tamemen yenilenen Accord ve geçtiğimiz günlerde satışa sunulan yeni CR-V olacak. Yeni Accord, daha sportif bir tasarım ve yeni güvenlik sistemleriyle D segmentindeki premium yarışmacılar ile rekabet etmeyi hedefliyor. En son teknolojilerle donatılan yeni CR-V ise Çarpışma Hafifletici Fren Sistemi, Uyarlanabilir Hız Sabitleyici ve Aktif Ön Aydınlatma Sistemi ile kullanıcılarına yeni özellikler sunuyor. Honda’nın dünyada ilk hava yastığı sistemine sahip motosikleti Goldwing de fuarda dikkat çekecek.

New York için Türk malı taksi yarattılar

KOÇ Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un ortağı ve en yakın dostu Bernar Nahum’un oğulları Jan ve Klod, 1976 yılında ‘Çağdaş’ isimli otomobil geliştirmiş ancak o zaman grubun otomotiv grup başkanı olan babalarından ‘Türk halkına uygun değil’ cevabıyla onay alamayınca proje doğmadan ölmüştü. Aradan geçen 34 yıla bir çok başarı sığdıran iki kardeş gençlik hayallerini bu kez Vehbi Koç’un damadı İnan Kıraç’ın da desteğiyle ‘Karsan’ ismiyle yarattılar. İki kardeşin geliştirdiği Türk markalı araç New York taksi ihalesine girerken, yarın kapılarını açacak İstanbul Autoshow fuarında da sergilenecek. Karsan, Kıraça ve Hexagon Grup şirketlerinin ortak iştiraki olan Hexagon Studio tarafından geliştirilen ‘Geleceğin taksi projesi’ 26 bin 500 adetlik New York ihalesini kazanması halinde önümüzdeki yıl 150 milyon dolarlık yatırımla üretilecek. New York taksi ihalesini kazanan firma, münhasır olarak 10 yıl boyunca yılda 2 bin 650 adet aracı (ayda ortalama 220 adet) satmakla yükümlü. Değerlendirmeler sonunda kontratın 2010’da imzalanması, araçların da en geç 2013 sonundan önce teslim edilmeye başlanması bekleniyor. 10 yıllık sürenin ardından ihaleyi kazanan firmanın beş yıl boyunca satılan araçlarla ilgili garanti, servis, ve teknik desteği vermesini de talep ediyor. Karsan’ın ihale için hazırladığı taksi projesinde engellilerde düşünülmüş. Yürüme engelliler için tekerlekli sandalyelilerin sığabileceği ve rahatlıkla manevra yapabileceği mekan araç içinde sağlanırken, işitme engelliler için gerekli aygıtlara yer verilmi. Görme engelliler için işlevsel özelliğe sahip maddelerin bulunduğu araçta, engellilere yardımcı olan hizmet hayvanlarının konforu da sağlanmış.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!