Bu şirkette emeklilik yok

Güncelleme Tarihi:

Bu şirkette emeklilik yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD'de faaliyet gösteren bir şirketi diğerlerinden ayıran en önemli özellik, üretim alanı ya da kullandığı teknoloji değil, çalışanların emekli olmamaları...

İşçilerin yaş ortalamasının 73 olduğu şirketin tarihinde hiçbir işçinin işine son verildiği hatırlanmıyor. Aynı şekilde, birkaç istisna dışında, hiçbir işçinin de emeklilik talebinde bulunmadığı bildiriliyor. Tıp ve sanayide kullanılan iğneleri üreten ‘‘Vita Needle Company’’ adlı şirket, ABD'nin Massachusetts eyaleti Needham kentinde faaliyet göstermekte. Her şeye rağmen bu şirket de doğa kanunlarına karşı koyamadığı için çalışanlardan Mary Boyt'un, kızkardeşinin ısrarları üzerine, 89 yaşında emekli olduğu açıklandı. Ancak bayan Boyt'un yeni yaşamından mutlu olmadığı ve yeniden işbaşı yapmak istediği de verilen haberler arasında.

İstediğin saatte gel

Kurum çalışanlarının çoğunun buraya ikinci bir iş ararken geldikleri ve bir daha da emekli olmayı düşünmedikleri öğrenildi. Şirketin sahibi Frederick Hartman ise çalışanların aksine 45 yaşında bir delikanlı. Hartman, New York Times Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, ‘‘Yaşlılar, gençlere oranla işlerine çok daha bağlı, daha sorumlu, üstelik de yaşlılık sigortasından yararlandıkları için şirketi sağlık harcaması külfetinden kurtarıyorlar’’ dedi.

Vita Needle Company'de üretim esasına göre çalışıldığından mesai saatleri de esnek. Diğer bir deyişle herkes işe istediği saatte geliyor, istediği saatte gidiyor ve yaptığı üretime göre ücret alıyor. Bu esnekliğe rağmen işçilerin haftada ortalama 40 saat çalıştıkları bildirildi.1995 rakamlarına göre ABD'de 65 yaşın üzerinde 3.8 milyon kişi çalışmaya devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!