Boğaz'da gemi arızalandı, kablolara büyük zarar verdi

Güncelleme Tarihi:

Boğazda gemi arızalandı, kablolara büyük zarar verdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2013 01:51

İstanbul Boğazı'nda sürüklenen tanker Fatih Sultan Mehmet Köprüsü altında fiber optik kabloların bulunduğu noktada demirledi. Bu arızanın internet ağının gitmesine neden olabileceği belirtildi. Kıyı Emniyeti 3 adet kablonun demir tırnaklarına takılı olduğu, 1 adet fiber optik kablonun kopuk, diğer 2 kablonun ise ağır hasarlı olduğunu açıklarken Türk Telekom yetkilileri deniz altı kablolarının hasar gördüğünü doğruladı. Ancak Telekom yetkilileri kurulan alternatifli yapı sayesinde internet erişiminde bir sorun olmadığını vurguladı. Öte yandan gemi yaklaşık 6 saatlik bir çalışmanın ardından tekrar demir aldı ve yoluna devam etti.

Haberin Devamı

İstanbul Boğazı’ndan geçişi sırasında arıza nedeniyle sürüklenmeye başlayan YM Miranda isimli tankerin kaptanı Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün tam altında demir attı. İstanbul Boğazı geçici süre deniz trafiğine kapandı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, geminin demirlediği yerde su altında bir çok kablonun geçtiğini belirtti. Geminin bulunduğu noktaya varan kıyı emniyeti ekipleri kabloların zarar görüp görmediğini araştırıyor. Konuyla ilgili uzmanların olay yerine ulaşması bekleniyor.

YAVAŞLAMA OLABİLİR

Konu hakkında açıklama yapan İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, boğazdaki fiber kabloların kopması halinde internette yavaşlama olabileceğini ancak, uydu üzerinden internet bağlantısının devam edeceğini söyledi.

Özeren, “ Karasal hatların yanında uydu üstünden de internet çıkışları mümkün. Şu anda yedekleme anlamında da direkt çıkış olarak kullanılıyor. Sadece Türk Telekom’un değil, diğer şirketlerinde ayrıca kendi uydu çıkışları var. Hepsinin yedekleme sistemi var. Zaman zaman fiber üstündeki yoğunluğu azaltmak için de uydu sistemi zaten kullanılıyor. Uydu sistemi sürekli aktif halde kullanılıyor. Yalnızca yavaşlık olabilir. Ancak bu yurtdışına internet çıkışı olmayacak anlamına gelmez” şeklinde konuştu.

BOĞAZ'DA KORKUTAN ARIZA

Haberin Devamı

Öte yandan saat 11.00 sıralarında arıza nedeniyle demir atan 135 metre boyundaki gemi Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalarını tamamlamasının ardından saat 16.30 sıralarında hareket etti.


TÜRK TELEKOM'DAN AÇIKLAMA

Türk Telekom tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi:

"İstanbul Boğazı geçişi için farklı noktalardan deniz altı bağlantılarına ek olarak Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri üzerinden ve direk atlaması gibi farklı bağlantı teknolojileri ile fiber optik iletişim altyapısı, tam yedekli ve çok alternatifli olarak tesis edilmiş durumdadır.
Yaşanan gemi arızası sonrasında bu alternatif deniz altı kablolarından biri hasar görmüş olup kurulan alternatifli yapı sayesinde internet erişiminde, kurumsal ve bireysel servislerimizde kesinti ya da yavaşlama gibi herhangi bir sorun yaşanmamıştır.

Haberin Devamı

Etkilenen deniz altı kablosunun hızla onarılması için Türk Telekom teknik ekipleri tarafından gerekli çalışmalar başlatılmış durumdadır. "

KIYI EMNİYETİ: OPTİK KABLOLARA ZARAR VERDİ

Konuya ilişkin Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, geminin fiber optik kablolara zarar verdiği belirtildi.

Açıklamada, "28 Ekim 2013’te saat 11.00’de, İstanbul Boğazı Kandilli dönüşünde, sahile doğru sürüklenerek tehlikeye maruz kalan YM Miranda isimli kimyasal tanker, Anadolu Hisarı önlerinde çift demir atarak demirlemiştir. Derhal, İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi tarafından seyir, can, mal ve çevre emniyetini teminen, Kurtarma 4 römorkörü olay yerine sevk edilmiştir. Gemi iskele demirini vira ederken, deniz dibindeki kablolara takılmış, ileri yol vererek bir müddet kablolardan kurtulmayı denemişse de başaramayınca Fatih Sultan Mehmet Köprüsü altında 60 metre derinlikte tekrardan demirlemiştir. Gemi işleticisi tarafından görevlendirilen Alesta Dalgıçlık Teknesi marifetiyle, geminin demir tırnaklarına takılı vaziyetteki kabloların balık adamlarca yapılan tetkikinde; 3 adet kablonun demir tırnaklarına takılı olduğu, 1 adet fiber optik kablonun kopuk, diğer 2 kablonun ise ağır hasarlı olduğu bilgisi alınmıştır. Kabloların demir tırnağından kurtarılması için gerekli çalışmalar yapılmaktadır" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!