Boğaz’da sessiz geceler

Güncelleme Tarihi:

Boğaz’da sessiz geceler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2006 00:00

İstanbul gece hayatının uluslararası ün yapmış mekanları, ses kirliliğinden dolayı bir hafta süreyle kapatıldı. Cumartesi gecesi polis baskınına uğrayan Reina ve Sortie’nin de aralarında bulunduğu 11 ünlü gece kulübüne, İstanbul Valiliği’nce kapama cezası verilmesi tartışma yarattı.

REİNA ve Sortie’nin de aralarında bulunduğu 11 ünlü gece kulübü İstanbul Valiliği Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nce Çevre Kanunu’nun 14 ve 15’inci maddelerine göre 7 günlük kapatma cezası aldı. Ünlü gece kulüplerini kapattıran maddeler şöyle:

14’üncü madde: Kişilerin huzur ve sükununu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde yönetmelikle belirlenen standartlar üzerinde gürültü çıkarılması yasaktır. Fabrika, atölye, işyeri, eğlence yeri, hizmet binaları, konutlar ve ulaşım araçlarında gürültünün asgariye indirilmesi için gerekli önlemler alınır.

15’inci madde: Bu Kanunda yazılı yasaklara aykırı hareket eden veya kanunla belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen kurum, kuruluş ve işletmelere mahallin en büyük mülki amiri, bu yasaklara aykırı faaliyeti düzeltmek ve kanunda belirtilen yükümlülükleri yerine getirmek üzere esasları yönetmelikle belirlenen yeteri kadar bir süre verir. Bu süre sonunda bunları yapmayan kurum, kuruluş veya işletmelerin faaliyeti, yasağın veya yerine getirilmeyen yükümlülüğün çeşit ve niteliğine göre kısmen veya tamamen, süreli veya süresiz olarak durdurulur.

Valilik: Gürültü kirliliği yaptılar

İSTANBUL Valiliği, aralarında Reina ve Sortie’nin de bulunduğu 11 eğlence yerinin, yüksek ses düzeyinde müzik yayını yapıp gürültü kirliliğine neden oldukları için kapatıldığıni açıkladı. Valilik açıklamasında eğlence yerlerinden kaynaklanan gürültü kirliliğinin önlenmesi konusunda vatandaşlardan gelen yoğun şikayet ve müracaatlar üzerine bu sezon 15 işletmeye toplam 792 bin YTL ceza kesildiğini hatırlattı. Açıklamada tüm uyarı ve para cezalarını dikkate almayarak gürültü kirliliğinin sürmesi üzerine 11 işletmenin 7 gün kapatıldığı kaydedildi.

İşletmecilerden kapamaya tepki

Kapatılan işletmeler arasında yer alan Reina, Chrsytal, New Yorker, Sapphire, Mori&Mojito, Çubuklu Hayal Kahvesi, Anjelique, BY Şükrü gibi Boğaz’ın uğrak mekanlarının işletmecileri karara tepkili.

Üzüm yemek mi bağcı dövmek mi

Mehmet Koçarslan (Reina ve Chrsytal)

SES 16 senedir var. Bu işi bilmeyen ve bu meslekten olmayan insanların yaptığı yanlışlıklarla bu noktaya geldik. Biz yıllardır bu işin içindeyiz ve neyin ne olduğunu, nereden yukarı çıkarsanız karşıdaki insanın rahatsız olacağını, nereden aşağı inerseniz buradaki insanın eğlenmeyeceğini biliyoruz. Bir denge vardı maalesef denge kalmadı. Müziği sonuna kadar açmayı yoldan geçeni içeri çekmeyi işletmecilik olarak yaptılar. Yolun karşısındaki adamda onun sesini dinletmemek için kendisi açıyor. Her ikisinin de kusurlu tarafı var, ses sistemini denize doğru çevirmişler. Defalarca haber gönderdik. Aramızda sorumsuz insanlar var. Bir dünya markası Reina kapalı, biz bu işin bedelini ödüyoruz. Farklı uygulama yapılabilirdi. Bu kapamanın maksadı üzüm yemek mi bağcı dövmek mi? O zaman müzik çalınmayacak denir, DJ kabinleri mühürlenir, olur biterdi.

Kurunun yanında yaş da yanıyor

Levent Büyükuğur
(Anjelique)

Daha önce bizlere gelmiş bir tutanak olmadığından hepimiz çok şaşırdık. Daha önce böyle uygulanmış bir durum değil. İlk defa bir tebliğe dayanmaksızın kapatma oldu. Bunu normalde bir prosedürü var. Uyarı, tutanak gibi bir prosedür uygulanmalı. Bu aslında kabul edilebilir bir durum değil, çok yüksek bir ceza. Bunun ne sebeple yapıldığına dair sorgulamayı gerektiren bir ceza haline geldi. Bizim içeride mallarımız var, verilecek davetlerimiz var, düğünümüz var. Prosedürlere uymayanlara bence bu cezalar hatta daha ciddi kapatma cezaları verilmelidir. Bu çok normaldir. Kurunun yanında yaşın da yanmaması lazım. Biz Anjelique olarak dünyanın ses yatırımını yaptık. Biz hakikaten sesi içeride tutuyoruz. Kendimiz her gün desibel ölçer ile ölçerek hareket ediyoruz.

Turizm mevsiminde yapılmamalıydı

Ender Arkın (New Yorker)

Kuruçeşme civarında 13 tane mekana bir hafta kapama geldi. Biz bu kararı kanunsuz olduğu için boykot ediyoruz. İşin en önemli yanı turizm mevsiminin en yoğun olduğu bir zamanda böyle bir uygulama bizi maddi, manevi çok büyük zarara soktu. Son iki ay çok yavaş geçmişti. Bu hafta çok ciddi rezarvasyonlarımız vardı. Turizm şirketlerini aradık ve durumu anlattık. Haklı olarak bizi anlamakta zorlanıyorlar. Yapılan şey gürültü veya başka bir şey değil. Toplu bir şekilde siyasi bir hareket. Maddi olarak zararımız çok büyük. Çalışan personel, bize mal satan insanlar çok zor durumda kaldı. Tebliğde bu mekanların müzik sesi sınırını aştıkları dile getirildi. Teknik olarak bu mümkün değil. Biz, New Yorker olarak denize yakın değiliz.

İstanbul turizmine yapılmış bir darbe

Ebru Köktürk (Çubuklu Hayal)


Hiçbir uyarı yapılmadan, direkt DJ kabinine gidilerek müzik kapatıldı ve karar bildirildi. Bu çok sert bir yaklaşım. Bu İstanbul turizmine yapılmış darbedir. Ölü bir İstanbul isteniyor...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!