Bitmeyen senfoni

Güncelleme Tarihi:

Bitmeyen senfoni
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2016 21:38

GOOGLE’a baktık. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın milletvekili olmak için istifa edip bir ay sonra görevine dönmesinin ardından geçen 15 ayda en az 5 kez ‘Görevden alınıyor’ haberi çıkmış. Bu haberlerin birçoğunda da “Tokyo’ya büyükelçi olacak” bilgisine yer verilmiş. Ankara Kulisi ekibi olarak, bu hafta Hakan Fidan’la ilgili ardı arkası kesilmeyen bu iddiaları masaya yatırdık. Önce kısa bir kronoloji çalışması yaparak olayları hatırladık:

Haberin Devamı

32 GÜNDE YAŞANDI
- 7 Şubat 2015: Fidan milletvekili olmak için MİT Müsteşarlığı görevinden istifa etti.
- 9 Şubat 2015: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fidan’ın istifasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Açık sözlüyümdür. Adaylığına ben olumlu bakmıyorum. Bunu Sayın Başbakan’a da söyledim. Adaylığını kabul etmek veya onu aday olarak göstermek, o Sayın Başbakan’ın takdiridir.”
- 20 Şubat 2015: Fidan milletvekili adaylığı için AK Parti Genel Merkezi’ne resmi başvurusunu yaptı.
- 2 Mart 2015: Erdoğan ile Fidan, Medine’de 1 saat görüştü.
- 4 Mart 2015: Erdoğan, Fidan için “MİT sıradan bir kurum değildir. Devletin en önemli kurumudur. Devletin milli istihbarat teşkilatı zayıfsa, o devletin ayakta kalması mümkün değildir. Şimdi biz onu böyle bir göreve getirdik. Getiren de benim. Madem öyle, ayrılırken de, eğer müsaade edilmiyorsa orada kalması ve ayrılmaması gerekirdi. Dolayısıyla tabii ki kırgınım” yorumunu yaptı.
- 9 Mart 2015: Hakan Fidan adaylıktan çekildi.
- 10 Mart 2015: Fidan MİT’e resmi olarak geri döndü.
- 12 Mart 2015: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fidan’ın yeniden müsteşarlığa atanması konusunda hukuki bir sorun bulunmadığını söyledi. Fidan ile herhangi bir sorun olup olmadığı sorusuna ise “Sayın MİT Müsteşarı görevine dönmüştür ve bu çalışmayı yürütecektir. Bizim derdimiz ve sıkıntımız yoktur. Sorunu olanlar düşünsün” yanıtını verdi. Erdoğan, Fidan’ın adaylıktan istifa kararını ise “İsabetli bir karar olmuştur” sözleriyle yorumladı.

3 KRİTİK GÖREV
Erdoğan’ın 12 Mart 2015 günü yaptığı çok net açıklamanın ardından Fidan, MİT’in dümenine geçerek kritik dosyalar konusundaki çalışmalarını sürdürdü. Devlet günlerinde Erdoğan ile düzenli olarak görüştü ve gelişmelerle ilgili bilgilendirdi. Fidan’ın özellikle şu üç konudaki çalışmaları Erdoğan tarafından da yakından izleniyor:

1-) Suriye, Irak başta olmak üzere Ortadoğu’daki gelişmeler. 2015’e dek Suriye muhalefetini yakından takip eden ve Suudi Arabistan, Katar, Ürdün başta olmak üzere bölge ülkelerinin istihbarat kuruluşları ile işbirliğini yoğunlaştıran MİT, 2015’in ikinci yarısından itibaren IŞİD ile mücadele alanında daha aktif bir çalışma yürütmeye başladı.

2-) Çözüm sürecinin sona ermesi ve PKK’nın şehir merkezlerinde terör eylemlerini arttırmasının ardından örgüte yönelik istihbarat çalışmaları ve örgütün uluslararası bağlantıları konusunda MİT’in faaliyetleri arttı.

3-) Gülen Cemaati ile mücadele konusunda Emniyet istihbaratı ön plana çıksa da başta Cemaat’in dış bağlantılarının takibi ve bürokrasideki yapılanmasını çözmek olmak üzere, MİT’in bu alandaki faaliyetleri de artarak devam etti.

İDDİALAR CEMAAT’TEN
Fidan, son Afrika turunda da Cumhurbaşkanı’nın heyetinde yer aldı. Hatta görevden alınıp Tokyo’ya büyükelçi olduğu haberinin Türkiye’de yayıldığı gün, Somali’de büyükelçilik açılış törenine katılıyordu. Haberi duyan gazeteciler hemen yanına akın etti. Yanında Cumhurbaşkanlığı ekibinin en kritik isimlerinden Sözcü İbrahim Kalın da vardı. Soruları gülerek geçiştirdiler. Gazeteciler haklı olarak Afrika gezisine çıkan heyet üyelerine ‘Peki nereden çıkıyor bu iddialar’ sorusunu yöneltince de ‘Cemaat’ten’ yanıtını aldılar.

Dikkat çekmek gereken bir unsur da şu: Erdoğan’ın Uganda, Kenya ve Somali’yi kapsayan Afrika turunun birinci gündem maddesi “Gülen Cemaati’nin bu ülkelerdeki faaliyetlerini bitirmek” idi ve Fidan bu ziyarette çekilen fotoğraflarda Erdoğan’ın hemen yanında görünüyordu.

Hem Erdoğan’ı, hem Fidan’ı yakın tanıyan birine sorduk. Durumu şöyle özetledi: “Evet, Fidan, siyasete girme girişimi ile Erdoğan’ı kırdı ve üzdü. Ancak geçen 15 ay içinde Erdoğan’ın güvenini yeniden kazanabilmek için çok çaba harcadı. Erdoğan da Fidan’ın gitmesinin kritik konularda sürdürdüğü mücadeleye zarar vereceğini biliyor...”

TOKYO DOLDU
Bu arada küçük bir not daha... Fidan’ın atanacağı söylenen Tokyo Büyükelçiliği’nin boşalması gündemde. Ancak Dışişleri Bakanlığı, Tokyo’ya göndereceği ismi de belirlemiş durumda. O ismi de iki hafta içinde ortaya çıkması beklenen devasa ‘büyükelçi atama kararnamesi’nde göreceğiz.


Bitmeyen senfoni

BAKMADAN GEÇME!