Bir gecede sekiz hasta yaşamını yitirdi

Güncelleme Tarihi:

Bir gecede sekiz hasta yaşamını yitirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2012 00:00

Tokat, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde bir gecede 8 kişinin yaşamını yitirmesinin şoku devam ederken yapılan açıklamalar ölümlerin tesadüf sonucu olduğu yönünde. Hastanenin Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Aladağ elektrik kesintisinden kaynaklandığını kabul etmezken, gelen hastaların bir çoğunun ileri evre hastalıklara sahip olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı olay ile ilgili soruşturma başlattı.

Haberin Devamı

Hastanenin yoğun bakım ünitesinin üçüncü basamak olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, buranın yoğun hizmet veren bir sağlık kuruluşu olduğunu vurguladı.

Sadettin Yazı, bir basın mensubunun, hasta yakınlarının elektrik kesildiği için hastaların kaybedildiği iddiasında bulunduğunu belirtmesi üzerine, “Tam doğru olan kısmını incelemecimiz verecektir ama teknik anlamda benim bildiğim, oranın teknik donanımı elektrik kesintisi ihtimalini devre dışı bırakacak şekilde” ifadelerini kullandı.

Yazı, “Başhekimlikten aldığımız ilk bilgilere göre, trafik kazasından gelen 2 hasta, beyin kanamasından yatan 2 hasta var, 3 tane de son dönem kanser hastası var, bir de Turhal ilçemizde kalp krizi geçirip, ölüm anında getirilen hasta var. Bilgi sahibi olur olmaz incelememizi başlattık. Bir şey var mı, yok mu şu an söylememiz mümkün değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

5 HASTA SOLUNUM CİHAZINA BAĞLI DEĞİL

Önce yazılı bir basın açıklaması yapan Başhekim Doç. Dr. İbrahim Aladağ, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. Aladağ da elektrik kesildi iddialarına da yanıt verdi.

Hastalardan 5'inin solunum cihazına bağlı olmadığını ifade eden Aladağ: “Elektrik kesintisi olayında bildiğiniz gibi sıkıntı solunum cihazının işlev görmemesinden dolayı olabilir. Ama hastalardan 5 tanesi zaten solunum cihazına bağlı değil. Hastanemizin zaten gerekli bir altyapısı var. 3 tane ayrı ayrı koruma mekanizması var. Şebeke kesintisi olduğu takdirde jeneratör devreye giriyor. Jeneratör devreye girmediği takdirde UPS'in belli bir koruma aralığı var. UPS devreye girmediği takdirde hasta başındaki solunum cihazlarının belli bir dayanma vakti var. Böyle bir sıkıntının yaşanmış olmasının şu an için imkan dahilinde olmadığını tespit ettik.”


Bir basın mensubunun “Hastaların ölüm saatleriyle ilgili bir zaman aralığı verebilir misiniz?” sorusu üzerine Aladağ, “Şöyle söyleyeyim, saat 24.00'dan sonra saat sabah 11.00 arasında değişik saatlerde hastalarımızı kaybetmişiz” dedi.

BİR GECEDE 8 HASTA ÖLDÜ / WEB TV

HASTANE KAPISI ÖNÜNDE ACILI BEKLEYİŞ/ FOTO GALERİ

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN YAZILI AÇIKLAMA

Gelişmeler üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Sayın Bakanımız Prof.  Dr. Recep Akdağ'ın talimatlarıyla Denetim Hizmetleri Başkanlığı'nca soruşturma  başlatılmıştır” denildi.

Haberin Devamı

"TRAFİK KAZASI YOK"

İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı'nın dün yaptığı açıklamada ölenlerden 2'sinin trafik kazası sonrası hastaneye geldiğini belirttiğinin hatırlatılması üzerine Başhekim Aladağ, “Trafik kazalarının yoğun olduğu bir güne denk geliyor. Muhtemelen İl Sağlık Müdürlüğü'nü yanlış bir bilgilendirme olmuş” ifadelerini kullandı.

ŞU ANKİ BULGULAR DA ENFEKSİYONDAN ÖLEN BİR HASTAYI GÖSTERMİYOR

Aladağ, ölümlerin enfeksiyona bağlı olup olmadığı yönündeki soruya, “Yoğun bakım ünitesinde düzenli olarak enfeksiyon kontrolü yapılıyor. Şu anki bulgular da enfeksiyondan ölen bir hastayı göstermiyor” yanıtını verdi.

Ölenlerin ailelerinden bir şikayet olup olmadığının sorulması üzerine Aladağ, kendilerine ulaşan herhangi bir şikayet olmadığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili soruşturma başlattığının anımsatılması üzerine Aladağ, “Evet soruşturma başlatıldığını bizzat haber aldım. Bu tip incelemeler kurumumuzu güçlendirir. İnceleme sonunda, sonuç ortaya konulacaktır” dedi.


İLK ÖNCE YAZILI AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Aladağ, yoğun bakım ünitesinde yaşamını yitiren 8 hastadan 5'inin ileri evre kanser hastası olduğunu bildirdi.

Doç. Dr. Aladağ, yoğun bakım ünitesinde bir gecede 8 hastanın vefat etmesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Üniversitemiz hastanesi, çoğunluğu ileri evre hastalıklara sahip ve her yaştan hastaların kabul edildiği ya da başka sağlık kurumlarından sevk edilen hastaların tedavi edildiği üçüncü basamak sağlık kuruluşudur” ifadelerini kullandı.

Aladağ, yaşamını yitiren hastalarla ilgili şu bilgileri verdi:

“14 Haziran tarihinde yapılan günlük değerlendirmede, 13 Haziran tarihinde farklı servislerde yatan hastaların 8'inin vefat ettiği tespit edilmiştir. Yapılan ön incelemede bu 8 hastadan 5'inin ileri evre kanser hastası olduğu, diğerlerinin ise kalp krizi, beyin kanaması ve böbrek yetmezliği nedeniyle kaybedildiği, kalp krizi geçiren hastanın başka bir sağlık merkezinden ağır durumda gönderildiği anlaşılmıştır.”

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!