Bin minareli kentte Tunuslu bir gazeteci

Güncelleme Tarihi:

Bin minareli kentte Tunuslu bir gazeteci
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sekiz yıldır Türkiye'de yaşayan Tunuslu gazeteci Muhammed Adil ‘‘Bizim oralarda İstanbul'a bin minareli kent denir’’ diyor.

Sekiz yıldır Türkiye'den Arap dünyasına haber ve yorum geçen Tunuslu bir gazeteci Muhammed Adil. Sadece haber geçmiyor, Arap dünyasının prestijli gazetelerinden Okaz'da haftada bir yazı da yazıyor. Türkiye'ye ilişkin gözlemlerini ve araştırmalarını yayınlıyor.

İletişim Fakültesi'ni Fransa'da okumuş. Medya yöneticiliği alanında ihtisas yapmış. Bir süre Fransa'da çalıştıktan sonra Tunus'a dönmüş. Gazeteciliği kendi ülkesinde yapmaya başlamış.

Sekiz yıldır ailesiyle birlikte İstanbul'da yaşıyor. Türkçe, Fransızca ve İngilizceyi Arapça kadar güzel konuşuyor. Türkiye'ye ilk gelişini hiç unutamadığını söylüyor: ‘‘Fransa'da öğrenciyken İstanbul'a gezmeye geldim. Ramazan ayıydı. Sultanahmet Camii'ne namaz kılmaya gittim. İlk defa cami avlusunda açılmış bir kitap fuarı gördüm. Fuar beni çok şaşırttı. Tunus'ta böyle birşey görmemiştim. Arapça bilen kitapçılarla tanıştım. Daha sonra bu insanlarla sıcak dostluklar kurdum.’’

Türk altınına ilgi

Bir gazeteci İstanbul gibi bir kentte otururda bu kentle ilgili haber yapmaz mı? Tunuslu Adil, İstanbul'la ilgili çalışmalarını anlatıyor:

‘‘İstanbul minareleriyle ilgili bir haber araştırma yaptım. Bin minareli kentin minarelerini araştırdım. Camilerin etrafındaki külliyelerle ve Sultanahmet semtiyle ilgili belgeseller hazırladım. Arap dünyasında Türk altınına müthiş bir ilgi var. Kapalıçarşı ve altın belgeseli yaptım. Hat yazılarıyla ilgil bir çalışma yaptım. Arap aleminde bir hattatın icazet alabilmesi için İstanbul'dan bir hattatın referansı gerekir. O nedenle hat sanatıyla ilgili geniş bir çalışma yaptım.’’

Kokteyl gazeteci olmaz

Bir gazetecinin ilgi alanına girebilecek onca ülke varken neden Türkiye'yi tercih ettiğini soruyoruz. Sürekli değişen gündemi nedeniyle Türkiye'yi ‘‘zengin bir haber kaynağı’’ olarak tanımlıyor.

Sekiz yıldır Arap basınına Türkiye ile ilgili haberler geçiyor, yorumlar yapıyor. Arap dünyasının CNN'i olarak kabul edilen ART'nin Türkiye muhabiri. İslam Konferansı Teşkilatı'nın (OİC) finanse ettiği Uluslararası İslami Haber Ajansı'nın da temsilcisi. Arabistan, Umman ve Fas'taki araştırma kuruluşlarına Türkiye ile ilgili kapsamlı araştırmalar gönderiyor.

Fransa'da iletişim eğitimi görürken hocalarından birinin uyarısını tekrarlıyor:

‘‘Bu çağda kokteyl gazeteci olmaz. Her gazetecinin bir ihtisas alanı olmalı. Hocamın bu tavsiyesi Türkiye üzerine yoğunlaşmamda etkili oldu. Yıllardır Türkiye üzerine araştırmalar yapıyorum. Haberler geçiyorum. Böyle güzel ve hareketli bir ülke üzerinde uzmanlaşmak bana ayrı bir keyif veriyor.’’

Muhammed Adil'in başka faaliyetleri de var. Örneğin KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın himayesinde Arap-Kıbrıs Dayanışma Komitesi oluşturduklarını belirtiyor. Projelerinden biri de Türk-Arap Dostluk Kulübü kurmak. Kültürel işbirliği alanında önemli bir adım atmayı başardıklarını anlatıyor. Türk Mehteri Ağustos ayında Fas'ın Rabad kentinde yapılacak uluslararası bir festivale katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!