Billur'a Cankaya kalkanı

Güncelleme Tarihi:

Billura Cankaya kalkanı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Tiyatrodaki striptize polis el koydu. Ancak polisler, oyunun yazarının Çankaya’nın danışmanı olduğunu öğrenince davetiye isteyip geri döndü.

GEÇEN hafta medyanın ilk gündemi Billur Kalkavan'dı. Marion ile Muhammed adlı tiyatro oyununda striptizci bir kızı canlandıran Kalkavan sahnede erotik pozlar verince olay olmuştu. Boy boy fotoğrafları basında, TV'lerde, televolelerden ana haber bültenlerine kadar her yerde arzı endam etti.

'Sanat için soyunan' son oyuncuydu ne de olsa. Hele bunu tiyatro sahnesinde yapınca ilgi katsayısı hayli artmıştı.

Ve polis devrede

Kalkavan'a yakın ilgi gösterenler sadece medya mensupları değildi. İşin bir de gizli kahramanları var. Oyundaki striptiz sahnesinin toplumun ar ve haya duygularını ne derecede rencide edeceği de araştırılmalıydı. Peki bunu kim tespit edecekti? Tabii ki polis. Oyunu izleyecekler, sahnenin ne kadar erotik, ne kadar pornografik ya da ne kadar sanatsal olduğuna karar verecekler.

Neden Muhammed?

Olayı yerinde tetkik için tiyatronun kapısını aşındıran güvenlik güçleri, ‘‘Striptizli oyunun adında neden Muhammed var?’’ diye sorup durdular. Ancak bu sert çıkış, duydukları bir isimle hemen değişti, tavır yumuşadı. Hangi isim mi dediniz? Oyunun yazarı Dinçer Sümer.

Torpil büyük yerden

Sümer, Türk tiyatrosunun önde gelen yazarlarından biri. Ama polisi tavır değişikliğine iten sebep onun bürokratik kimliği. Dinçer Sümer Cumhurbaşkanlığı Sanat Danışmanlığı görevinde bulunuyor aynı zamanda. Koskoca Cumhurbaşkanı'nın sanat danışmanı ahlaka mugayir oyun yazacak değil ya!

Bari davetiye verin

Evet, Billur Kalkavan'ın striptiz sahnesi böylece danışman kalkanıyla korunmuş oluyordu. Ama oraya görev için gelen memurlar da insan değil mi? Basında boy boy gördükleri o fotoğrafların sahibini canlı canlı görmek istemezler mi? Onların da tiyatro yönetiminden son bir arzuları oluyormuş: Ne olur birkaç davetiye. Ama bu talep 4'ten aşağı da inmemiş.

Sanat mehafili kızgın

Bu oyunun medyada sadece

striptiz sahnesiyle gündeme gelmesini eleştiren bir sanat mehafili var. Oyunun yönetmeni Nuri Gökaşan da ısrarla ‘‘Oyunun striptizle gündeme gelmesini istemiyoruz’’ dedi. Ancak oyunun halkla ilişkilerini yapanlar, daha önce bir basın toplantısı yapılmasına rağmen gala gecesinin iki saat öncesi için medya mensuplarına bir davetiye gönderdi.

Medyaya özel striptiz

Faksta, oyun sırasında görüntü alınamayacağı, on dakikalık bir bölümün oyundan iki saat önce basın mensupları için özel olarak sahneleneceği yazıyordu. Evet, tahmin ettiğiniz gibi o sözü edilen on dakikalık sahne striptiz sahnesiydi ve basında yer alan fotoğrafların hepsi o sırada çekilmişti. Şimdi sormak gerekiyor, oyunun bu şekilde gündeme gelmesinde medya ne kadar suçlu?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!