Belgesel Evi'nde temmuz ayı

Güncelleme Tarihi:

Belgesel Evinde temmuz ayı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 28, 2002 11:14

Haberin Devamı

Türk- Yunan Filmleri ve İki Kıyının İnsanları Üzerine

4 Temmuz / Saat 20:00
6 Temmuz   / Saat 19:00

EGE' Yİ DÜŞÜNMEK ( 1-2 Bölüm )
Yönetmen : Enis Rıza      / Sunuş : Yavuz Sarıalioğlu
Yapım Yılı : 1997 / Süresi :80 dk
Belgesel Dizi, 19.yy'ın son çeyreğinden başlayarak, İzmir ve Ege'nin son yüzyılını inceliyor. İktisadi ve siyasi tarih, basın, sosyal ve kültürel hayatın renkleri belgeselin işlediği konular arasında. Özellikle, Cumhuriyet'i hazırlayan koşullar ve Cumhuriyet'in kuruluş, gelişme dönemlerinde Ege'nin önemi belgeselin özel ilgi alanı.  Milli İktisat düşüncesinin gelişimi, işgal yılları, kurtuluş, mübadele ise, belgeselin daha yakından büyüteç tuttuğu konular. Belgesel, işgal yıllarını, kurtuluşu, mübadeleyi; o günleri yaşamış Ege'li insanların anıları ile seyirciye aktarıyor.

Haberin Devamı

11 Temmuz  / Saat 20:00
13 Temmuz / Saat 19:00

EGE' Yİ DÜŞÜNMEK ( 3-4 Bölüm )
Yönetmen : Enis Rıza    / Sunuş : Dilek Akal
Yapım Yılı : 1998 / Süresi : 80 dk

18 Temmuz/ Saat 20:00
20 Temmuz   / Saat 19:00

ANILARIN TADI
Yönetmen : THOMAS BALKENHOL- ERMAN OKAY  / Sunuş : Emin Sarp
Yapım Yılı : 1994 / Süresi : 90 dk
Rum ve Türkler'in bir arada yaşadığı mekanlarda ortak şarkılar ve resimler ile oluşan anıların tadı üzerine... Filmde, Aziz Nesin, Ermos Argaios ve Dido Sotiriyu gibi yazarlar, yüzyılın başlarından günümüze uzanan Türk-Yunan ilişkilerinin gelişimi üzerine düşüncelerini aktarıyorlar.

25 Temmuz  / Saat 20:00
27 Temmuz  / Saat 19:00

Ä°KÄ° KIYININ Ä°NSANLARI
Yönetmen : Enis Rıza    / Sunuş : Ayşe Gülşen
Yapım Yılı : 1994 / Süresi : 60 dk
Türkiye ve Yunanistan halklarının ilişkileri her iki taraftan tanıkların ve araştırmacıların değerlendirmeleriyle ele alınmaktadır.

II. Film Okuma Atölyesi

Film Okuma
(Okuma/Tartışma moderatörlüğü Uğur Kutay  tarafından yapılacaktır.)

6 Temmuz   / Saat 13:00 -18 :30
İVAN'IN ÇOCUKLUĞU
Yönetmen : Andrei Tarkovsky    / Film Okuma : Uğur Kutay
Yapım Yılı : 1962
34 yıllık sinema yaşamında sadece 7 film çekebilmiş sinema dehası Tarkovsky'nin, 1962 Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan Ödülü'nü de alan, savaş ve insan doğası üzerine psikanalitik göndermelerle dolu ilk başyapıtı.

Haberin Devamı


13 Temmuz  / Saat 13:00 -18 :30
YEDÄ°NCÄ° MÃœHÃœR
Yönetmen : Ingmar Bergman   / Film Okuma : Uğur Kutay
Yapım Yılı : 1957
Sinema tarihinin temel başyapıtlarından biri! Yaşam ve ölüm arasında bir satranç maçı ekseninde, varoluşçu bir Ortaçağ öyküsü...


20 Temmuz  / Saat 13:00 -18 :30
BALO
Yönetmen : Ettore Scola     / Film Okuma : Uğur Kutay
Yapım Yılı : 1983
Son dönemin en önemli İtalyan yönetmenlerinden biri olan Ettore Scola'nın tek kelime diyalog kullanmadan bir ülke tarihini muhteşem bir akıcılıkla anlattığı, Scola'nın sinema dehasını gözler önüne seren bir "Göstergeler İmparatorluğu"!

27 Temmuz / Saat 13:00 -18 :30
FAHRENHEÄ°T 451
Yönetmen : François Truffaut   / Film Okuma : Uğur Kutay
Yapım Yılı : 1966
Ray Bradbury'nin aynı adlı romanından, Yeni Dalga'nın büyük ustası Truffaut'nun beyazperdeye aktardığı ürkütücü bir distopia.

Haberin Devamı


III. 1001 Belgesel Film KuÅŸağıÂ

4 Temmuz / Perşembe  

Taerih İçinde İzmir Sinemaları 
Yönetmen : OĞUZ MAKAL    
Yapım Yılı : 1998 / Süresi : 50 dk.
Ülkemizde ilk film gösterilerinin yapıldığı bu kent, düzenli gösterilerin de kenti olmuştur. Kısa zamanda bir törene-alışkanlığa dönüşen film izleme tadı ve zevki, Cumhuriyet'e kadar olduğu gibi Cumhuriyet'ten sonra da Ankara-Tan, Elhamra, Lale, Tayyare, Asri-İnci, Sakarya, Majik, Yeni, Melek, Yıldız gibi sinemalarla sürmüştür. Bu sinemaların çoğu, zamanın acımasızlığına dayanamayarak gidecek, sanat ve mimari kültür mirası olarak içlerinden biri, sadece Milli Sinema-Elhamra kurtulabilecektir. İzmir'in yitik sanat-kültür belleğinde çıkılan bu görsel yolculuk belki Bunuel'in şu sözlerini bize anımsatır: "Tüm yaşamımızı şekillendirenin bellek olduğunun farkına varabilmemiz için çok daha az da olsa belleğimizi yitirmeye başlamış olmamız gerekir"...

Haberin Devamı

5 Temmuz/ Cuma
TÃœRK SÄ°NEMASINDA SANSÃœR
Yönetmen : BEHİÇ AK     
Yapım Yılı : 1993 / Süresi : 30 dk.
Türk sinemasının, neredeyse başlangıcından beri "hiç ayrı düşemediği" sansür sorununu irdeleyen bir belgesel. I. Dünya Savaşı sonları,  işgal kuvvetleri İstanbul sokaklarında. Sinemalarda "Mürebbiye" adlı bir film oynuyor. 1919 yılında Hüseyin Rahmi'nin aynı adlı eserinden, Ahmet Fehim tarafından sinemaya uyarlanmış olan filmde Osmanlı konağındaki çapkın bir mürebbiye anlatılıyor. Filmin Anadolu'daki gösterimi işgal kuvvetleri komutanı tarafından yasaklanıyor ve böylelikle Türk sinemasındaki ilk sansür  gerçekleşiyor.

11 Temmuz / Perşembe  

TÃœRK SÄ°NEMA TARÄ°HÄ° BELGESELÄ°
Yönetmen : MEHMET GÜLERYÜZ   
Yapım Yılı : 1996 / Süresi : 22 dk.
14 Kasım, Türk sinema tarihinin başlangıcı mıydı? Türk sinema tarihinde büyülü bir yolculuk…

Haberin Devamı

UNDERGROUND KADİR VE SİNEMA ÇETESİ
Yönetmen : YÜKSEL AKSU
Yapım Yılı : 1994-95 / Süresi : 24 dk.
Gaziantep Mücahid Gaziler Derneği üyelerinin oynadığı, Kadir Kavuncubaşı'nın  (Underground Kadir) yönettiği ve Antep'in Fransız işgalinden kurtuluşunu anlatan filmin çekim çekimlerinden oluşan belgesel çalışma.

12 Temmuz / Cuma

TÃœRK SÄ°NEMASINDA SANSÃœR VE YASAKLAR
Yönetmen : TANJU KOREL    
Yapım Yılı : ____ / Süresi : 162 dk.
Türkiye'ye geliş tarihinden günümüze kadar, kültürel ve politik ortamlar arasında uzanan; sansür ve yasaklarla beraber varolmaya çalışan Türk Sineması'nın öyküsü anlatılmaktadır. Belgesel, dört bölümden oluşmaktadır. Yaşamda da her zaman yanıbaşımızda duran sansür ve yasaklar, Türk sineması yönetmenleri, yapımcıları ve oyuncularıyla tartışılmakta ve "Sansürün Türk sinemasına etkisi ne oldu?" sorusu sorulmaktadır. Yönetmen Tunç Başaran, sansür hakkında şunları söylüyor: "Sansürün olduğu bir ülkede ne demokrasiden ne özgür düşünceden ne sağlıklı insan yaşamından  ve sağlıklı bir toplumdan bahsedilebilir."

18 Temmuz / Perşembe   

Ä°LHAN AMCA
Yönetmen : SEMRA GÜZEL- AYDIN BULUT 
Yapım Yılı : 1998 / Süresi : 35 dk.
Görüntü Yönetmeni ve öğretim üyesi olan İlhan Arakon' un tanıklığında 'sinemacı olmak' 'sinema ve hayat' konularının sözlü tarih yöntemiyle anlatımı.

19 Temmuz / Cuma

TÃœRK CANLANDIRMA SÄ°NEMASI TARÄ°HÄ°
Yönetmen : ERDOĞAN KAR, TURGUT ÇEVİKER 
Yapım Yılı : 1995 / Süresi : 30 dk.
1990'da on aylık bir araştırma sonucunda oluşturulan senaryodan yola çıkılarak beş yılda gösterime hazırlandı. Kültür Bakanlığı'nın "Sinemanın 100. yılı" anısına desteklediği bu belgeselde, yaşayan ve yaşamayan toplam 40 canlandırma sinemacısı için dosya oluşturuldu. Sanatçıları ve stüdyoları temsil eden canlandırma filmlerinin toplam süresi iki saatin üzerindedir ve bunların bir çoğu bütün olarak verilmiştir. Başlangıcından bugüne uzanan  bu film akışı -neredeyse- eksiksiz bir retrospektifi de içermektedir. Hiç bilinmeyen ya da kayıp olan çok sayıda canlandırma filmi de yer almaktadır.

25 Temmuz / Perşembe   

SÄ°NEMAYI SANAT YAPANLAR
( ATIF YILMAZ) ( 2 Bölüm)
Yönetmen : KERİME SENYÜCEL
Yapım Yılı : 1995 / Süresi : 39 dk.
Sinema sanatının kitlelere eriştiğini gözden uzak tutmayan Atıf Tılmaz, toplumun içindeki her çeşit insana ulaşmayı amaçladı. Bu nedenle de her çeşit film yapmayı denedi.

26 Temmuz / Cuma

GENÇ SİNEMA
Yönetmen : ÖZKAN YILMAZ 
Yapım Yılı : 1998 / Süresi : 32 dk.
Genç sinema hareketi ile Yeşilçam Sineması'na karşı çıkarak Türkiye'de devrimci, alternatif sinema oluşturmak için bir grup sinema tutkunu gencin çabaları...
 
Belgesel Sinemacılar Birliği
Belgesel Evi / Cep Sineması
Adres : Yıldız Mahallesi Çırağan Caddesi Şahnişin Sokak No:2
BeÅŸiktaÅŸ - Ä°stanbul
Tel : 0212 327 41 45 - 46

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!