BDP'li Akın Birdal'a saldırı

Güncelleme Tarihi:

BDPli Akın Birdala saldırı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2010 16:20

BURSA’da BDP’nin düzenlediği mitinginde konuşan Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, üniversite öğrencisi Bilgehan Ş'Nin saldırısına uğradı. Birdal’a kafa atıp yumruk vuran genç, kendisini linç etmek isteyen BDP'lilerin elinden polislerce biber gazı sıkılarak güçlükle kurtarıldı ve hastaneye kaldırıldı.

Haberin Devamı

BDP MİTİNGİNDE LİNÇ / FOTO GALERİ

BDP MİTİNGİNDE OLAYLAR ÇIKTI / WEB TV

BDP’nin bugün Bursa’da Gökdere Bulvarı'nda düzenlediği mitinge BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ile Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal katıldı. Saat 14.00’de başlaması gereken miting 15.00’te Tuncel ve Birdal’ın gelmesiyle başladı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı ve yaklaşık 300 kişinin katıldığı mitingte Akın Birdal konuşmasına başladı.

Bu sırada Birdal'ın yanına İstanbul Marmara Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi olduğu bildirilen ve Bursa'ya amcasının yanına bayram tatiline geldiği belirtilen Bilgehan Ş. yaklaştı. Genç adam, kürsüde konuşan Birdal'a bir anda kafa attı ve yumruk vurdu. Sol elmacık kemiğine darbe alan Birdal, etrafındaki partililerce koruma altına alınırken, saldırgan mitingde bulunan BDP'liler tarfından linç edilmek istendi.

Haberin Devamı

Miting alanına giren Çevik Kuvvet ekipleri, yaralı saldırganı BDP'lilerin elinden biber gazı sıkarak güçlükle kurtarıp önce Yıldırım İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne, ardından da Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’ne götürdü. Olayların yatışmasından sonra miting alanında konuşma yapan Sabahat Tuncel, saldırının provokasyon olduğunu söyledi.wx

Sol elmacık kemiğinde kızarıklık olan Akın Birdal, mitingin sona ermesinin ardından, Sabahat Tuncel ile birlikte bir otomobile binerek alandan ayrıldı.
Birdal ve Tuncel’in İnegöl’de yapılacak törene katılacağı bildirildi.

1998'DE SİLAHLI SALDIRIDA YARALANMIŞTI

Akın Birdal, 12 Mayıs 1998'de Genel Başkanlığını yaptığı İnsan Hakları Derneği'nin Ankara'daki genel merkezinde 2 kişinin silahlı saldırısı sonucu ağır yaralanmıştı.Akın Birdal, bu saldırı sonrasında uzun süre hastanede yattı.

‘SİVİL POLİSİM’ DİYEREK YANINA YAKLAŞTI

Akın Birdal’a saldırdıktan sonra partililer tarafından linç edilmek istenen ancak polisin güçlükle kurtardığı Bilgehan Ş'nin tedavisi ise Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nde devam ediyor. Doktorlar, iç kanama geçiren Şimşek'in hayati tehlikeyi henüz atlatamadığını belirtildi. Bu arada Bursa’da çıkan olaylar nedeniyle BDP’nin İnegöl İlçesi'nde yapılması planlanan ilçe teşkilatının açılış töreni ise ertelendi.

Haberin Devamı

Olaylardan sonra BDP il teşkilatında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akın Birdal, saldırganın güvenlik görevlilerini, kendisini ‘sivil polis’ olarak tanıtarak aştığını, ardından da kendisine yanaştığını, bu kişininin polislikle bir ilgisinin olmadığını belirtti. Bilgehan Ş’nin saldırı öncesi Birdal’ın yanından ayrılmadığı, saldırıdan kısa süre öncesi kürsünün yanında ayakta beklediği, fotoğraf ve kamera görüntüleriyle belirlendi.

BİRDAL, HÜKÜMETİ ELEŞTİRDİ

Akın Birdal, referandum sürecinde ‘Evet’ veya ‘Hayır’ demenin olduğu kadar, boykotun da en doğal bir hak olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Boykot kararı alıp sandığa gitmemek de bir demokratik haktır. Ama ne yazık ki demokratik davranışımızı Başbakan'ın, ‘antidemokratiklik’ olarak değerlendirmiş olması, Diyarbakır dönüşü söyledikleri, bu sürece müdahaledir. Bu sürecin demokratikliğini baskı altına almaktır. Geçtiğimiz günlerde, sayın Ahmet Türk’e yönelik saldırıda bulunan failin salıverilmiş olması, Bulanık'taki cinayetin faillerinin bırakılmış olması bu tür saldırıları cesaretlendirmektir.”

Haberin Devamı

Bu olayın, referandum sürecinde güvenliğin sağlanması için yaptıkları çağrılarının haklılığını ortaya çıkardığını söyleyen Birdal, şöyle devam etti: “Ama buna rağmen yine de güvenliğimiz sağlanamamakta. BDP milletvekilimiz Sebahat Tuncel ile beraber saldırıya uğradık. Bu demokrasi güçlerine, barışa yönelik bir saldırıdır. Sandıktan çıkacak sonuç değil, devam eden bir hayata yönelik saldırıyı nasıl önlemek gerekir. Hukuk devleti olma yolunda herhalde çok yol almamız gerekiyor. Bursa da barış ve demokrasi güçlerinin boykot mücadelesi bir takım çevreleri her halde kaygılandırmış, telaşlandırmış olacak. Saldırıya uğradık. Daha geçtiğimiz günlerde bir linç provası yapıldı. İnegöl’de birlikte yaşayan halklarımızın dayanışma ve kardeşlik kültürü provoke edilmek istendi. Bugün de gidip ilçe örgütümüzü açacaktık. Ama bugün itibarıyla kesintiye uğradı. Ancak açacağız.”

Haberin Devamı

İNEGÖL’DE ÖNLEMLER ARTIRILDI

Bursa’da yaşanan olayların ardından BDP İnegöl ilçe teşkilatının açılışı ertelenirken, ilçede güvenlik önlemleri alındı. Bursa'dan İngöl'e Çevik Kuvvet'den 100 polis gölderilirken, Bursa Jandarma Komutanlığı da 60 komando gönderdi.BDP İnegöl İlçe Başkanı Sinan Ulaş, referandum öncesi ortalığı karıştırmak için yapılan bu tür provokasyona alet olmayacaklarını söyledi.

VALİ HARPUT: ‘BDP MİLLETVEKİLLERİ PLATFORMDA POLİS İSTEMEDİ’

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'a yapılan saldırıyla ilgili Heykel Tarihi Valilik binasında açıklama yapın Bursa Valisi Şahabettin Harput, mitinge 500 kişinin katıldığını ve toplam 660 polisin kent girişinden miting alanına kadar görevlendirildiğini söyledi. Vali Harput, “Miting alanında konuşma yapılacak olan platforma polis görevlendirmek istedik, fakat milletvekilleri kabul etmedi. Marmara Üniversitesi öğrencisi olduğunu öğrendiğimiz şahıs, dün itibariyle Bursa'ya gelmiş. Bir akrabasının yanında kalmış. Bir buçuk saat miting alanındaki platformun üzerinde duran şahıs, tespitlerimize göre daha önce BDP'nin Batman mitinginde de bulunmuş” dedi.

Haberin Devamı

Saldırıyı gerçekleştiren Bilgehan Ş'nin yoğun bakımda olduğu için ifadesinin alınamadığını belirten Harput, BDP Milletvekili Akın Birdal'ın saldırıya uğramasından üzüntü duyduğunu ve Bursa'nın bu tür olaylarla anılmasını istemediklerini ifade etti.

FACEBOOK'TA PAYLAŞTIKLARI

Akn Birdal'a saldırıda bulunan Bilgehan Ş'nin, aslen Ordulu olduğu, 2007 yılında Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Türk Dünyası İşletme Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptığını sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta yazdığı ortaya çıktı.

Ramazan nedeniyle Bursa'daki amcasının yanına misafirliğe gelen saldırganın, Facebook'daki sayfasına, “Bursa'da emicesinin yanında, mutlu ve mesut. Nasıl olmasın ki Ramazanda bir ay zeytinyağlı yaprak sarmasına aş erdi” diye yazdı.

Yine Facebook'daki sayfasında helikopter kazasında ölen BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'na hayranlık duyduğunu belirten Bilgehan Ş, kendisini ‘Aslan burcu. Kafama koyduğumu öleceğimi bilsem yaparım’ diye anlattı. En sevdiği sözlerin ise ‘İntikam’ ve ‘Keser döner sap döner, bir gün hesap döner’ olduğunu Facebook'daki sayfasına yazdı.

Bilgehan Ş’nin kişisel sayfasında Azerbaycan’da organize ettiği mitingten de fotoğraflar bulunuyor. Azerbaycan Milli Meclisi’nin karşısında bulunan Türk şehitliğinde fotoğraf çektiren ve bunu paylaşım sitesine koyan genç adam, fotoğrafların altına ise, “Azerbaycan Milli Meclisi'nin hemen karşısındaki buram buram maneviyat kokan şehitliğimiz. 7 yaşımdan beri dua ediyorum ve inanıyorum ki Allah bana da şehit olarak ölüp, cennetin 3'üncü kapısından peygamber efendimizin (s.a.v) arkasından cennete girmeyi nasip edecek inşaallah...kalbim çok temizdir içime ne doğduysa bu zamana kadar çıktı inşallah bu da çıkacak...”
Ayrıca Bilgehan Ş, yine kendi sayfasında 5 Eylül tarihinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa Nutku’nu da görüntü olarak paylaştı.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!