Bayram bakışması

Güncelleme Tarihi:

Bayram bakışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2013 00:42

Savaş nedeniyle Türkiye’ye kaçan Suriyeliler, sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle ülkelerinde kalan akrabalarıyla 15 yıl önce olduğu gibi yine tel örgülerin arkasında bayramlaştı.

Haberin Devamı

Bazı akrabaların birbirlerine yeni doğan bebeklerini göstermeleri ve 20 metre mesafeden yüksek sesle konuşmaları duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Sınırda önlem alan askerler ise ailelere anons yaparak tel örgülerden uzak durmalarını istedi. Ancak uyarı, ailelerin buruk bir şekilde de olsa bayramlaşmasını engelleyemedi. Suriye ve Türkiye’de bulunan akrabaların, sınır kapılarında bayramlaşmaları, güvenlik gerekçesiyle 1999 yılına dek tel örgülerin iki tarafında gerçekleşmişti. 1999’da yapılan anlaşma ile akrabalara idari izin verilerek ev ziyareti gerçekleştirmeleri sağlanmıştı. Ancak Suriye’de devam eden savaş nedeniyle kapılar 2 yıldır kapalı ve sınırda yeniden eski manzaralar yaşanıyor.

‘UTANÇ DUVARINA HAYIR’

Mardin’in Nusaybin ilçesinde ise Türkiye-Suriye sınırına kaçakçılığı önleme gerekçesiyle yapılmak istenen istinat duvarına protesto eylemi vardı. BDP Mardin Milletvekili Erol Dora ile BDP’li Belediye Başkanları ve yöneticilerinin katıldığı eylemde, tel örgülerin önünde insan zinciri oluşturuldu. ‘Utanç duvarına hayır’ yazılı pankartlar taşıyan grup, duvarın yapılması için kazılan toprağa da sembolik olarak taş attı. Gezi direnişçilerine de duvara karşı durma çağrısı yapan gruba, sınırdaki askeri araçlardan sık sık bulundukları arazinin yasaklı ve mayınlı olduğu uyarısı yapıldı. BDP’liler daha sonra bölgeden ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!