Batı Şeria'da gerginliği artıran yürüyüş

Güncelleme Tarihi:

Batı Şeriada gerginliği artıran yürüyüş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2011 00:02

Filistinliler BM başvurusunu sunmaya hazırlanırken, Batı Şeria'daki bir kısım Yahudi yerleşimciler Filistinliler'e karşı protesto amacıyla bazı Filistin kent ve köylerine doğru yürüyüşler düzenledi.

Haberin Devamı

Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki gösterilerinde 3 Filistinli yaralanırken, İsrail askerleri ve polisleri, yürüyüşçülerin hedefindeki bölgelerde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Yahudi yerleşimcilerin "Araplar'a, bu toprakların kimin olduğunu gösterme" sloganıyla düzenlediği gösteriler Ramallah, Nablus ve Cenin civarlarında yoğunlaştı.

Nablus'un Asira Kıbliye (Güney Asira) köyüne girmeye çalışan yerleşimcilerin bir evin bahçesini ateşe verdikleri bildirildi. Filistinliler'in taşlı saldırılarıyla karşılaşan yerleşimcilerle çıkan şiddet olaylarında 2 Filistinli'nin yaralandığı öğrenilirken, Filistinliler'in yerleşimcileri köylerinden uzaklaştırdığı da ifade edildi.

Ma'an haber ajansı da Nablus'un Urif köyünde de İsrail askerlerinin açtığı ateşte bir Filistinli'nin yaralandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Nablus'un güneyindeki ana giriş kapılarından Huvvara önündeki kavşakta da İsrail asker ve polisleri, yerleşimcilerin planlı yürüyüşünden saatler önce konuşlandı. Akşam saatlerinde Nablus yakınlarındaki Itamar yerleşiminden çoğunluğu çocuklardan oluşan 100-150 kadar kişi, ellerinde İsrail bayraklarıyla Huvvara'nın önündeki kavşağa kadar geldi. "Bu topraklar Yahudi halkının ve Yahudi halkının kalacak" sloganı altında yürüyen yerleşimciler, kavşakta şarkılar söyleyerek dans etti ve ardından herhangi bir olay meydana gelmeden dağıldılar. Gösteri sırasında Filistinliler'e ait araçların Nablus içine ve dışına doğru geçişleri de bir süre durduruldu.

AĞAÇLARI ATEŞE VERDİLER

Kalkilya'da ise yerleşimcilerin Filistinliler'e ait zeytin ağaçlarının bulunduğu 90 dönümlük alanı ateşe verdikleri öğrenildi.

Ramallah'ın hemen yakınındaki Beyt El yerleşiminde de yine 50 kadar yerleşimcinin, yerleşimin karşısındaki Jalazun mülteci kampı yakınında, Ramallah'ın içine doğru yürümek istemesi üzerine, İsrail askerlerince engellendiği bildirildi. Yerleşimcilerinin bazılarının Filistinliler'e ait araçlara taşlarla saldırdıkları da belirtilmesine rağmen, buradaki yerleşimciler İsrail askerlerince engellendi ve herhangi bir yaralanma olayı meydana gelmedi.

Haberin Devamı

Bu arada, onlarca aşırı sağcı eylemci de Tel Aviv'in Rothschild Bulvarı'nda, Filistin devletinin kurulmasına karşı bir gösteri düzenledi. Bu gösteride de aşırı sağcılar "İsrail toprakları İsrail halkı içindir" sloganları attılar.

İsrail parlamentosunun aşırı sağ partilerinden Ulusal Birlik milletvekili Yaakov Katz, Filistinliler'in BM başvurusu nedeniyle tüm Filistin kentlerinde planladıkları destek amaçlı kitlesel gösterilere karşı Yahudi yerleşimcileri de Filistin kentlerine doğru kitleler halinde yürüyüşe geçmeye çağırmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!