BaÅŸka bir Miami Vice

Güncelleme Tarihi:

BaÅŸka bir Miami Vice
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 09, 2006 16:10

1980'lerin ünlü televizyon dizisi Miami Vice, yapımcısı Michael Mann tarafından sinemaya uyarlandı. Sonny rolünde, bir dönem genç kızların aşık olduğu Don Johnson yerine, şimdiki gençliğin gözdesi Colin Farrell var. Sinema uyarlamasında iyice geri plana itilen Ricardo rolünde ise Oscar'lı Jamie Fox'u izliyoruz. Miami Vice, nostalji yapmak isteyecekleri hayal kırıklığına uğratacak bir film olmuş. Güzel kızların, Sonny'nin beyaz takımlarının yerinde yeller estiği Miami Vice'ın neredeyse tek artısı Michael Mann'ın çekimlerdeki başarısı.

Haberin Devamı

MIAMI VICE

BaÅŸka bir Miami Vice

Yön: Michael Mann
Oyn: Colin Farrell, Jamie Foxx, Gong Li
Tür: Macera/Polisiye
Süre: 134 dk.

Hey gidi günler, hey.

İnsanın (en azından bizim yaştakilerin) içi, Miami Vice’lı günleri düşündükçe bir tuhaf olur.

Miami Vice denince pek çoğunun aklına gelen ilk iki şey; T-shirt üzerine açık renk ceketiyle Miami sahillerinin altını üstüne getiren yakışıklı Don Johnson (kabul edelim, o zamanlar pek bir yakışıklı görünürdü gözümüze) ve denizin üzerinde suyla temas etmezcesine uçup giden sürat tekneleri olur herhalde.

Sevimli serseri, hızlı ve çapkın polis dedektifi Sonny'nin çok sevilmesi, Don Johnson giyim tarzının moda olmasına kadar gitmişti.

Haberin Devamı

Tekneler ve güzel kızlar da izleyenlere iç geçirtiyordu.

Zıt karakterli dedektifler Sonny ve Ricardo'nun Miami'deki uyuşturucu mafyasıyla olan mücadelelerini konu alan bu renkli dizinin tutmasının perde arkasındaki nedeni ise, yapımcı koltuğunda oturan, bugünlerin usta yönetmeni Michael Mann'dan başkası değildi tabii.

ZORLAMA BÄ°R AÅžK HÄ°KAYESÄ°

2006 yılında karşımıza çıkan Miami Vice sinema filminin yönetmen koltuğunda yine bu dahi isim, Michael Mann var.

Heat, Collateral gibi filmlerinden hatırlayacağınız Michael Mann, video klip estetiğini sinemaya taşıyan yönetmenlerin en önemlilerinden. Stilize çekimlerdeki ustalığı, görselliği, filmlerine hep artı değer katıyor.

Burada da durum hiç farklı değil. Yine izleyiciyi hikayenin içine çekmeyi çok iyi beceren kamera hareketleri, olaylara gerçekten yaşanıyormuş hissi veren çekimlerle karşı karşıyayız.

Filmde olaylar iki federal ajan ve onlara haber sağlayan bir arkadaşlarının ailesinin öldürülmesi ile başlıyor. İzleyiciyi vakit kaybetmeden hikayenin içine alan filmde Sonny ve Ricardo'nun acımasız bir uyuşturucu şebekesiyle mücadelesini izliyoruz.

Sonra işin içine aşk giriyor. Sonny, gönül ferman dinlemez deyip, uyuşturucu şebekesinin başındaki kadına aşık olunca, polisiye filmin romantik dakikalarına da davetiye çıkmış oluyor.

Haberin Devamı

FOX VE FARRELL'IN ARASI BOZUK

BaÅŸka bir Miami Vice

Miami Vice, Michael Mann'ın estetik çekimlerine rağmen, televizyon dizisinden aldığımız tadı veremeyen bir film.

Bize bir ÅŸeyler olmuÅŸ, beklentimiz tavanlarda gezdiÄŸinden bir ÅŸey beÄŸenmiyoruz belki.

Ama şu da bir gerçek ki Miami Vice, Michael Mann'ın çabalarına rağmen senaryo açısından günümüz izleyicisini tatmin edebilecek bir yapım değil.

Sonny karakterine bürünen Colin Farrell ile Ricardo'yu oynayan Jamie Fox, filmde sanki partner değil de düşman gibiler. Bunda çekim aşamasında aralarında çıkan sorunların da etkisi vardır herhalde.

Farrell'ın kendisinden daha fazla para almasına bozulan Fox'un yarattığı huzursuzluk perdeye fena yansımış.

Haberin Devamı

Dersine çalışmak yerine, partilerde sabahlamayı tercih ettiği bilinen Colin Farrell ve mükemmeliyetçiliğiyle tanınan yönetmen Michael Mann da az kavga etmemişler.

İZLEMEK DEĞİL, BAKMAK İÇİN!

Seyirci koltuğundan görülen, filmin daha çok Colin Farrell üzerine kurulu olduğu.

Oscar'lı Jamie Fox ikinci, hatta üçüncü plana itilmiş.

İkincilik koltuğunu dolduran Çinli oyuncu Gong Li ise Miami Vice dizisinde alışık olduğumuz güzel kadın tanımlamasına pek uymuyor ne yazık ki (erkekler düşünülerek yazılmıştır, kadınlar üzerlerine alınmasınlar lütfen).

Sonny ve arasındaki aşk da pek bir zorlama. Havada kalıyor, bir yere oturmuyor.

Miami Vice dizisi nostaljisi yapmak için mekanlar, arabalar ve tekneler yerinde, ama güzel kadınlar, hatta Sonny'nin açık renk keten takımları bile 'out' olmuş.

Haberin Devamı

Colin Farrell, Miami sıcağında koyu renk elbiselerle dolaşıyor.

Kıyafetleri filmin karanlık çekimlerine uydurmak istemişler, çoğunluğu gece çekilen filmde Farrell, gece feneri gibi ortalarda olsun istememişler herhalde!

Michael Mann'ın kamerasından çıkan silahlı çatışma sahneleri, patlamalar ve aksiyona ise diyecek bir şey yok. Her zamanki gibi mükemmeller.

Sonuçta iyi çekimler, kötü bir senaryo, ortalama oyunculuklar var karşımızda.

Miami Vice, gözalıcı mekanları, sürat tekneleri, büyüleyici manzaraları ve Michael Mann'ın stilize çekimleri göz önüne alındığında bakmak için güzel bir film belki.

Ancak izlenmesi o kadar da keyif vermiyor.

MICHAEL MANN GÖZÖYLE MİAMİ 

Haberin Devamı

"Miami dikey olarak gelişti. Sahilde yapılan çok katlı binalar sayesinde kentin ufuk çizgisi görünümü farklılaştı. Miami kentinin sakinleri ve turistler bunu hemen fark ediyorlar. 80'li yıllarda TV dizisini çektiğimiz Miami’ye kıyasla daha kozmopolitan, daha varlıklı, zengin ve daha seçkin bir kent olduğunu görüyoruz. Bahama Adaları'na bakan kesimlerinde kurulan fırtına sistemleri sayesinde kente yepyeni bir mimari tarzı geldi. Buna gökyüzüne doğru yükselen cam duvarları da ekleyebiliriz."

 HD'NÄ°N CAZÄ°BESÄ°Â

BaÅŸka bir Miami Vice
Michael Mann, film çekiminde yüksek çözünürlüklü kamera kullanımı konusunda öncülük etmiş bir yönetmen. Kısaca HD olarak bilinen yüksek çözünürlüklü kameraların sağladığı alan derinliğini en son Collateral'da kullanan Mann, Miami Vice'ta da aynı yöntemle çalıştı.

HD kameralarla yapılan çekimler sayesinde izleyici kendisini ekrandaki olayın parçası gibi hissediyor.

MİAMİ UYUŞTURUCU CENNETİ OLMUŞ 

1980'lerde yapımcılığını üstlendiği Miami Vice dizisi ve 2006'da çektiği Miami Vice filmiyle Miami'nin haritasını çıkaran Michael Mann, şehirdeki uyuşturucu trafiğini de yakından takip etme imkanı bulmuş. Aradan geçen yıllar içinde Miami'deki uyuşturucu ticaretinin geliştiğini, her yana yayıldığını, dallanıp budaklandığını gördüğünü söylüyor. Üstelik her çeşit uyuşturucu bulunur hale gelmiş kentte. Hollanda’dan gelen ‘E’yi (Ectasy’nin sokak argosundaki kısa ismiymiş!) her köşede bulabiliyormuşsunuz. Sinir sistemini uyarıcı ve canlandırıcı amfetaminler Ürdün'den geliyormuş. Kolombiya üretimi eroinler, Afganistan eroinleri, ne ararsanız varmış Miami'de.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!