Başbuğ resmen Genelkurmay Başkanı

Güncelleme Tarihi:

Başbuğ resmen Genelkurmay Başkanı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 04, 2008 12:58

Yüksek Askeri Şura sona erdi.Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 30 Ağustos 2008 itibariyle yaş haddinden emekliye ayrılacak olması nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı'na Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ getirildi.

Haberin Devamı

Ä°ÅŸte Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni komutanı Â

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 30 Ağustos 2008 tarihi itibariyle komuta kademesi şekillendi.

Genelkurmay Başkanlığı görevinde 2. yılını dolduran Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman 30 Ağustos 2008'de yaş haddinden emekli olacak.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Orgeneral Büyükanıt'ın yerine Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Genelkurmay Başkanı olacak. Orgeneral Başbuğ da yaş haddi nedeniyle bu görevi 2 yıl yürütecek.

Orgeneral Başbuğ'dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner devralacak. Jandarma Genel Komutanlığı görevini de Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Avni Atila Işık üstlenecek.

Haberin Devamı

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun 1. Ordu Komutanlığı, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız Genelkurmay 2. Başkanlığı, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Necdet Özel de 2. Ordu Komutanlığı görevlerini yürütecek.

Orgeneralliğe yükselen 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Arslan Güner Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da Ege Ordusu Komutanlığı görevlerini üstlenecek.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu bulundukları görevi bir yıl daha sürdürecek.

Donanma Komutanı Oramiral Uğur Yiğit ile Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın görev yerlerinde de değişiklik olmadı.

GENERAL VE AMÄ°RALLER

Yüksek Askeri Şura'da geçen yıldan temditli Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Muharebe ve Muharebe Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Abdullah Cahit Sarsılmaz ve 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Hayri Güner'in bu yıl emekliye ayrılmalarına karar verilirken Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Hasan Memişoğlu, Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Selahattin Uğurlu ve Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler'in ise görev süreleri birer yıl uzatıldı.

Haberin Devamı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığında bu yıl korgeneral veya koramiral rütbelerinden bir üst rütbeye terfi olmayacak.

Deniz Kuvvetleri'nde Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Şevki Erdal Bucak ve Hava Kuvvetleri'nde geçen yıldan temditli 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı'nın görev süreleri birer yıl uzatıldı. Şura'da NATO Askeri Temsilciliği (TMR) Başkanı Hava Korgeneral Yılmaz Oğuz ve Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Mehmet Yalçın Kaya'nın emekliliğine karar verildi.

Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral İbrahim Açıkmeşe de görev süresinin uzatılmaması nedeniyle bu yıl emekli olacak.

Ulaştırma Okulu ve Eğitim Merkez Komutanı Tümgeneral Raif Akbaş, İstanbul'daki 52. Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Mehmet Emin Alpman, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Eröz, Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Tevfik Özkılıç ve Yüksekova'daki 3. Piyade Taktik Tümen Komutanı Tümgeneral Yurdaer Olcan da Yüksek Askeri Şura'da terfi alarak korgeneralliğe yükseltildi.

Haberin Devamı

Geçen yıl görev süreleri uzatılan Milli Güvenlik Akademisi Komutanı Tümgeneral Ümit Şahintürk, Harp Akademileri Kurmay Başkanı Tümgeneral Muzaffer Cengiz Arslan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcısı Tümgeneral Emin Cihangir Akşit, Harita Genel Komutanı Tümgeneral Sabri Demirezen ve Tümgeneral Zekeriya Öztürk ile Şura'ya bu yıl giren Tümgeneral Orhan Özlü de emekliye ayrılacak.

Şuraya terfi için bu yıl giren Balıkesir'deki Ordu Donatım Okulu ve Eğitim Merkez Komutanı Tümgeneral Adem Huduti, KKTC'deki 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Mehmet Taş, Konya'daki Personel Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Uğur Uzal, Tümgeneral Tuncay Çakan ve Tümgeneral Necmettin Baykul'un ise görev süreleri birer yıl uzatıldı.

Haberin Devamı

Şura'da Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanı Tümamiral Kadir Sağdıç da koramiralliye yükseltildi. Harp Filosu Komutanı Tümamiral Recep Bülent Bostanoğlu'nun da görev süresi bir yıl uzatıldı.

Aksaz Deniz Üs Komutanı Tümamiral Celal Parlakoğlu ile Deniz Harp Akademisi Komutanı Tümamiral Mehmet Tayfun Uraz ve Tümamiral Ali Deniz Kutluk'un emekliliğine karar verildi.

Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Abidin Ünal ile 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanı Tümgeneral Mehmet Veysi Ağar korgeneralliğe terfi ederken 2. Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Akın Öztürk, 1. Hava Kuvveti Komutan Yardımcısı Tümgeneral Şirin Ünal ve Tümgeneral Osman Yıldırım'ın görev süreleri uzatıldı. Geçen yıldan temditli Hava Tümgeneral Hikmet Çelik'in ise emekliliğine karar verildi.

Haberin Devamı

Kara Kuvvetleri'nde Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Kurmay Albay Ali Rıza Kuğu da tuğgeneralliğe yükselen 24 albay arasında yer aldı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı görevini geçen ay devreden Piyade Kurmay Albay Burhanettin Aktı da tuğgeneralliğe terfi etti.

YENÄ° KOMUTA KADEMESÄ°

Buna göre, 30 Ağustos 2008 tarihi itibariyle TSK'nın üst komuta kademesi şöyle olacak:

Genelkurmay Başkanı: Orgeneral İlker Başbuğ

Kara Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral Işık Koşaner

Deniz Kuvvetleri Komutanı: Oramiral Metin Ataç

Hava Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral Aydoğan Babaoğlu

Jandarma Genel Komutanı: Orgeneral Atila Işık

1. Ordu Komutanı: Orgeneral Ergin Saygun

2. Ordu Komutanı: Orgeneral Necdet Özel

3. Ordu Komutanı: Orgeneral Saldıray Berk

Ege Ordusu Komutanı: Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı: Korgeneral Aslan Güner

Harp Akademileri Komutanı: Orgeneral Hasan Aksay

Donanma Komutanı: Oramiral Uğur Yiğit

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı: Orgeneral Erdal Ceylanoğlu

Genelkurmay İkinci Başkanı: Orgeneral Hasan Iğsız

 

 

  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!