Başbakan Ahmet Davutoğlu: Sovyetler dönemi bitti

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Ahmet Davutoğlu: Sovyetler dönemi bitti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2016 00:30

DAVUTOĞLU, Ukrayna’da Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve Başbakan Arseniy Yatsenyuk’la bir araya geldi. Yatsenyuk, “Rusya ile anlaşmaya nasıl varılır, tecrübemizi paylaşmak isterim. Anlaşmaya varmak mümkün değil aslında” dedi ve Moskova’yı Ukrayna’nın doğusunda ateşkes için yapılan Minsk Anlaşması’nı ihlal etmekle suçladı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, dün Ukrayna’nın başkenti Kiev’de temaslarına Türk işadamlarıyla başladı. Davutoğlu, daha sonra Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile bir araya geldi. İki lider görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Moskova yönetimine Suriye ve Ukrayna politikaları nedeniyle sert eleştiriler yöneltti.

Davutoğlu, “Eğer Münih’te, Cenevre’de bir diplomatik tiyatro oynanıyorsa, Suriye halkı katledilmeye devam edilecekse bu suç, uluslararası topluma büyük vebal getirir. Alanda Rusya’nın piyonu gibi davranan YPG, PYD güçleri Azez’e saldırılarına devam ederse, mülteci akınına sebebiyet verirlerse onlara da en kararlı şekilde mukabelede bulunacağız.”


Rusya’nın son dönemlerde yayılmacı ve saldırgan bir politikayı tercih ettiğini belirten Davutoğlu, “Bugün üç ülke toprak bütünlüğü konusunda Rusya’nın tehdidi altındadır. Gürcistan, Ukrayna ve Suriye. Ermenistan’a verdiği destek dolayısıyla Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü de Rusya’nın tehdidi altındadır” diye konuştu.

Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’a ve insan hakları ihlallerine değinen Davutoğlu, şöyle devam etti: “Buradan bir kez daha şunu ifade etmek isteriz ki Rus yetkililere: Sovyetler Birliği 25 yıl önce bitmiştir. Bu dönemi tekrar canlandırmaya çalışmak Rusya için de hayırlı sonuçlar doğurmaz. BM’deki veto kartına güvenerek bu tür maceralara yönelmek Rus halkının da benimsemeyeceği bir husustur. Rus halkı 30 yıl önceki Rus halkı değildir, dünyaya entegre bir halktır. Rusya’nın yapması gereken, uluslararası hukuka uygun şekilde ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı göstermek ve Suriye şehirlerine balistik füzeler, varil bombaları atmak yerine Suriye, Ukrayna halkına saygı göstermektir.” 

Haberin Devamı

'RUSLAR OKUL VURDU'
BAŞBAKAN Davutoğlu, Ukrayna Başbakanı ile yaptığı ortak basın toplantısında, “Biz, bu görüşmeleri sürdürürken dahi, Rusya Hazar’dan atıldığı düşünülen balistik füzeyle Azez’de hastane ve okulları vurdu ve çok sayıda çocuk hayatını kaybetti. Suriye rejimini destekleyen Rusya ve diğer ülkeler, YPG başta olmak üzere terör örgütleri Suriye’de insanlık suçuna sebebiyet veriyorlar.”

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu: Sovyetler dönemi bitti


RUS savaş uçakları, Suriye’de Halep kentinin Azez ilçesini havadan vurdu. Kilis’in karşısında bulunan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Türk yetkililerin açıklamalarına göre IŞİD mensuplarının bulunmadığı Azez’e yönelik bombardımanda bir okul ile hastanenin de hedef alındığı öğrenildi. Rus savaş uçaklarının Türkiye sınırına 8 kilometre uzaklıkta, ÖSO denetimindeki Azez’e saldırısında çok sayıda ölen ve yaralanan olduğu belirtildi. Bombardımanda yaralananlardan 10’u çocuk 35 kişi, Kilis Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak yaralılardan 2’si hayatını kaybetti.

 




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!