Başak Cengiz'in annesinden hakime: Başak Cengiz'i evladınız gibi görün

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2022 15:15

Ataşehir’de mimar Başak Cengiz’i yolda yürüdüğü sırada samuray kılıcıyla öldüren Can Göktuğ Boz, “tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle hakim karşısına çıktı. Başak Cengiz'in annesi Beyhan Cengiz "Hiç acımadan tanımadığı birinin zalimce, sırf zevk için canını alan birine en ağır cezayı talep ediyorum" diyerek mahkeme başkanına "Başak Cengiz'i evladınız gibi görün" dedi. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, duruşmayı erteledi.

Haberin Devamı

Ataşehir'de 9 Kasım 2021 tarihinde 28 yaşındaki mimar Başak Cengiz'i yolda yürüdüğü sırada samuray kılıcıyla öldüren Can Göktuğ Boz’un (27), “tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle yargılanmasına başlandı.

Anadolu 4. Ağır Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Can Göktuğ Boz ceza evinden getirilirken, Başak Cengiz’in ailesi ve taraf avukatları salonda hazır bulundu. Duruşmaya Cengiz’in nişanlısı Mahir Mızrak ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı katıldı.

Mahkeme başkanı, sanık Boz’un cezai sorumluluğun bulunduğuna ve akli dengesinin yerinde olduğuna dair Adli Tıp Kurumundan rapor geldiğini kaydetti.

Sanık avukatının duruşmanın kapalı yapılması yönündeki talebin reddine karar veren mahkeme, duruşmaya sanık savunmasıyla devam etti.

Haberin Devamı

"BAŞAK CENGİZ'İ EVLADINIZ GİBİ GÖRÜN"

Başak Cengiz'in annesi Beyhan Cengiz, "Hiç acımadan tanımadığı birinin zalimce, sırf zevk için canını alan birine en ağır cezayı talep ediyorum. Burada acımıza rağmen size olan saygımızdan dolayı sessizce durmaya çalışıyoruz. Başak Cengiz'i evladınız gibi görün. Türkiye'de kadınlar için kanayan bir yara var. Siz adaletin bel kemiğisiniz, adalet sizin elinizde. Suçsuz insanı suçluya yedirmeyin. Kanını yerde koymayın, bir anne olarak yalvarıyorum size" diyerek sanıktan şikayetçi olduğunu söyledi. Duruşma salonunda bulunan izleyiciler gözyaşlarına boğulurken, Başak Cengiz'in babası Avni Cengiz de sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

"SADECE BAŞAK'I DEĞİL GELECEĞİMİZİ DE KATLETTİ"

Başak Cengiz'in ağabeyi Fatih Cengiz ise sanığa savunmasının ezberletildiğini öne sürerek "Ben adalete inanıyorum. Başak Cengiz'in ne kadar iyi bir insan olduğunu anlatmaya size yetmez. Başak Cengiz bir melekti" dedi. Abla Zennure Türk ise sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ederek "Başak'ımız geri gelmeyecek ama adalet yerini bulacak. Başka kadın cinayetlerinin önüne geçme adına bu davanın önemli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Duruşma salonunda olay anına ait görüntüler izletildiğinde anne Beyhan Cengiz, daha önce görüntüleri izlemediğini belirterek gözyaşları eşliğinde salondan çıktı. Görüntülerin ardından salona dönen anne Cengiz, "Türkiye'de vicdanlı insanların sayısının çok olduğunu biliyorum. Vicdanlara sesleniyorum. Benim yavrum suçsuzken ceza verdi, canını aldı. Madem hasta, tedavi olmasını istiyorsunuz, bu sanık sandalyesine kimi oturtacaklar? Ben rabbime 3 aydır evlat acısını kimseye vermesin diye dua ediyorum. İlk gün bile o acıyla, 'Türk adaletine güveniyorum' dedim" diye konuştu. 

TUTUKLULUK HALİ DEVAM ETTİ

Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Can Göktuğ Boz'un tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi. 

Haberin Devamı

BAŞAK CENGİZ'İN AİLESİ DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA YAPTI

 

Duruşmanın ardından basın açıklaması yapan anne Beyhan Cengiz, "Mimar Başak Cengiz Türkiye'nin evladı. Türkiye adaletine inanıyorum ilk günden beri. Ben acının, sabrın, özlemin çok ağır olduğu bir imtihandayım. Suçluya nasıl 'Dur' denileceğini, suçsuz Başak Cengiz'i nasıl savunacaklarını vatanlarına gösterecekler. Dünyayı inletecekler, vatanları onları ayakta alkışlayacak. Zalim, Başak Cengiz suçsuzken bu cezayı ona layık gördü. Peki kendisi suçlu, cezası ne olmalı? Vicdanı olan insanlara sesleniyorum. Türkiye'de vicdanı olan insanlar çok. Başak'ın kanı yerde kalmayacak. 'Canım böyle istiyor' diyerek can alması elbet karşılığını bulacak" şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

Başak Cengizin annesinden hakime: Başak Cengizi evladınız gibi görün

'BU YANGINI SÖNDÜRMEK İÇİN TUTUN ELLERİMDEN'

Anne Cengiz, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Başak Cengiz Türkiye'nin evladı oldu. Ben taş değilim, yavrumu süzgeç yapmış. Bunun cezası çok ağır olmalı. Başak, yavrum, meleğim sen rahat uyu. Senin bayrağını havada taşıyacağım. Kanımın son damlasına kadar. İnanın, yavrumun kılıçtan korktuğunun, ailesinin yüreğine düşen ateşin, sevdiklerinin tek bir damla yaşın bile karşılığı olamaz. Yavrum Allah'ın rahmetine kavuştu. Başak Cengiz Türkiye'yi öyle bir temsil edecek, başka hiçbir kadına zarar verilmeyecek. Sanık kadın olduğu için seçtiğini beyan etmiş. Kılıç almış. Bu plan değil de nedir? Burası yangın yeri. Daimi yangın olmaz. Bu yangını söndürmek için tutun ellerimden" 

Haberin Devamı

AĞABEY CENGİZ: 'BAŞAK ZATEN BİZDEN ÇIKTI TÜM TÜRKİYE'NİN KIZI OLDU'

Ağabey Fatih Cengiz ise "Annemin de şuandaki duygusallığının sebebi birinci duruşmada, daha önce annemin görmediği ve bilmediği bazı detaylar vardı. Bu detaylarla ilgili görüntüler, yazışma, iddianame vesaire anneme okundu ve gördü o yüzden çok duygusal. Herkesten Allah razı olsun. Başak zaten bizden çıktı tüm Türkiye'nin kızı oldu herkese çok teşekkür ederim" dedi.

BABA CENGİZ: 'EN AĞIR CEZAYI ALMASI LAZIM'

Baba Avni Cengiz ilk duruşmanın çok zor geçtiğini belirterek "Başak'ın iddianamesi, kameralar bize çok ağır geldi. Vahşice çocuğu defalarca öldürmüş yani. Şimdi de kendine deli muamelesi yapıyor. Tabi avukatları da var, neyini savunuyorlarsa onu da bilemiyoruz da. İnşallah en ağır cezayı alması lazım. Bu insanlar hep Ankara'dan geldi, onlara da teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

SANIĞIN SUÇTAN KURTULMAYA YÖNELİK HAREKETİ ÇOK AÇIK

Aile avukatı Mustafa Tırtır ise "Sanık emniyette, savcılıkta ve sulh ceza hakimliğinde daha önce ifade verdi. Bu ifadelerinde bugünkü anlattığı hikayenin hiçbirini anlatmadı. Bugün duruşmada şeytan tarafından tehdit edildiğini, bundan dolayı fiili gerçekleştirdiğini beyan etti. Sanık suçtan kurtulmaya yönelik olarak bu şekilde beyanda bulundu ama biraz önce belirttiğim gibi daha önce 3 ayrı yerde tamamen bambaşka şeyler anlatmıştı. Dolayısıyla sanığın artık suçtan kurtulmaya yönelik hareket ettiği çok açık ve net" diye konuştu.

"Yargılamanın adil bir şekilde yürütüldüğünü düşünüyoruz" diyen Tırtır, 25 Mart'ta verilecek kararı beklediklerini vurguladı.

BAKMADAN GEÇME!