Balıkçıların ağına "İHA" takıldı

Güncelleme Tarihi:

Balıkçıların ağına İHA takıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2013 12:57

Sinop'un Türkeli ilçesinde balıkçıların denize bıraktığı trol ağına Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TAI-TUSAŞ) tarafından geliştirilen insansız hava aracı (İHA) takıldı.

Haberin Devamı

Türkeli'nin 6 mil açığında ağlara takılan, kanatlarında "TAI-TURNA" ile gövdesinde "TURNA-G038" yazılı İHA, İnebolu Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerine teslim edildi.

İŞTE BALIKÇILARIN AĞINA TAKILAN İHA'NIN FOTOĞRAFLARI

Türkeli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cevat Kaya, aracın kıyıdan 6 mil açıkta bulunduğunu söyledi.

Cismin İHA olduğunu anlayınca Sahil Güvenlik Komutanlığını aradıklarını aktaran Kaya, "Balıkçı arkadaşlar denizden bir cisim çıkardıklarını söyledi. Gidip inceledik. Kanatlı bir hava aracı olduğunu görünce Sahil Güvenlik Komutanlığına bilgi verdik. İnebolu'dan gelip teslim aldılar" dedi. Kaya, sudan tek parça halinde çıkarılan İHA'nın uzunluğunun ve kanat genişliğini 2,5 metre ölçtüklerini ifade etti. İnebolu Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan ise aracın Türkeli'de balıkçılar tarafından bulunduğunu, ilgili birimlere teslim edilmek üzere Sahil Güvenlik Komutanlığı sahasına getirildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

IHA İNEBOLU’DA

Sinop’un Türkeli İlçesi’nde balıkçıların bıraktığı trol ağına Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TAI-TUSAŞ) tarafından geliştirilen insansız hava aracı (İHA) takıldı. İHA, Türkeli’ye giden Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından teslim anınarak İnebolu’ya getirildi.

Türkeli’de sahilin 6 mil açığında balıkçıların ağına takılan, kanatlarında ’TAI-TURNA’, gövde bölümlünde ise ’TURNA-G038’ yazısı bulunan İHA, bu sabah İnebolu Sahil Güvenlik Komutanlığı’na getirilerek yetkililere teslim edildi. İnebolu Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri, Türkeli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cevat Kaya tarafından telefonla aranmaları üzerine bölgeye gönderilen ekip tarafından İHA’nın teslim alındığını belirtti. Tek parça halindeki İHA’nın uzunluğu ve kanat genişliğinin 2,5 metre ölçüldüğü kaydedildi.

İNEBOLU’DA BEKLETİLİYOR

İnebolu Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Türkeli’de balıkçılar tarafından bulunan İHA’nın ilgili birimlere teslim edilmek üzere Sahil Güvenlik Komutanlığı sahasına getirildiğini belirtti. Kaymakam Görgülüarslan, "İnsansız hava aracı İHA Sinop’un Türkeli İlçesi’nde balıkçıların ağına takıldıktan sonra İnebolu Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bilgi verilmiş. İnebolu’dan Türkeli’ye giden ekip tarafından teslim alınan İHA, İnebolu’ya getirilerek ilgililere haber verildi. Ne zaman alınacağı konusunda henüz bir bilgiye sahip değiliz" dedi.

Haberin Devamı

İHA'NIN SIRRI (Cengizhan ÇATAL/ANKARA)

Türkeli'nin 6 mil açığında ağlara takılan, Turna adı verilen insansız hava aracı TSK’nın atış eğitimlerinde kullanılıyor. Genelde tatbikatlarda ve geliştirilen silah sistemlerinin testinde kullanılan Turna, vurulması amacıyla üretilmekte. Bir platform üzerinden fırlatılan Turna; gemi, uçak veya füzelerle düşürülüyor. Askeri kaynaklar, Turna’nın Karadeniz’de yapılan herhangi bir tatbikatta veya atış testinde TSK tarafından düşürülmüş olabileceğini kaydetti. Turna, en son Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın alçak irtifa hava savunma füzesi testlerinde “düşman” olarak kullanılmıştı. TSK Turna’nın yanında Şimşek adlı İHA’ları da atışlarda hedef olarak kullanıyor.

"TURNA" modeli İHA

Haberin Devamı

TAI-TUSAŞ'ın internet sitesinde "TURNA" modeli İHA ile ilgili bilgi şöyle:

"TURNA Hedef Uçak Sistemleri, 1995 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hava savunma birliklerinin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Araştırma ve Geliştirme Projesi (Ar-Ge) olarak başlatılmış, özgün TUSAŞ tasarımı ve ürünüdür. Müşteri ihtiyaçlarına göre şekillendirilebilir açık mimaride olan sistem, düşman uçak ve füzelerini simule edebilme, yüksek manevra kabiliyeti, yüksek hızı, kolay kullanımı, düşük görev riski, modülerliği ve maliyet etkinliği ile operasyonel ortamlarda gerçekleştirilen atışlı görevlerde etkinliğini ispatlamıştır. 2001 yılında Hava Kuvetleri Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giren TURNA, hava savunma birliklerinin eğitiminde aktif kullanılmaktadır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!