Bakana göre yanan alan 4 bin hektar

Güncelleme Tarihi:

Bakana göre yanan alan 4 bin hektar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2008 00:00

Antalya’da 31 Temmuz’da başşlayan ve binlerce hektar kızılçam ormanını kül eden yangın, dün öğleden sonra rüzgárın azalmasıyla kısmen kontrol altına alındı. Yangında kaybolan bir vatandaşın kemikleri enkaz altında bulundu. Kayıp olan bir vatandaşın sağ olup olmadığı ise bilinmiyor. Yangında 59 ev tamamen, 1 ev kısmen yandı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yanan alanın 10 bin hektar değil, 3-4 bin hektar olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Antalya tarihinin en büyük yangınından fotoğraflar

MANAVGAT İlçesi Taşağıl Beldesi’ne bağlı Karabük Köyü yakınlarında ’yüksek gerilim hatlarının neden olduğu’ ileri sürülen yangını söndürme çalışmaları dün aralıksız devam etti. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci’nin bizzat yönettiği çalışmalarda 8 helikopter, 2’si "pelikan" tipi 7 yangın söndürme uçağı, 140 arazöz, 25 dozer, 20 su tankı, 160 teknik eleman ve 1300’ü aşkın işçi görev yaptı. Yangını büyüten şiddetli poyraz dün akşama doğru durdu. Bunun üzerine Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ekip şefleriyle harekat merkezinde acil toplantı yaptı. Kahveci, devam eden çalışmalar konusunda şu bilgileri verdi: "Son iki saat içinde poyrazda bir dinme oldu. Bunu lehimize çevirmek için arkadaşlarımıza acil bir toplantı yaptık. Yangının henüz kontrol altına alamadığımız üç cephesi vardı. Bu cephelere hızlı mücadele edecek strateji belirledik. Yangın kısmen kontrol altındadır. Kontrol altına aldık tabiri için erken."

Köyler küle döndü

Alevlerin küle çevirdiği 25 haneli Serik’in Karataş Köyü’nde sadece 3 ev kurtuldu. Evi yanmayan 23 yaşındaki Gülsine Eker, yanına alabildikleri birkaç eşya ile kaçtıklarını anlattı. Köylüler, alevlerden sağ kurtulan bir buzağıya da sahip çıktı. Karataşlılar, köye bir kilometre uzakta bulunan bir bölgeden taze ot getirerek minik buzağıyı besledi.

Antalya’da yangın bölgesinde havadan inceleyen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, daha sonra açıklamalarda bulundu. Yangının 3 bölgede devam ettiğini söyleyen Eroğlu, "Rüzgár saat 14.00 veya 15.00 gibi hızını kesecek. O zaman daha büyük ölçüde kontrol altına almış olacağız. Vatandaşlarımız endişe etmesin. Mağdur olan vatandaşlara yardım elini hemen uzatacağız. Pazartesi (yarın) Bakanlar Kurulu’nda yangınla ilgili detaylı bilgi vereceğim" dedi. Bakan Eroğlu, gazetecilerin Orman Genel Müdürlüğü yetkililerinin yanan alan miktarının yaklaşık 10 bin hektar olduğunu hatırlatmaları üzerine tepki gösterdi. Eroğlu, "Bu işin en tepesindeki yetkili isim olarak söylüyorum. Yanan alan 3500-4000 hektar civarında (5 bin 714 futbol sahası)" dedi.

Elektrik tellerinden değil

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü yapılan incelemeler sonucu orman yangınının herhangi bir iletim ya da dağıtım hattından kaynaklanmadığının tespit edildiğini açıkladı. Yangınının çıktığı alanda TEİAŞ’ın ne yüksek gerilim ne de çok yüksek gerilim hattı bulunmadığı bildirilen açıklamada, hatların orman içerisindeki koridorlarının da tamamen temizlendiğine dikkat çekildi.

Olympos’ta 10 hektar yandı

MANAVGAT’ta 3 gündür süren yangın söndürülmeden düns akşam saatlerinde Olympos’ta orman yangını çıktı. Ağaç evleri ile ünlü Olypmos Milli Parkı yakınındaki Musa Dağı eteklerinde saat 16.05’de başlayan yangına Kumluca, Finike ve çevre belediye itfaiyeleri müdahale etti. Dağın dik yamaçlarında 10 hektarlık alanda etkili olan alevlere karadan tam müdahale edilemeyince 1 yangın söndürme uçağı da çalışmalara katıldı. Yangın saat 20.00 sıralarında kontrol altına alındı.

Doğduğu ormanı göremeyecek

Yangın faciasında tahliye edilen köylüler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte köylerine gidip yanan evlerindeki hasarı tespit etmeye, alevlerden zarar görmemiş eşyalarını kurtarmaya çalıştılar. Bir köylü, annesinin kucağındaki çocuğu göstererek birkaç yıl önce içinde doğduğu ormanı, çok uzun yıllar göremeyeceğini söyledi.

Enkaz altından kemikler çıktı

Serik İlçesi’nin köylerine kadar ulaşan yangında kaybolan 2 kişiden birinin cesedine ulaşıldı. Karataş Köyü Muhtarı Arif Kahya, "İki gündür haber alamadığımız 71 yaşındaki Ali Deniz’in cesedini evin enkazını kaldırınca bulduk. Yanan vücuttan geriye sadece kemikler kalmış. Kemik parçalarının yüzde 99 Ali Deniz’e ait olduğunu düşünüyoruz" dedi. Ali Deniz’in kızı Şerife Deniz, babasının fotoğrafına bakarak sinir krizi geçirdi. Muhtar Arif Kahya, Deniz’le birlikte ortadan kaybolan 64 yaşındaki dünürü Osman Kahya’dan henüz haber alınamadığını söyledi.

Yanan alanın 1 santimini bile işgal ettirmeyiz

Manavgat’ta yanan orman alanın 3500 ile 4 bin hektar civarında verimli orman olduğunu belirten Bakan Veysel Eroğlu, "Bunları birileri yakıyor buradan rant sağlayacaklar’ deniliyor. Böyle bir şey kesinlikle yoktur. Yanan alanı en geç bir yıl içinde mutlaka ağaçlandırıyoruz. Yanan alanların 1 cm bile işgal edilmesi mümkün değildir. İşgal eden varsa söyleyin hemen üzerine gidelim. Herhangi bir şekilde işgal edilmesi mümkün değil" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!