Bahçede dersbaşı

Güncelleme Tarihi:

Bahçede dersbaşı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Deprem bölgesinde okulların açıldığı 13 Eylül'de meydana gelen 5.8'lik artçı depremle yeniden kapanan ilköğretim okulları ile liseler bazı kentlerde ders başı yaptı. Bolu, Bursa ve Eskişehir'de öğrenciler yeni eğitim ve öğretim yılına başladı. Ancak Bolu'nun depremden etkilenen Düzce ve Gölyaka ilçelerinde öğrencilerin yarısının okullara gelmediği gözlenirken, öğretmenler bahçede ilk olarak ‘‘Artçı depremleri ve depremden korunmayı’’ işledi. Okullarda 17 Ağustos depreminde hayatını kaybeden öğretmen ve öğrencilerin anısına saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Öğrenciler, deprem psikolojisinden kurtulmak için okul bahçelerinde oyun oynadılar. Öğretmenlere, Türk Psikologlar Derneği Deprem Özel Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ‘‘Depremin psikolojik sonuçlarını tanıma ve hafifletme’’ ve AÇEV tarafından hazırlanan ‘‘Afet sonrası psikolojik destek programı’’ başlıklı 2 el kitabı dağıtıldı.

Okullar İstanbul Yalova, Kocaeli'nde 4 Ekim'de açılıyor

Depremin etkili olduğu illerden İstanbul, Yalova ve Kocaeli'de okullar henüz açılmadı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, okul binalarının tek tek kontrol edildiğini, 4 Ekim'de eğitime başlanabileceğini bildirdi.

13 Eylül öncesinde ‘‘Benim okullarım sağlam. Eğitime başlayabiliriz’’ diyerek, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'nu da açılış yapmaya yönlendiren Yalova Milli Eğitim Müdürü Ruhi Pehlivan ise, birbiri ardına meydana gelen artçı depremlerden sonra okullarda beklenmedik çatlakların görülmesi nedeniyle eğitim ve öğretime geç başlayacaklarını açıkladı.

Pehlivan, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden gelecek bir heyetin yapacağı incelemeden sonra okulların açılış tarihinin kesinleşeceğini söyledi. Bu tarihin 4 Ekim olabileceğini söyleyen Pehlivan, şöyle konuştu:

‘‘Geçen yıl mevcudu 2 bin olan bazı okullarımızda göçler nedeniyle bu rakam 500-600'e kadar düştü. Bazı okullarımızda taşımalı sistem olacak. Sağlıklı ortam oluşmadan okullarımızı açmayı düşünmüyoruz. Bugün okullar açılmış olsaydı ve bir sorun meydana gelseydi, ben vicdanen zan altında kalırdım. Kocaeli ile beraber okulları aynı gün açmayı düşünüyoruz.’’

Darüşşafaka, depremzede kontenjanını genişletti

Babasını deprem felaketinde kaybeden 60 öğrenciyi sınavsız olarak alacağını açıklayan Özel Darüşşafaka İlköğretim Okulu, kontenjanı genişletti. Okul yönetimi 7., 8., 9., 10. ve 11. sınıflara da sınavsız olarak öğrenci almaya karar verdi. Eğitim İngilizce olduğu için bu sınıflara alınacak öğrencilerde İngilizce eğitim yeterliği aranıyor. Bu konuda başvuru tarihi 7 Ekim'e kadar uzatıldı. Dil sınavını geçen öğrenciler, Özel Darüşşafaka İlköğretim Okulu'nda okumaya hak kazanacak. 127 yıldır babasını yitirmiş başarılı öğrencilere parasız yatılı eğitimi sağlayan Darüşşafaka'da öğrencilerin her türlü eğitimi okul yönetimi tarafından karşılanıyor. İkinci dil olarak Almanca da öğrenen öğrencilere üniversite eğitimi boyunca da karşılıksız burs sağlanıyor.

Valiler kararnamesi nihayet yürürlükte

Valiler Kararnamesi, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kararnameye göre, Kahramanmaraş Valisi Saim Çotur İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı'na, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Yahya Gür Ankara Valiliği'ne, Hatay Valisi Gökhan Aydıner OHAL Bölge Valiliği'ne atandı.

Kararnameyle, Isparta Valisi Ertuğrul Dokuzoğlu Antalya Valiliği'ne, Eskişehir Valisi A.Fuat Güven Bursa Valiliği'ne, Şırnak Valisi Halil Ulusoy Çankırı Valiliği'ne, Muğla Valisi Cemil Serhadlı Diyarbakır Valiliği'ne, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sami Sönmez Eskişehir Valiliği'ne, Sakarya Valisi Yener Rakıcıoğlu Hatay Valiliği'ne, Merkez Valisi Cahit Kıraç Sakarya Valililiği'ne, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü Halil İbrahim Daşöz Isparta Valiliği'ne, Muş Valisi Ali Akan Karaman Valiliği'ne, Hakkari Valisi Nihat Canpolat Kayseri Valiliği'ne, Diyarbakır Valisi Nafiz Kayalı Karabük Valiliği'ne, Kocaeli Valisi Memduh Oğuz Kırklareli Valiliği'ne, Kırklareli Valisi Kemal Önal Kocaeli Valiliği'ne, Erzurum Valisi Ahmet Kayhan Konya Valiliği'ne, Kayseri Valisi Mustafa Yıldırım Malatya Valiliği'ne, Ağrı Valisi Lütfi Yiğenoğlu Muğla Vailiği'ne, Bilecik Valisi Refik Arslan Öztürk Niğde Valiliği'ne, Çankırı Valisi Ayhan Çevik Uşak Valiliği'ne, İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürü Cemalettin Sevim Tekirdağ Valiliği'ne, Niğde Valisi Adil Yazar Trabzon Valiliği'ne, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Nevzat Turhan Kars Valiliği'ne, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Erol Arıkan Siirt Valiliği'ne, Mülkiye Başmüfettişi Ömer Türk Iğdır Valiliği'ne, Mülkiye Başmüfettişi O. Derya Kadıoğlu Erzurum Valiliği'ne, Mülkiye Başmüfettişi Gazi Şimşek Gümüşhane Valiliği'ne, Mülkiye Başmüfettişi Ali Bilir Kahramanmaraş Valiliği'ne, Mülkiye Başmüfettişi Aslan Kütük Muş Valiliği'ne, Mülkiye Başmüfettişi Durmuş Koç Van Valiliği'ne, Mülkiye Başmüfettişi Hüseyin Önal Yozgat Valiliği'ne, İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri H.İbrahim Altınok Erzincan Valiliği'ne, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdür Yardımcısı Selahattin Akyurt Artvin Valiliği'ne, Sivil Savunma Genel Müdür Yardımcısı Ünal Ülkü Bilecik Valiliği'ne, Ankara Vali Yardımcısı Tamer Ersoy Bingöl Valiliği'ne, Diyarbakır Vali Yardımcısı Hüseyin Başkaya Şırnak Valiliği'ne, Turgutlu Kaymakamı Orhan Işın Hakkari Valiliği'ne, Gebze Kaymakamı T.Cumhur Ersoy Ağrı Valiliği'ne getirildiler.

Kararnameyle, Ankara Valisi Erdoğan Şahinoğlu, Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican, Antalya Valisi Hüsnü Tuğlu, Artvin Valisi Ömer Büyükkent, Bingöl Valisi Süleyman Kamçı, Bursa Valisi Orhan Taşanlar, Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu, Gümüşhane Valisi Mustafa Çetin, Karabük Valisi Cemal Ayman, Karaman Valisi Hakkı Teke, Kars Valisi Hüseyin Atak, Malatya Valisi Atilla Vural, Siirt Valisi Osman Acar, Tekirdağ Valisi Zeki Şanal, Trabzon Valisi İsmet Gürbüz Civelek, Van Valisi Abdulkadir Sarı, Yozgat Valisi Kaya Uyar, Iğdır Valisi Şemsettin Uzun Merkez Valiliği'ne atandılar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!