Bağımlılık genetik faktörlerle ilişkili mi?

Güncelleme Tarihi:

Bağımlılık genetik faktörlerle ilişkili mi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 12:11

Bağımlılık genetik faktörlerle ilişkili mi? Bazı insanlar bağımlılığa genetik açıdan daha mı yatkın olurlar? İşte cevabı..

Haberin Devamı

Bağımlılık denilince akla genelde sigara ya da alkol gibi maddeler gelse de, aslında bilgisayar oyunu bağımlılığı gibi örnekleri de var. Psikologlar, bazı insanların bağımlı olmaya daha yatkın olduklarını düşünüyorlar. Çünkü buna sebep olan bazı kişilik özellikleri olduğunu tespit ettiler. Bağımlılık, fiziksel olsa da olmasa da ardında genelde psikolojik sebepler barındırıyor.

Bunlardan en önemlisi, dürtülerine hâkim olamama. Bu durum, bazı insanların, negatif sonuçları göz ardı ederek, düşünmeden hareket etmesine sebep oluyor. Bir diğer sebep ise duyusal arayış. Bu da genellikle stresi yönetemiyor olmaktan kaynaklanıyor ve sosyal açıdan yabancılaşmayla başlıyor. Bu karakteristik durumların nedenleri çoğunlukla genetik faktörlerle ilişkili. Bazı genlerde meydana gelen değişimler, beyinde anormal dopamin salgılanmasına yol açıyor ki, bu da daha fazla risk alınmasına sebep oluyor. Yine de her yüz insanın on tanesinde rastlanan bu durum, onların mutlaka bağımlı olacağı anlamına gelmiyor.

Haberin Devamı

 tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!