Babanın ‘başlık parası’ cinayetine 25 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

Babanın ‘başlık parası’ cinayetine 25 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2009 12:41

DİYARBAKIR’da kendisinden habersiz kızıyla nikah kıyıp evlenen damadı Rüstem Gidici’yi, başlık parası vermediği için konuşma bahanesiyle çağırıp, şehir dışına çıkardıktan sonra başına 4 kurşun sıkarak öldüren baba Vezir Dinar ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Dinar’ın cezası 25 yıla indirildi.

Haberin Devamı

Diyarbakır’da kendisinden izinsiz evlendiği kızına karşılık 10 bin lira başlık parası vermediği için 23 yaşındaki damadı Rüstem Gidici’yi kafasına 4 kurşun sıkarak öldüren eski korucu Vezir Dinar ile tutuksuz yargılanan sanıklar kardeşi İrfan, kızının ilk eşi ve aynı zamanda yeğeni Atilla ile kardeşi Mehmet Dinar’ın yargılanmasına Diyarbakın 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada, tutuklu sanık Vezir Dinar hazır bulunurken, tutuksuz 3 sanık katılmadı.

BABA SUÇLAMAYI REDDETTİ

Sanık Vezir Dinar ifadesinde, kızını kardeşi İrfan’ın oğlu Atilla ile evlendirdiğini, ancak şiddetli geçimsizlik nedeniyle 8 ay evli kaldıktan sonra baba evine geri döndüğünü, kendilerinin eşinin evine dönmesini istemeleri üzerine de kızlarının kendilerinden habersiz eski sevgilisi Rüstem Gidici’ye kaçıp evlendiğini anlattı. Vezir Dinar, “Nikah yaptıklarını öğrendikten sonra artık yaşamlarına müdahale etmedim, Rüstem’i kimin vurduğunu bilmiyorum. Benim cinayetle hiçbir ilgim yok” dedi.

Haberin Devamı


Müdahil avukat ise, tüm sanıkların töre saikiyle hareket edip Rüstem Gidici’yi öldürdüklerini öne sürearek, “Yargıtay’ın son içtihatlarına göre artık töre saikiyle işlenen cinayetlerde aile meclisi kararı gerekmiyor. Kişinin tek başına bile ‘Namus temizleme’ adına işlediği cinayetten dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması gerektiği yönünde Yargıtay kararı var. Bu nedenle tüm sanıklar ortak hareket edip Rüstem’i öldürmüştür. Tümünün töre saikiyle cezalandırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

ŞİDDETE DAYANAMAYIP BABA EVİNE DÖNDÜ

Savcı mütalaasında, Nazar Dinar ile Rüstem Gidici’nin birbirlerine aşık olup evlenmek istediklerini, Nazan’ın ailesinin bu evliliğe karşı çıktığını, baba Vezir Dinar’ın kızını kardeşi İrfan’ın oğlu Atilla Dinar ile zorla imam nikahıyla evlendirdiğini, Nazan Dinar’ın eşi Atilla Dinar’ın sık sık fiziksel şiddetine maruz kalması üzerine 8 ay birlikte yaşadıktan sonra dayanamayıp babası Vezir’in evine döndüğünü belirtti. Nazan Gidici’nin ısrarla geri dönmesi yönünde ailesi tarafından baskı görmesi üzerine çareyi evlenme planları yaptığı eski sevgilisi Rüstem Gidici’ye kaçmakta bulduğu belirtilen mütalaada, Rüstem’in bir süre sonra vatani görevini yapmak üzere İzmir’e gittiği, ancak eşinin tekrar zorla amcasının oğlu ile birlikte yaşamaya zorlandığını öğrenmesi üzerine birliğinden firar ederek Diyarbakır’a geldiği ifade edildi.

Haberin Devamı

10 BİN LİRA BAŞLIK

Rüstem’in firari olduğu için yakalanıp İzmir’de Askeri Cezaevi’ne konulduğu, Nazan’ın ise çareyi resmi nikah kıymakta bulduğu belirtilen mütalaada, cezaevine giderek burada Rüstem ile nikah kıydığını, terhis olması üzerine Diyarbakır’da ayrı ev tutup yaşamaya başladıklarını, baba Vezir Dinar’ın ise kızına karşılık damadı Rüstem’den 10 bin lira istediğini ve “Parayı verip, Diyarbakır’ı terk edin. Çünkü kardeşim İrfa, yeğenim olan damadım Atilla ikinizi de yaşatmaz” dediğini, Rüstem’in bu kadar parası olmadığını söylemesi üzerine bu kez kızına “Rüstem gitsin, sen kal. Parayı getirdiği zaman gidersin” dediğini kaydetti.


CESEDİN AVUCUNDA ALYANS BULUNDU

Haberin Devamı

Savcı mütalasında, parayı alamayan Vezir Dinar’ın, damadı Rüstem’i konuşma bahanesiyle çağırıp Gömmetaş Köyü yakınlarında kafasına 4 kurşun sıkarak öldürdüğünü, eşinden haber alamayan Nazan’ın durumdan şüphelenip aradığı babası Vezir’den, “Onu öldürdüm” yanıtını aldığını, Rüstem’in başına 4 kurşun sıkılmış cesedinin çobanlar tarafından bulunduğunu belirtti. Savcı jandarmanın olay yerinde yaptığı incelemede, sol eli yumruk şeklinde kapalı olan ve güçlükle açılan Rüstem Gidici’nin avucundan ‘Nazan-Rüstem‘ yazılı evlilik alyansının çıktığını, Vezir Dinar’ın ise Kulp’ta daha önce birlikte görev yaptığı Kamil Gündüz adlı astsubayın görevli olduğu Mardin’deki Oğuz Jandarma Karakolu’na giderek, “Diyarbakır’da birini temizledim” diyerek teslim olduğunu, bu nedenle TCK’nın 81'inci maddesi uyarınca ‘Kasten adam öldürmek’ suçundan cezalandırılmasını, diğer 3 sanığın ise delil yetersizliğinden beraatlerini talep etti.

Haberin Devamı


ÖNCE MÜEBBET SONRA 25 YIL

Mahkeme heyeti, savcının talebine uygun olarak baba Vezir Dinar’ı, kasten adam öldürdüğü gerekçesiyle önce müebbet hapis cezasına çarptırdı. Ceza sanığın iyi hali nedeniyle 25 yıla indirildi. Vezir Dinar, töre saikiyle adam öldürmekten mahkum olsaydı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılacaktı. Müdahil avukat, töre saikiyle karar verilmesi talebiyle kararı temyiz edeceklerini söyledi.


Eşini öldüren babası Vezir Dinar’dan şikayetçi olan ve gizli duruşmada ifadesine başvurulan Nazan Gidici ise şunları anlattı:
“Beni amcamın oğlu ile zorla evlendirdi. Eski eşimle geçimsizlik yaşadığım için, belki peşimizi bırakırlar diye Rüstem ile nikah kıydık. Babam Diyarbakır’ı terk etmemizi istedi, aksi halde eski eşimin bizi yaşatmayacağını söyledi. Ayrıca 10 bin lira istedi. Olay günü eşimi telefonla aradım babam ile birlikte olduğunu söyledi. Gelmeyince 5- 6 kez aradım cevap vermedi, mesaj yazdım yine cevap gelmedi. Babamı arayıp sorduğumda bana, ‘Ya ölmüş, ya da öldürülmüştür’ dedi. Sonra da ‘Onu öldürdüm’ dedi. Eşimi öldürdüğü için kendisinden şikayetçiyim.”

Haberin Devamı

Bu ifade üzerine töre gereği öldürülebileceği endişesiyle devlet korumasına alınan Nazan, bir süre sonra Diyarbakır’da fuhuş çetesinin eline düştü. Düzenlenen operasyonda yakalanan Nazan, fuhuş çetesi elebaşı N.T ile birlikte olup fuhuş yapmaktan halen tutuklu bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!