"Azeri tetikçiler Ä°ran'dan para aldı"

Güncelleme Tarihi:

Azeri tetikçiler İrandan para aldı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 25, 2012 14:17

Bakü’de tutuklanan üç Azeri vatandaşının, İsrail büyükelçisini ve bir Yahudi okulunda görev yapan iki kişiyi öldürmek için İran istihbaratından para aldığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Azeri ve Rus basınının ortaya attığı iddiaları derleyen Ynetnews.com'un haberine göre, geçtiğimiz hafta Bakü'de tutuklanan üç kişinin ana hedefi İsrail’in Azerbaycan Büyükelçisi Michael Lotem’di. Büyükelçiliğe saldırı hazırlıklarını içeren planlar, 2008 yılında öldürülen Hizbullah lideri İmad Mugniyeh’in ölüm yıldönümünden üç hafta önce ele geçirildi.

 

Azeri yetkililer, planlanan suikastların, Mossad tarafından öldürüldüğüne inanılan Mugniyeh’in intikamını almayı amaçladığını düşünüyor.

 

Yakalanan üç kişinin, İranlı nükleer fizikçilere düzenlenen suikastlara misilleme yapmayı planladıkları ve Ohr Avner Chabad Yahudi okulunda görevli bir öğretmen ve bir hahamı hedef seçtikleri belirtildi.

Haberin Devamı

 

Söz konusu tetikçilerden ikisinin Rasim Aliyev ve Ali Huseynov olduÄŸu ve Ä°ran istihbaratıyla temas halinde bulunan BalagardaÅŸ DadaÅŸov’dan talimat aldıkları ifade edildi. Aynı kiÅŸiler, DadaÅŸov’dan suikastlarda kullanılacak keskin niÅŸancı tüfeÄŸi, silah ve patlayıcı aldığı belirtildi.Â

 

ABD ve İsrail’in nükleer programını engellemeye çalıştığı İran’ın, son iki yılda beş nükleer fizikçisi suikasta uğradı. En son suikast, 11 Ocak günü Tahran’da Mustafa Ruşen’e düzenlendi. Natanz Uranyum Zenginleştirme Tesisi'nde görevli olan Ruşen bombalı saldırıda hayatını kaybetti.

 

ADAM BAÅžI 150 BÄ°N DOLAR     Â

Suikastçıların, Büyükelçi Lotem’in öldürülmesi için adam başı 150 bin dolar alacakları öne sürüldü.

 

Azeri haber ajanslarına göre, bugün 60’larında olan ve 1995 yılından beri cinayet, adam kaçırma ve silah kaçakçılığı gibi suçlardan aranan Dadaşov, ilk önce Irak’a kaçtı ardından İran’a geçti. İran’ın, suçluların ülkelerine iade edilmesi anlaşmalarına dahil olmadığı için Dadaşov’un bu ülkeden sınır dışı edilmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

 

İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gants, suikast planlarının ortaya çıkmasından saatler önce yaptığı açıklamada, Hizbullah’ı İsrail veya Yahudi hedeflere saldırmaması konusunda uyarmıştı.

 

İsrail güvenlik yetkilileri de Avrupa’dan Hizbullah’ın olası eylemlerine karşı güvenlik önlemlerini artırmalarını talep etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!