AYM’den Game of Thrones kararı

Güncelleme Tarihi:

AYM’den  Game of Thrones kararı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2016 21:12

Anayasa Mahkemesi (AYM), İzmir Maltepe Askeri Lisesi’nde dünyada izlenme rekorları kıran televizyon dizisi ‘Game Of Thrones’u (Taht Oyunları) öğrencilerine izlettiren Yüzbaşı İskender Gülbahar’ın Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edilmesine “bariz takdir hatası” dedi ve “adil yargılanma hakkının” ihlal edildiğine karar verdi.

Haberin Devamı

AYM, Gülbahar için yeniden yargılama yapılması için kararın bir örneğini Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) 1. Dairesi’ne gönderdi. Yüzbaşı Gülbahar’a, TSK’ya geri dönüş yolunu açan karar, örnek niteliği taşıyor.

İhraç edilince karar düzeltme talebi askeri mahkemede “Diziyi askeri öğrencilere seyrettirmek suretiyle TSK’nın itibarını sarsacak şekilde ahlak dışı hareketlerde bulunduğu ve statüsü itibarıyla kamu görevlisi olmak yeterliliğini yitirdiği” gerekçesiyle reddedilen Gülbahar, AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

Gülbahar başvurusunda, ulusal kanallarda gösterilen ve (13+) yaş kategorisi izleyici için uygun görülen söz konusu dizinin izletildiği sınıfın 17-18 yaş grubundaki 12. sınıf öğrencileri olduğunu vurgulamış, 550 dakikalık dizide cinsel içerikli sahnelerin 15 dakikayı geçmediğini belirtmişti. AYM’nin, başvurucu yüzbaşı lehine verdiği ihlal kararının gerekçesinde özetle şunlar vurgulandı:

Haberin Devamı

“Kararda, başvurucunun mesleki geçmişinde hiçbir disiplin cezası yok iken disiplin yönünden ilk defa yaşanılan bir olay nedeniyle en üst düzeyde yaptırım uygulanmasının gerekçelerinin tam olarak ortaya konulamadığı, dizinin izlettirilmesine başvurucunun tek başına karar vermediği gibi karar vericiler arasında en alt rütbede yer aldığı, ayrıca dizinin izlettirilmesi sırasında başvurucunun da diziden rahatsız olduğuna dair öğrenci ifadeleri bulunmasına karşın bu durumun da kararda tartışılmadığı görülmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!