Ayıp ettin ‘gözüm’

Güncelleme Tarihi:

Ayıp ettin ‘gözüm’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ona Türk-Kürt diye bakmadık... Türküleriyle ağladık, güldük... TV'lerden evlerimize konuk ettik... Meyhanelerimizde rakı içtik... Sakalı, atkısı ve göbeği ile bizden biriydi çünkü... MEĞER ÖYLE DEĞİLMİŞ AHMET... Bebeğe, kadına, dedeye, askere kurşun sıkanlardanmış... PKK'lı Ahmet... Yazıklar olsun...

Magazin Gazetecileri Derneği ödül töreninde söylediği, ‘‘Çirkin ve tahrik edici’’ sözlerle ortalığı karıştıran özgün müziğin temsilcilerinden Ahmet Kaya'nın, PKK'nın Almanya'da düzenlediği bir gecede, sözde Kürdistan haritası ve Apo'nun resmi önünde konser verdiği ortaya çıktı. Olaylı gecede Türkiye'nin bölünmesine karşı olduğunu söyleyen Ahmet Kaya'nın çirkin yüzü, 1993 yılının kasım ayında çekilen fotoğraflarla belgelendi. Türkiye Cumhuriyeti haritası içinde yer alan sözde Kürdistan ve Kürtçe ad verilmiş Türk kentlerinin bulunduğu harita önünde fotoğraf çektiren Ahmet Kaya, Apo'yu da başına taç yaptı. Almanya'daki Kürt İşadamları Derneği'nin Berlin'de düzenlediği konserin videoya alınan görüntülerinde, Kaya'nın, sözde Kürdistan haritası ve Apo'nun fotoğrafı altında zafer işareti yaptığı da görülüyor. Berlin'de yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı konser, Yalçın Küçük'ün açış konuşmasıyla başlıyor. Daha sonra ise sahneye Ahmet Kaya çıkıyor. PKK'lılara hitaben bir konuşma yapan Kaya'nın ağzından şu sözler dökülüyor: ‘‘Orkestrayla gelmedim. Gelseydim bu konser 20-25 bin marka mal olurdu. Dağdaki adamın paraya ihtiyacı var.’’

YASAL MERMİSİYLE BİR TC YAKLAŞMAKTA

Bu sözler, dernek yönetimi açış konuşmasının çekilmesini yasakladığı için videoya alınmazken, Kaya, çekilen diğer görüntülerde PKK'lılara mesajını veriyor. Konserde söylediği bazı parçaların sözlerini değiştiren Kaya'nın, ‘‘Başım belada’’ şarkısının bir yerinde, ‘‘Şimdilik hoşçakal yaban çiçeğim. Yasal mermisi ile bir TC yaklaşmakta’’ sözleri dikkat çekiyor. Kaya, diğer bir şarkısında ise eliyle kalbini göstererek, ‘‘Tam şuramda kirli sakalıyla bir gerilla gezinmekte’’ diyor. Katılan herkesin PKK militanları tarafından tek tek arandığı konsere, sadece dernek için çekim yapacak bir video kamera sokuldu. Dernek yöneticileri, sadece Kaya'nın yakın plan görüntülerini aldırdığı bu kasede daha sonra el koydu. Kasette, Kaya'nın yakın plan çekilmiş görüntüsü ile sözde Kürdistan haritasının bir bölümü görülüyor.

TÖRENİ MAHVETTİ

Ahmet Kaya, Magazin Gazetecileri Derneği'nin, Maslak Princess Otel'de çarşamba gecesi düzenlediği Altın Objektif Ödülleri töreninde yaptığı konuşmayla, şimşekleri üzerine çekmişti. Kültür Bakanlığı'nın Kürtçe şarkı kasetlerine bandrol vermesine ve Kürtçe şarkı söylemek yasak olmamasına rağmen, Kürtçe çekeceği kilibi yayınlayacak, ‘‘babayiğit-yürekli’’ bir televizyon kanalı aradığını belirten Ahmet Kaya, ‘‘Kürtler'i tanımayanların kafasından inmeyeceğim. Ayrıca, bu ödülü insan hakları adına, Cumartesi Anneleri adına alıyorum’’ demişti.

ÜZERİNE YÜRÜDÜLER

Bu sözler üzerine karışan salondan, ‘‘Yuh’’ sesleri yükselmeye başlamış, bazı davetliler ise ‘‘Burası Türkiye’’ diye bağırarak Kaya'nın üzerine yürümek istemişti. Bu tepkilere sinirlenen Ahmet Kaya, ‘‘Kürt halkını kabul etmeyenlere, böyle bir halkın varlığını kabul ettireceğim. Söylediklerimin arkasında da her zaman dururum’’ dedikten sonra yerine oturmuştu. İyice öfkelenen davetlilerden bazıları çatal-bıçak fırlatınca otelin güvenlik güçleri ile otele çağrılan polis Kaya'yı kulise kaçırmış, Kaya da oteli terk etmişti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!