Avrupalı teröristler Türkiye üzerinden Pakistan’a gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı teröristler Türkiye üzerinden Pakistan’a gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2010 16:10

Avrupa hükümetlerinden ve ABD’den son dönemde gelen seyahat uyarıları kıtada terör tehdidinin arttığının belgesi niteliğinde. Avrupa’da doğup büyüyen terörist adayları eğitim için Afganistan-Pakistan bölgesine gidiyor. Yetkililer bu yolculuğa çıkan radikal eğilimli kişilerin Türkiye ve İran üzerinden hedeflerine ulaştıklarını söylüyor.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Avrupa’da son dönemde ortaya çıkan terör tehditleriyle ilgili olarak oluşturulan endişe verici ve çelişkili raporlar düşünüldüğünde bu alarm korosunun halkın kafasını karıştırması anlaşılabilir bir durum. Ne de olsa, sadece geçtiğimiz ay yetkililer Pakistan, Afganistan, Yemen, Kuzey Afrika ve hatta kaynaklı saldırı riskinin arttığını duyurdu.

 

Bu kaygılar doğrultusunda ABD’li yetkililer 3 Ekim’de Avrupa’ya gitmeyi planlayan Amerikalılara bir uyarıda bulunurken Avrupa ülkeleri de birbirleri hakkında seyahat uyarıları çıkarmayı sürdürdü. Son olarak Fransa İçişleri Bakanı Brice Hortefeux 16 Ekim’de Suudi istihbarat servislerinin Fransa’yı “Arap Yarımadası’ndaki El Kaide güçlerinin” Avrupa’daki “özellikle de Fransa’daki” terör olaylarıyla ilgili“şüphesiz faaliyette olduğu ya da faaliyete geçmeyi planladığı”nı bildirdiğini açıkladı. Bütün bunlar kulağa çok kötü geliyor ancak Avrupa’da terörün gerçek durumu ne?

Haberin Devamı

 

Geçtiğimiz günlerde Time’a özel röportajlar veren Avrupalı güvenlik yetkilileri terör saldırısı tehdidi hala yüksek ve etkili olsa da ellerinde yakın zamanda bir saldırı yaşanacağıyla ilgili çok fazla detaylı bilgi olmadığını belirtti. Suudi yetkililerin Fransız meslektaşlarına verdiği dikkat mesajı örnek gösteren yetkili, “Bu uzun bir süredir beklediğimiz ve hazırlandığımız bir durum” dedi.

 

Alman basınında son dönemde 200’den fazla Alman vatandaşının yakın zamanda Afganistan-Pakistan bölgesinde terör eğitimi aldığı yönünde haberler çıktı. Bu kişilerin 100’den fazlasının bugün Almanya’ya geri döndüğüne inanılıyor. İngiliz yetkililer de aynı şejilde Afganistan-Pakistan bölgesine birçok radikal eğilimli gencin gittiğini bildirdi.Time’a konuşan Fransız yetkili ise Fransa’da yaşayan 15-20 kişinin de son iki yıl içinde benzer yolculuklar yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

 

TÜRKİYE’YE GİRİŞ KOLAY

İstihbarat kurumları terör eğitimi alanların faaliyetlerini çok sıkı kayıt altında tutarak bilgi paylaşımına gidiyor ancak potansiyel saldırganları bulmak o kadar kolay değil. Avrupalı bir güvenlik yetkilisi “Standart rota Türkiye üzerinden geçiyor. Avrupalılardan vize istemeyen, turistler için popüler bir destinasyon. Oradan da daha doğuya, İran’a gidiliyor. Tahran da bu duruma göz yumuyor” dedi.

 

Bu yolculuğun zaman aldığını söyleyen yetkili “Ancak Avrupa’dan uçağa atlayıp Pakistan’a gitmek daha çok dikkat çekmek anlamına geliyor” dedi.

 

Son yıllarda yaşanan olaylarda görüldüğü üzere Avrupalı İslamcılar çoğu zaman kendi ülkelerine geri dönüyor. Avrupalı güvenlik yetkilisi bu konuda, “Burada yaşanacak olayların tamamı olmasa bile çoğunluğunda Pakistan’dan Avrupa’ya dönenlerin bir parmağı olacağını biliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

 

AVRUPALI TERÖRİSTLER DESTEK KUVVET GİBİ

Bu çok şaşırtıcı bir durum olmasa da bu istihbarat sayesinde Fransa en büyük terörist tehdit olarak gördüğü İslami Mağrip El Kaide’sine karşı hazırlanmayı başardı. Fransız bir yetkili, “Örgütün Cezayir ve Sahel bölgesi dışında kendi kendine hareket edebilecek kapasitesi yok. Bu da Fransa’da saldırı düzenlemek için desteğe ihtiyaçları var anlamına geliyor” dedi.

 

“Örgütün bu desteği elde etme yönünde yapabileceği en iyi şey Pakistan sınırındaki El Kaidelilerle birlikte çalışarak Fransız ve Avrupalı cihadilerin ülkelerine dönmelerini ve saldırılara katılmalarını sağlamaktır” diyen yetkili Fransız istihbarat servislerinin elinde bu yönde girişimler olduğuna dair kayıtlar bulunduğunu da belirtti.

Haberin Devamı

 

Farklı grupların farklı ülkeleri hedef seçtiği bir gerçek ancak Avrupa’nın genelinin teröristlerin ilgi odağında olduğu söylenebilir. Avrupalı güvenlik yetkilisi Belçikalı bir El Kaide üyesinden bahsederek, “Avrupa’da saldırı düzenlemek istediğini biliyoruz. Ancak hangi ülkeyi hedef alacağını söylemek zor. Çünkü her birimize saldırmak için farklı gerekçeleri var” dedi.

 

"How Serious Is the Terror Threat in Europe?" başlıklı makaleden derlenmiştir.

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:                          
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!