Avrupa'daki pazarlık dar kalıplara sıkışıyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupadaki pazarlık dar kalıplara sıkışıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 28, 2011 09:16

Son yapılan Avrupa Komisyonu zirvesinden, euro bölgesindeki borç krizine kökten çözümler üretecek 'büyük pazarlıklar' bekleniyordu. Ancak olaya alaycı yaklaşanlar, Avrupalı liderlerinin bir araya gelmesinden çıkan tek somut sonucun, Alman-Fransız paktının isminin 'Euro Plus Paktı' olarak değiştirilmesi olduğunu belirtebilir.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor   

 

Avrupalı liderler, finsansal kriz süresince hayal kırıklığı yaratmak için neredeyse hiç bir fırsatı kaçırmadı. Bu son toplantı sonrasında, sadece konseyin imzasına kalmış önemli anlaşmalar yapıldığı doğru. Bunlardan biri de, euro bölgesi üyelerinin yanı sıra çoğu Doğu Avrupalı birlik üyesi olmayan altı ülkenin de uzun dönemli mali konsolidasyon ve rekabetçilik için reform yapma taahhüdünde bulunması oldu. Ancak bu şu ana kadar süren krizin çözümü için bir şey getirmiyor.

 

MEVCUT SORUNLARI ÇÖZMÜYOR

Euro bölgesi aynı zamanda ülke borçlarının yeniden yapılandırma mekanizması üzerinde de anlaştı. Bu da iyi bir fikir ancak 2013 yılında devreye girecek olması mevcut problemlerin çözümünde yardımcı olacak bir gelişme değil. Aslına bakılırsa, borçların yeniden yapılandırılması sürecinde indirimler yapılmasına yönelik resmi söylem, borçlanma maliyetlerini yükselterek mevcut durumu daha da kötü duruma getirebilir.

 

Haberin Devamı

Avrupa'nın panikleyen tahvil piyasasına karşı elinde bulunan en ciddi silahı olan Avrupa Finansal İstiktrar Fonu (EFSF) için öngörülen değişiklikler sürüncemede kaldı. Fonun nominal olarak 440 milyar euro olan borç verme kapasitesinin tamamının kullanılabilmesi için prensipte anlaşma sağlandı. Ancak, Almanya ve Finlandiya'da yaklaşan seçimler nedeniyle EFSF'nin borç verme kapasitesinin nasıl artırılacağıyla ilgili karar Haziran'a ertelendi.

 

Ancak pazarlıktaki en büyük eksiklik, yaşayan ölüler gibi bulaşıcı hastalığı sağlıklı kurumlara yayan sinsi bankacılık sistemi problemi için gerekli adımların atılmamasıydı...

 

Avrupalı politikacılar, 'bedeli ne olursa olsun' sözünü tutmak için bankaların kendi başlarına batmalarına izin vermeli ve zararları da vergi mükelleflerinden çok borç verenlere yöneltecek politikalar üzerinde tartışmalı...

 

Haberin Devamı

Bu tip pazarlıklar sürekli duyduğumuz isim değişikliği gibi eften püften tartışmalardan çok daha faydalı olacaktır.

 

* Bu haber Financial Times'ta, "Europe’s incredible shrinking bargain" başlığıyla yayımlanan başyazıdan derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:  Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonetÂ

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonetÂ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!