‘Avrupa’ya komşuyuz’

Güncelleme Tarihi:

‘Avrupa’ya komşuyuz’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2005 01:57

Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlaması Arap dünyasında büyük yankı buldu. Suriye gazeteleri ‘Avrupa’ya komşu olduk’ derken, Lübnan ve Ürdün gazeteleri de Türkiye’den ‘Ortadoğu’nun Avrupalı komşusu’ diye bahsetti.

Suriye’nin etkili gazetelerinden Teşrin, Türkiye ile AB arasında müzakerelerin başlamasını ‘Avrupa’ya komşu olduk’ manşetiyle duyurdu. Bahreyn ve Katar’da yayınlanan gazetelerde de Türkiye’nin Avrupa rüyasının gerçekleştiği ifade edilerek, bunun laik İslam anlayışının Avrupa zaferi olarak görülmesi gerektiği belirtildi. Arap ülkelerindeki Türk büyükelçilerine bulundukları ülkelerin yetkililerinden tebrik mesajı yağdı.

TEBRİKLER

El Cezire’ye konuşan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Avrupa’da İslam dünyasının önemli bir temsilcisi olacağını açıkladı. Arap dünyası Türkiye’nin müzakerelere başlayabilmesi için Lüksemburg’ta yapılan sıkı pazarlıkları geniş bir medya kadrosu ile izledi. Türkiye’ye AB yolunun açılması Arap televizyon ve gazetelerinde birinci haber olarak duyuruldu. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakerelerine başlamasından memnun olduğunu söyledi; ‘Türkiye’yi tebrik ederim’ dedi. AB’nin tarihi ve önemli bir adım attığını belirten Musa, Türkiye’nin önemli bir ülke olduğunu ve AB’ye girmesinin büyük katkılar sağlayacağını kaydetti. Amr Musa, ‘Türkiye’nin AB’deki tek İslam ülkesi olması sayesinde, Hıristiyan dünyası ile Müslüman dünyası arasında önemli bir köprü vazifesini üstleneceğini’ ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!