Atlas taş devrinde

Güncelleme Tarihi:

Atlas taş devrinde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin en çok okunan gezi, coğrafya ve doğa dergisi Atlas, son sayısında Afrika'da hâlâ taş devri ekonomisini yaşayan Kunglar'ın (Bushmen'ler) izini sürdü. Derginin eylül sayısında yer alan araştırmada Atlas ekibi, Kunglar'la birlikte ava çıktı, ağaçları birbirine sürterek ateş yakmaya çalıştı.

Hürriyet Dergi Grubu'nun yayımladığı ve ünü giderek yurtdışında da hızla yayılan Atlas Dergisi, eylül sayısında, Afrika'nın Kalihari Çölü'nde taş devrini yaşayan Kunglar'a ulaşmayı başardı. Atlas ekibi, Namibya'nın kuzeydoğusunda yaşayan Kunglar'a ulaşmak için, çok uzun süre uğraşmak zorunda kaldı. Haklarındaki en son kitap 1979 yılında yazılmış olan bu avcı-derleyici insan topluluklarına ulaşmayı ve onları incelemeyi amaçlayan Atlas, önce Botswana'dan Namibya'ya ciple geçmeyi denedi. Harita üzerinde kolay görünen bu girişime karış cip kiralama firması, ‘‘Aklınızdan bile geçirmeyin'' uyarısında bulundu.

Vahşi çöl insanları

Temasa geçilen bazı ABD'li bilim adamları ise Kunglar'ın kesin yerini söylememekte direniyordu. Ama iki araştırmacı, Atlas ekibine Kunglar'ın aşağı yukarı nerede bulunabileceklerini söyledi. Daha sonra Güney Afrika'dan Namibya'ya geçen ekip, vahyi çölde geçen uzun bir yolculuktan sonra Kunglar'a ulaşmayı başardı.

Modern dünya, Kunglar'ı ya da diğer adıyla Bushmen'leri ‘‘Tanrılar Çıldırmış Olmalı'' filminden tanıyor. Bu filmde başrolü oynayan ‘‘G/aqo/hana'' da bir Kung ve Atlas ekibi, tüm dünyanın sevgilisi olan bu sevimli insanla da görüştü.

Kunglar, antropologların belirttiğine göre eski taş çağı ekonomisini yaşıyorlar. Modern dünyanın baskısı ve kuşatması altında yaşayan bu insanların en büyük sıkıntılarından biri, eskisi gibi kolay av bulamamaları. Avlarını zehirli oklarla avlayan Kunglar, av sırasında ok ve yay kullanıyorlar. Tek eşliliğin geçerli olduğu Kunglar'da çocukların yüzde 20'si 5 yaşına gelmeden sağlıksız koşullar nedeniyle ölüyor.

En ünlü Kung

Tanrılar Çıldırmış Olmalı filminin yarı çıplak kahramanı, bugün tüm dünyada en çok tanınan Kung. Adı ‘‘G/aqo/hana''... Film yapımcıları, ona çok para vermişler, ama o yaşantısını pek değiştirmemiş. Diğer Kunglardan farklı olarak prefabrik bir evde yaşıyor.

Birçok bilim adamı karşı çıkmasına rağmen hükümet, Kungları yerleşik hayata geçmeleri için özendiriyor. Kunglar, en fazla 5'e kadar sayabiliyorlar. Ondan sonrası için ‘‘fazla'' sözcüğünü kullanıyorlar. Ama Kalahari Çölü'ndeki 100'den fazla bitkiye isim verebiliyorlar.

Kusursuza yakın bir eşitlik içinde yaşayan Kung toplumunda avdan eli boş dönene, diğerleri yardım ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!