Aşure günü ne zaman, ayın kaçında? 2021 Aşure orucu hakkında bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Aşure günü ne zaman, ayın kaçında 2021 Aşure orucu hakkında bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2021 16:28

Aşure günü ve Muharrem ayı tarihi, ağustos ayıyla gündeme geldi. Hicrî takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü gerçekleşen Aşure (Aşura) günü İslam inancında önem arz ediyor. "Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur" şeklinde dini kaynaklarda adlandırılan Muharrem ayında da vatandaşlar oruç ibadetini idrak edecekler. Peki, Aşure günü ne zaman, ayın kaçında? İşte, Muharrem ayı ve Aşure günü tarihi hakkında ayrıntılı bilgiler.

Haberin Devamı

Aşure günü ne zaman sorusunun yanıtı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2021 dini günler takviminde belli oldu. Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilen Muharrem ayı Müslümanlar tarafından çeşitli ibadetler ile idrak edilecek. Dini takvime göre Muharrem ayının 1. günü bu sene 9 Ağustos'ta başlayacak, Aşure günü ise 18 Ağustos Çarşamba Günü gerçekleşecek.

MUHARREM AYI VE AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının 1. günü bu sene 9 Ağustos'ta başlayacak. Aşure günü ise 18 Ağustos Çarşamba Günü'ne denk gelecek.

MUHARREM AYI ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Peygamberimiz Muharrem ayının 9–10. veya 10–11. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Ancak Muharrem ayının sadece 10. gününü oruçlu geçirmek mekruhtur.

Yalnızca Aşure günü oruç tutulması Yahudilere benzeme endişesi ile mekruh görülmüş, Muharrem ayının 10. günü ile birlikte 9. veya 11. günününü de oruçlu geçirmek tavsiye edilmiştir. Peygamberimiz (s.a.s.) Muharrem ayının sadece 10. günü oruç tutmamıştır (Tirmizî, “Savm”, 50) ve “Muharremin 9. ve 10. günü oruç tutunuz. Yahudilere muhalefet ediniz” buyurmuştur.

Hz. Muhammed (S.A.V) Muharrem ayı orucuyla ilgili şöyle buyurmuştur; “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan Aşure orucudur…” (Müslim, “Sıyâm”, 202)

“Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım.” (Tirmizî, “Savm”, 48)

Hazreti Aişe (r.ah) İslâm öncesinde, Mekke halkının oruç tutmakta olduğu aşure gününde peygamberimizin de oruç tuttuğunu bildirmekte... Allah Rasulü Medine’ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutmuş ve müminlere de onuncu günü ile birlikte, bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye etmiş... (Ahmed b. Hanbel, VI, 244)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!