Asker aradı imzanız yok

Güncelleme Tarihi:

Asker aradı imzanız yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2010 00:00

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Balyoz gözaltılarını İstanbul Merkez Komutanlığı’ndan bir subaydan gelen telefon üzerine öğrendi.

Arayan subay, “Başsavcım gözaltı ve arama kararlarında sizin ve Başsavcıvekili Turan Çolakkadı’nın imzaları yok” dedi. Bunun üzerine bir araya gelen Engin ve Çolakkadı, gözaltı kararlarının altında imzası bulunan savcılar Mehmet Berk ve Bilal Bayraktar’ı soruşturmadan aldı.

BALYOZ soruşturmasını yürüten savcılardan Mehmet Berk ve Bilal Bayraktar’ın soruşturmadan alınmalarına götüren süreç, İstanbul Merkez Komutanlığı’ndan önceki gün sabah saatlerinde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’e gelen telefonun ardından başladı. Berk ve Bayraktar imzalı yakalama müzekkerelerini alan İstanbul Merkez Komutanlığı yetkilileri, derhal İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’i aradı. Engin’e, 27 Şubat tarihli gönderdiği Balyoz soruşturması ile ilgili yazısını hatırlatan subay, “Başsavcım gözaltı ve arama kararlarında sizin ve Başsavcıvekili Turan Çolakkadı’nın imzaları yok. Ne yapmamız gerekiyor” dedi. Başsavcı Engin, Merkez Komutanlığı’ndaki yetkiliye herhangi bir işlem yapmamalarını söyledi ve Başsavcıvekili Turan Çolakkadı’yı arayarak, operasyonlardan kendisinin haberdar olup olmadığını sordu. Başsavcıvekili Turan Çolakkadı’nın da haberinin olmadığı ortaya çıktı. Engin ve Çolakkadı toplantı yaparken, televizyonlarda ve internet sitelerinde Türkiye çapında 14 kişinin gözaltına alındığına dair ardı ardına haberler yer alıyordu. Engin ile Çolakkadı, sorumlu oldukları dosyadan, televizyon ve internet haberleri sayesinde bilgi sahibi oluyorlardı. İstanbul’un yargıdaki bu 2 önemli isminin yanına bir süre sonra diğer başsavcıvekilleri de dahil oldu. Toplantıda öfkeli ve kızgın olduğu öğrenilen Aykut Cengiz Engin ile Turan Çolakkadı, gözaltı kararlarının altında imzası bulunan soruşturma savcıları Mehmet Berk ve Bilal Bayraktar’ın soruşturmadan alınmasına karar verdi. Yerlerine Mehmet Murat Yönder ile Mehmet Ergül atandı. Operasyonlarda bu savcıların dosyaları incelenmesi için ertelendi.

Açığa alma değil görev değişimi

Bu arada Başsavcı Engin, örgütlü suçlar biriminde, adı geçen soruşturmayı yürütmekle görevli savcıların açığa alınmaları ya da yetkilerinin kaldırılmasının söz konusu olmadığını belirtti. Balyoz soruşturmasını Başsavcıvekili Turan Çolakkadı’nın koordine ettiğini belirten Engin şunları söyledi: “Başsavcıvekilimiz çalışma arkadaşlarının arasında bir görev değişimi yapmıştır. Kendi çalışacağı arkadaşları arasında yapmış olduğu bu değişiklik makul sebeplere dayanmaktadır. Tabii ki yeni görev verdiği savcı arkadaşlarımızın da dosyaları bir süre incelemesi ve tetkik etmesi gerekli olduğundan operasyonlara ara verilmiştir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!