Arınç, Basın Konseyi'ne başvurdu

Güncelleme Tarihi:

Arınç, Basın Konseyine başvurdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2006 12:00

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Tunceli ziyareti sırasında “folklor ekibinin zorla başlarının kapatıldığı” yönünde basında yer alan haberler üzerine, Basın Konseyi Yüksek Kuruluna başvurdu.

Haberin Devamı

Arınç, “gazetecilik meslek ilkelerine aykırı davranan” iki muhabir ile bu haberi yayınlayan gazeteler hakkında işlem yapılmasını istedi. Bülent Arınç, başvurusunda, bu yayınların, halkın gerçeği öğrenme hakkını engellediğini, Basın Meslek İlkeleri'nin, “Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez” ve ”Soruşturması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz” maddelerine aykırı olduğunu belirtti.

Başvuru yazısında Arınç, haberlerde isminin verilerek, “gerçeği yansıtmayan” ifadeler kullanıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Yayınlanan haberlerde, rehabilitasyon merkezinin açılışında Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğrencilerinin başlarını türbanla bağlayarak folklor gösterisi yaptıkları ve bunun bir kamu görevlisi tarafından zorla yaptırıldığı iddia edilmiştir.
Hem maddi hem de manevi destekte bulunduğum açılışla ilgili haberlerin veriliş şekli ve kullanılan bilgiler, folklor ekibinin zorla başlarının kapatıldığı, bunun, şahsımın Tunceli'ye gelişi nedeniyle yapıldığı iddia edilmiştir.”

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Arınç, Tunceli Valiliğinin, “folklor ekibinin başlarının zorla kapatılmasının söz konusu olmadığı, aynı ekibin daha önce de başları kapalı olarak halk oyunu oynadıkları ve daha önce çekilmiş fotoğraflarının da yayınlandığı” yönünde yaptığı yazılı açıklamayı anımsattı. Arınç, bu haberler üzerine, Tunceli Belediye Başkanlığı, Tunceli Bedensel Engelliler Derneği Tunceli Şubesi, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Tunceli Milletvekili Hasan Güyüldar ve TBMM Başkanlığının, birer açıklama yaparak haberleri yalanladığını belirtti.

Bu yayınların, Tunceli'ye, desteğe ihtiyaç duyan Tunceli halkına, dayanışma içinde olan sivil örgütlere ve devlet kurumlarına karşı emekleri boşa çıkarma girişimi olarak algılandığını kaydederek, “Bu yayınlar, halkın gerçeği öğrenme hakkını engellemiştir. Gazeteciliğin temel işlevi olan gerçekleri abartmadan kamuoyuna yansıtma görevi yapılmamıştır” dedi.

Haberin Devamı

Arınç, Basın Konseyi Yüksek Kuruluna, ayrıca, konuyla ilgili yer alan haberler, kurumların yazılı basın açıklamaları ve folklor ekibinin daha önceki gösterilerde de başlarının kapalı olduğuna dair resimleri de iletti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!