AP: PKK astırmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

AP: PKK astırmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın sayılı haber ajanslarından Associated Press, PKK'nın Apo'yu astırmak istediğini bildirdi. Ajansa göre PKK, Apo'yu demokrasi şehidi ilan edip, idamını propoganda malzemesi yapacak. Konuyla ilgili bir analiz yayınlayan AP, Apo'nun barış çağrısının örgütte çatlaklara yol açtığını da belirtti.

Dünyanın en saygın haber ajanslarından biri olan Associated Press (AP), dün geçtiği Abdullah Öcalan davası ve PKK'nın geleceği ile ilgili analizinde önemli yorumlara yer verdi. AP'ye göre Öcalan'ın asılmasını isteyen PKK, onu ‘demokrasi’ şehidi ilan edip, idamı propoganda malzemesi yapacak.

AP, terörist başının mahkeme sırasında yaptığı barış çağrısının örgüt içinde derin çatlaklara neden olduğunu bildirdi. Ajans, bu nedenle dağlarda kalan az sayıdaki militanın konuyla ilgili haberleri duymamaları için terörist elebaşlarının radyoları toplattıklarını belirtti.

Silah bırakıp, özellikle Avrupa'daki mevcut kadroları aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti üzerinde baskı kurmak isteyen ‘ılımlı’ PKK'lılar ile sonuna kadar kanlı terör eylemlerine devam etmek isteyen ‘muhafazakarlar’ arasındaki uçurumun gün geçtikçe büyüdüğüne dikkat çeken haber ajansı, başkanlık içinse en güçlü adayın Murat Karayılan olduğunu, Cemil Bayık'ın ise hasta ve dolayısıyla ‘liderlik yarışından’ uzak olduğu görüşüne yer verdi.

AP'nin bülteninde yer alan en ilginç görüş ise PKK'nın içinde çekişen farklı grupların birleştikleri tek noktanın ‘liderleri’ Abdullah Öcalan'ın asılmasının örgüt için en iyisi olacağına inanmalarıydı. Haber ajansı, PKK militanlarının bu yolla, hem aslında sevmedikleri bir liderden kurtulucaklarını, hem de onu bir ‘demokrasi’ şehidi ilan edip, propoganda malzemesi olarak kullanacaklarını belirtti.

TÜRKİYE İNFAZDA KUŞKULU

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Times ise Türkiye'de bölücübaşı Abdullah Öcalan'a verilen idam kararından sonra kamuoyunun infazın yerinde olup olmayacağı konusunda kuşku ve tartışmaların başladığını yazdı. Andrew Finkel imzalı Öcalan’ın asılmasında Türkiye'nin kuşkuları' başlıklı dün yayınlanan haberde, Türkiye'nin Öcalan'ın asılması konusunda Avrupa'dan gelen uyarılara öfkeli tepki gösterdiği ancak, kamuoyunda infazın bir kez daha düşünülmeye başlandığı belirtildi. Yazıda, Türk TV kanallarında mahkeme süresince şehit yakınlarının çarpıcı hikáyesini bulup yayınlamaları konularında birbirleriyle yarış halinde olduğu halde, kararın açıklanmasından sonra medyanın üslup değiştirdiği savunuldu. Gazete, bir gazetenin mayın patlamasında gözlerini ve ayağını kaybetmiş bir erin ‘‘Apo gibi bir kasap bile olsa o da Allah'ın yarattığı biri. Apo'yu öldürmek hiç bir şeyi çözmeyecek’’ sözlerini manşete çıkarırken, bir köşe yazarının, ‘‘Geleceğimiz için bu kadar önemli kararı böyle kızgınlık anında almamız yanlış’’ diye yazdığını aktardı.

Apo'nun 3 avukatı İmralı'da

Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın avukatları Mahmut Şakar, Niyazi Bulgan ve Doğan Erbaş kendisiyle görüşmek üzere İmralı Adası'na gitti. Dün saat 09.00'da özel otomobille Gemlik İlçesi'ne gelen 3 avukat, jandarma komutanlığına geçti. Burada gerekli işlemlerin ardından avukatlar minibüsle Gemport Limanı'na götürüldü. Şakar, Bulgan ve Erbaş, İmralı 10 kosteriyle saat 09.45'de adaya hareket etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!