AP, İncirlik’i dünyaya tanıttı

Güncelleme Tarihi:

AP, İncirlik’i dünyaya tanıttı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2001 00:00


Mehmet BÜYÜKARI Ali AKGÜL / KONYA, DHA
Haberin Devamı

İncirlik'in ‘topgun’ları, Kuzey Irak'ta kuş uçurtmuyor. Dünyaca ünlü haber ajansı Associated Press, İncirlik'i ‘‘200 bin sortide kayıp vermeyen’’ üs olarak tanıttı.

Amerikan Associated Press Ajansı (AP), İncirlik Hava Üssü'nü tanıttığı bol fotoğraflı bir röportajda, Saddam'ın sivil bölgelere gizlediği uçaksavarlarla ABD uçaklarını vuracağı endişesiyle Irak'ın kuzeyine düzenlediği bombardımanları büyük ölçüde azalttığı belirtildi. Ancak her şeye rağmen şu ana kadarki operasyonlar oldukça başarılı. 200 binden fazla sortide bir tek müttefik uçağı bile vurulmadı.

İncirlik'te görevli Amerikalı pilotlar, son zamanlarda Irak topçularının hemen her gün ateş açıtıklarını ifade ediyorlar. Uzmanlar Irak'ın Çin ve büyük ihtimalle Yugoslavya'nın yardımıyla füze gücünü artırdığı görüşünde.

Önceki gün İncirlik'ten Kuzey Irak'a doğru 40 kadar uçağın kalktığı, Önde havadan havaya füzeler taşıyan F-15'lerin uçtuğu, arkalarından ise anti-radar füzeleriyle F-16'ların havalandığı bildirildi. Göreve laser güdümlü bombalar taşıyan radar bozucu uçakların da katıldığı kaydedildi.

Her şeye rağmen operasyonlar büyük ölçüde başarılı. Şu ana kadar tek bir uçak bile vurulmadan 200 binden fazla sorti yapılmış. 1999 Kasım'ında olaysız biten bir ihlalden bu yana hiçbir Irak uçağı Kuzey Irak'a geçememiş.

Bombardıman azaldı

Kuzey Irak'taki uçuşa yasak bölgedeki müttefik uçuşlarını planlayan ABD'li Albay Maury Forsyth, ‘‘Bölgede her geçen gün bir uçağımızı kaybetme olasılığı daha da artıyor. Saddam bizi düşürebilmek için elinden geleni yapıyor’’ diye konuşuyor. Son zamanlarda Saddam'ın füzelerini sivil yerleşim bölgelerine yerleştirdiğini belirten Forsyth, ‘‘Sivil halkı tehlikeye sokmaktansa uzak durmayı tercih ediyorum’’ diyor. Operasyonların İncirlik'teki beyni Albay Maury Forsyth, AP ajansına verdiği mülakatta, ‘‘Sivil halkı tehlikeye sokmamak için bombardımanları azalttık’’ dedi.

Son teknoloji bombaları

EA6B Prowler uçağıyla günlük keşif görevini tamamlayan ABD Hava Kuvvetleri Pilotu Yarbay Wes Valus, pistte yürüyor. EA6B uçakları düşmanın radarını bozuyor.

Pilot T.J. O’Shaughnessy, bir uçuştan önce uçağa yüklenen lazer güdümlü son teknoloji ürünü bombaların son kontrolünü yapıyor.

1950'de kuruldu

1950 yılında Hava Atış Bombardıman Destek Grup Komutanlığı adı ile kuruldu. 10 Mayıs 1954'te ABD'nin Libya'da bulunan 7216'ncı Filosu 'Detachment 10' adı ile Türkiye'ye yardım lojistik grubu olarak intikal etti. ABD ile Türkiye arasında, NATO çerçevesinde görev yapacak İncirlik ile ilgili ilk anlaşma 1954'te imzalandı. 1969 yılında yeni bir Türk- Amerikan Savunma İşbirliği anlaşması imzalandı. 26 Temmuz 1975'te bu anlaşma bozuldu, İncirlik yine NATO çerçevesinde kaldı. Halen yürürlükte olan ikili anlaşma ise 29 Mart 1980'de imzalandı. Bu anlaşmaya göre, İncirlik'te ABD'nin 39'uncu Taktik Grup Komutanlığı, Türkiye'nin Tesis Komutanlığı (sonradan 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı) adını aldı.

ORTADOĞU KONTROL EDİLİYOR

16 Ocak 1991 tarinde Körfez Savaşı'nın başlaması ile ABD'nin dışında diğer müttefik ülkelerin filolarına da ev sahipliği yaptı. Birleşik Görev Kuvvet Komutanlığı'nın 1996 yılına kadar Huzuru Sağlama Harekatı, 1 Ocak 1997'den bugüne kadar da Kuzeyden Keşif Güç Harekatı adı altında Kuzey Irak'a yönelik havadan kontrol, denetim görevi İncirlik'ten yapılıyor. Doğu Akdeniz ve Ortadoğu'yu kontrol eden stratejik konumu yanında, 27 Temmuz 1995'te tanker uçakların konuşlandırılması ile Türk Hava Kuvvetleri'nin konuşlu hava üslerinden biri haline geldi.

Adana'ya 10 kilometre uzaklıktaki İncirlik Kasabası'nda kurulu Savunma Üssü'nün çevresi 25, uçak pisti uzunluğu ise 3 kilometre. İncirlik Üssü'nde kalan ABD'lilerin sayısı, zaman zaman aileleri ile birlikte 6 bini buluyor. 800 dolayında Türk personel görev yapıyor.

‘Irak ve Suriye füzeyle saldırırsa’ tatbikatı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Konya ve çevresindeki toplam 20 bin kilometrekarelik hava sahasını senaryo gereği savaş alanı ilan etmesinin ardından, önceki gün başlayan Türkiye, ABD ve İsrail savaş uçaklarının katıldığı Anadolu Kartalı Tatbikatı tüm hızıyla sürüyor.

Ortadoğu'da olası bir saldırıya karşı hazırlıklı olma amacı taşıyan tatbikatın senaryosu gereği tatbikatta görev alan uçaklar 07.00-17.30 saatleri arasında Konya 3'üncü Ana Jet Üssü'ne birer dakika arayla inip kalkıyor. Askeri üste ABD, İsrail ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait yaklaşık 150 uçak konuşlandırıldı.

Resmi olarak pazartesi günü başlayan tatbikat, savaş senaryolarına göre; Adana'da bulunan İncirlik Hava Üssü'ne Irak, İran ve Suriye'nin fırlattığı füzeler, Türkiye'nin yanı sıra İsrail'in Hayfa Kenti yakınlarındaki Ramat David ve Hatzor Üssü'nden kalkan İsrail şavaş uçaklarınca rampalarında vurulurken, koordinatları verilen hayali füzeler Türk hava sahasına girmesi durumunda savaş uçaklarında ilk kez denenen 'Arrow Füze Sistemi'yle havada imha edildi.

Tatbikatta İsrail, Türkiye ve ABD'den 150'ye yakın uçak görev aldı. Konya'da yürütülen tatbikata Adana'daki İncirlik Üssü'nden kalkan F-111, F-16 F-15 ve F-4E savaş uçakları da katıldı. Tatbikat 29 Haziran'a kadar sürecek.

Tatbikatla ilgili gelişmeleri Suriye, İran ve Irak da yakından takip ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tatbikat alanı olarak belirlediği Konya'da her yıl yapacağı bu tatbikatlarda yabancı pilotlara eğitim vererek, yılda 35 milyon dolar gelir sağlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!