Anneler Günü'nde bir annenin tek isteği

Güncelleme Tarihi:

Anneler Gününde bir annenin tek isteği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2013 12:49

Vatani görevini yaparken Denizkurdu-85 Tatbikatı sırasında bulunduğu geminin fırtına nedeniyle Ege Denizi'nde batması sonucu kaybolan ve bir daha kendisinden haber alınamayan şehit er Bircan Ungan'ın annesi Durkadın Ungan, 28 yıldır beklediği oğlu için şehitlikte temsili mezar yeri yapılmasını istiyor.

Aydın merkez Güzelhisar mahallesinde ikamet eden 75 yaşındaki anne Durkadın Ungan, oğlunun İzmir Bergama 19. Topçu Alayı 1. Topçu Tabur Komutanlığı'nda vatani görevini yaparken tatbikata alındığını, 30 Ocak 1985 tarihinde bulunduğu geminin batması sonucu şehit olduğunu söyledi.

Şehit oğlunun cesedinin o tarihten beri bulunamadığını belirten Ungan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"28 yıldır oğlumun yolunu gözlüyorum. Çocuğumu balıklar mı yedi, fırtına mı aldı götürdü bilemiyorum. Sürekli rüyalarıma giriyor, kolundaki saati gösterip, 'Ben yaşlanmadım, kolumdaki saat bile yaşlanmadı' diyor. Halen yolunu bekliyorum, umudumu kesmiyorum. Denizi gördüğümde çocuğumu içinde arıyorum. Kafası mı çıkacak, kolu mu çıkacak diye umutlanıyorum. Deniz gördüğümde hep aynı şeyleri hissediyorum. Sanki çıkıp gelecekmiş gibi umuda kapılıyorum. Büyük üzüntü yaşıyorum."

"Çocuğumun yattığı bir yer bile yok"

Oğlu için temsili de olsa bir mezar yeri istediklerini dile getiren Ungan, "Şehitliğe gidiyor, çocuğumu yad etmeye çalışıyor, dualar ediyorum. Oradaki diğer şehitler de bizim evladımız. Ama benim çocuğumun orada yattığı bir yer bile yok. Nereye gideceğimi, nerede dua edeceğimi şaşırıyorum. Şehitlikte en azından temsili bir mezar olsa, başına varırım, çiçeğimi götürür, duamı ederim. 'Çocuğumuzun da burada bir yeri var' diye sevinirim. Bir kuru kabir dahi yapılsa, boş da olsa başında oturacağımız bir yer olur. Bunu yetkililerden bekliyorum" diye konuştu.

"Mezar yeri, acımızı bir nebze de olsa hafifletebilir"

Şehit er Bircan Ungan'ın ablası Nilüfer Ungan da, kardeşinin cesedine yıllardır ulaşılamamasının üzüntüsü içerisinde olduklarını ifade ederek, şunları söyledi:
"Kardeşim şehit oldu diye haber geldi ama cesedi bulunamadı. Gözümüz hep onu bekliyor, ölüsü yok, dirisi yok. Kardeşimin bir mezarı bile olmadığından şehitliğe gittiğimizde boynumuz bükük kalıyoruz. En azından şehitlikte bir temsili mezar yeri yapılması, bu acımızı bir nebze de olsa hafifletebilir. Devletimizden, askeri yetkililerden bunu istiyoruz. En azından kardeşimiz şehitlikteymiş gibi hisseder, kendimize teselli verebiliriz."

"Mezar ziyaretleri acıların hafifletilmesi açısından çok önemli"

Aydın Şehit Aileleri ve Gazileri Dayanışma Derneği Başkanı Sevil Esin ise derneklerine kayıtlı 170'in üzerinde şehit bulunduğuna, Bircan Ungan'ın cesedi bulunamayıp kabri olmayan tek şehit olduğuna işaret etti.
Bircan Ungan'ın ailesi büyük üzüntü yaşadığını belirten Esin, sözlerini şunları kaydetti:
"Şehidimizin ailesi artık onun gelmeyeceği inancı ve üzüntüsü içerisinde. Bununla birlikte çocuklarının yanına gidip dua edebilecekleri, hatırlayıp anabilecekleri bir yer istiyorlar. Bizden de bunu talep ettiler. Umarız en kısa zamanda bu talepleri karşılanır. Çünkü şehit aileleri şehitlik ziyaretlerinde çocuklarına yakın olduklarını hissediyorlar. Ben bir şehit eşi olarak bunu kendimden de biliyorum. Mezar ziyaretleri acıların hafifletilmesi, şehitlerin yad edilmesi açısından çok önemli. Şehit ailemiz bunun eksikliğini yaşıyor. Umarız en kısa zamanda bu talepleri karşılanır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!