Ankara'dan Esad'a uyarı mektubu

Güncelleme Tarihi:

Ankaradan Esada uyarı mektubu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2011 10:57

Türkiye'nin Suriye'ye birkaç içinde göndereceği özel temsilci aracılığıyla, Devlet Başkanı Beşar Esad'a, protestoları kanla bastırdığı öne sürülen Dördüncü Ordu Komutanı kardeşi Mahir Esad'ı görevden alması talebiyle bir mektup ileteceği iddia edildi.

Haberin Devamı

El Arabiya'nın haberine göre, Türkiye mektupta Esad'dan gösterilere izin verilmesi, ifade özgürlüğü, siyasi parti yasağının kaldırılması ve Müslüman Kardeşler üyelerine verilen cezaların kaldırılması gibi bir dizi reformu hayata geçirmesini isteyecek.

Habere göre mektupta, reformlar halk tarafından kabul edilse bile, Mahir Esad'ın ordu komutanı olarak görevini sürdürmesine karşı çıkacak kararlı bir çoğunluk olduğu belirtiliyor.

Türkiye'nin mektubunda ayrıca, Mahir Esad'ın istifa etmemesi halinde bir Avrupa ülkesine sürgüne gitmek zorunda kalabileceği, istifa ettiği takdirde ise ceza almayacağı ifade ediliyor.

TÜRKİYE'YE KAÇIŞLARI ÖNLEMEYE ÇALIŞIYORLAR

Suriyeli insan hakları savunucuları, askeri birliklerin sınır yakınında önlemler alarak Türkiye'ye kaçışları önlemeye çalıştığını, tutuklamalar yaptığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

AP'nin Suriyeli insan hakları savunucularının ifadelerine dayanarak verdiği habere göre, sınır yakınında kontrol noktaları kuran askerler, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

İnsan hakları savunucusu Mustafa Osso, ordu güçlerinin Bdama ve Rihan köylerinde bugün de operasyonlar düzenlediğini belirtti. Türkiye'ye geçiş yolu üzerinde bulunan bu yerleşimlerde son günlerde 100 dolayında kişinin gözaltına alındığını ifade eden Osso, "askerlerin, sınır bölgesinde kontrol noktaları oluşturarak geçişleri engellediğini" kaydetti.

Osso, "binlerce kişinin sınır yakınında biriktiğini, bunların gelecek günlerde bir saldırıyla karşı karşıya kalabilecekleri kaygısı olduğunu" savundu.

Askerlerin, sınırdaki El Hambuşiye köyü çevresinde de önlemler aldığı kaydedildi.

Suriye tarafında, evlerini terk eden yaklaşık 5 bin kişinin bulunduğu bir kamp oluşturulduğu belirtildi.

Fransız Haber Ajansı (AFP), Türkiye'ye kaçan Suriyelilerin tanıklıklarına dayanarak, Suriye ordusunun sınırın birkaç kilometre ötesindeki Bdama köyünün giriş ve çıkışlarını kapattığını bildirdi.

Ajansa konuşan bir tanık, "Köyün tek fırınını kapattılar, artık ekmek bulamazsınız. Askerlerin fırın sahibine ateş açarak omzundan ve bacağından yaraladıklarını gördüm" dedi.

Haberin Devamı

Başka bir tanık, askerlerin köyde rastgele ateş açması üzerine ailesiyle birlikte dün Bdama'dan kaçtığını anlattı.

Tanıklar, ordunun en az 6 tank ve 15 askeri nakliye aracıyla Bdama'ya girerek, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib bölgesinde operasyonunu genişlettiğini söylediler.

KIZILHAÇ BAŞKANI SURİYE'YE GİDİYOR

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Jakob Kellenberger, Suriye'deki yardım çalışmalarının genişletilmesi konusunda görüşmelerde bulunmak üzere bu ülkeye gidiyor.

Kızılhaç tarafında yapılan açıklamada, görüşmelerde Suriye'deki insani durum ve ICRC'nin bu konuda yapabilecekleri üzerinde yoğunlaşılacağı, ülkede devam eden şiddetten etkilenen insanlara yardıma hazır oldukları ifade edildi.

Haberin Devamı

Kellenberger'in bugün başkent Şam'a gideceği, burada iki gün devam edecek temasları sırasında Başbakan Adil Safar ve Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüşeceği kaydedildi.

Ülkedeki protesto eylemlerinin bastırılmaya çalışılması sırasında ölen veya yaralananların toplamının 1100'ü aştığı, evlerini terkeden binlerce kişi olduğu belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!