Son dakika... MKE’nin roket ve patlayıcı madde fabrikasında patlama! MSB: 5 işçimiz şehit oldu

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2023 09:16

Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Roket ve Patlayıcı Madde Fabrikası'nda patlama sonrası yangın çıktı. MSB'den yapılan açıklamada, "Patlama neticesinde 5 işçimiz şehit olmuştur. Olay ile ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı" denildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlamayla ilgili Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'den bilgi alarak, tahkikat başlatılması talimatı verdi. Öte yandan Ankara Valisi Vasip Şahin ise yaptığı açıklamada, "İlk değerlendirmelerde patlamanın kimyasal tepkime kaynaklı olduğu düşünülüyor" dedi.

Haberin Devamı

MKE Roket ve Patlayıcı Madde Fabrikası'ndaki dinamit mikser atölyesinde bugün saat 08.40 sıralarında, işçiler üretime hazırlık yaparken henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu. Patlamayla birlikte fabrikadan dumanlar yükseldi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. İtfaiye ekipleri, yangına müdahale edip söndürdü.

MSB ACI HABERİ DUYURDU: 5 İŞÇİMİZ ŞEHİT OLDU

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), olayla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda bir patlama meydana gelmiştir. Patlama neticesinde 5 işçimiz şehit olmuştur. Olay ile ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır" denildi.

Son dakika... MKE’nin roket ve patlayıcı madde fabrikasında patlama MSB: 5 işçimiz şehit oldu

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, PATLAMAYLA İLGİLİ BİLGİ ALDI

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’nın Elmadağ ilçesinde faaliyet gösteren MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’ndaki patlama ile ilgili Milli Savunma Bakanı Sayın Yaşar Güler’i telefonla arayarak bilgi almıştır. Görüşmede Cumhurbaşkanımız, patlamada şehit olan 5 işçi kardeşimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilemiştir. Meydana gelen olaya ilişkin ilgili kurumlarımızca tahkikat başlatılması talimatını da veren Cumhurbaşkanımız, ordumuza ve milletimize taziye dileklerini iletmiştir." denildi.

BAKAN GÜLER: KAMERA KAYITLARI MEVCUT

Sınır hattında inceleme ve denetlemelerde bulunmak üzere beraberindeki TSK Komuta Kademesi ile Hatay’a giden Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Elmadağ’daki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikasında meydana gelen patlama nedeniyle Hatay programını yarıda keserek Ankara’ya döndü.

Bakan Yaşar Güler patlamayla ilgili olarak hudut hattında şu açıklamayı yaptı:

“Bu sabah 08.37’de MKE AŞ. Elmadağ Roket ve Patlayıcı Fabrikasında bir patlama meydana geldi. Maalesef 5 işçi kardeşimizi kaybettik. Patlama meydana gelene kadar kamera kayıtları mevcut. Patlamayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı.

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirildi. İşçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Olay teferruatlı biçimde incelenecek ve gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır. Tekrar başımız sağ olsun.”

VALİ ŞAHİN: PATLAMA KİMYASAL TEPKİMEDEN KAYNAKLI

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ankara Valisi Vasip Şahin, patlamanın meydana geldiği fabrikada inceleme yaptıktan sonra açıklamada bulundu. Vali Şahin, fabrikanın dinamit lokumu hazırlama bölümünde ilk incelemeye göre kimyasal tepkimeden kaynaklandığı değerlendirilen bir patlama meydana geldiğini belirterek, "Orada çalışan 5 işçimiz maalesef vefat etti. Allah'tan rahmet diliyorum. Cumhuriyet savcılarımız konuyu inceliyor. Çalışan 5 kişi vardı, tamamına ulaşıldı. Göçük altında kimse yok, yaralı yok. İlk değerlendirmelerde kimyasal tepkime neticesinde olduğuna dair arkadaşlarımızın kanaati var, Cumhuriyet savcılarımız da inceliyor" dedi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Bakan Yardımcısı Kavaklıoğlu ise "Burası patlayıcı üretim ile ilgili tesisimiz. Patlamanın olduğu yer çok küçük bir bina. Kamera kayıtlarına da baktığımızda patlama anına kadar olağanüstü bir şey yok, işçilerimiz normal faaliyetlerini yapıyorlar. Patlama aniden oluşuyor. Sayın Savunma Bakanımız da Hatay'dalardı, geri dönüyorlar. Burası sürekli çalışan bir fabrika, tecrübesiz kişilerin çalışacağı bir yer değil. Yangın tek bir noktayı etkiledi" diye konuştu.

Son dakika... MKE’nin roket ve patlayıcı madde fabrikasında patlama MSB: 5 işçimiz şehit oldu

KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Patlamada; işçilerden Mehmet Kutlu, İbrahim Özdemir, İhsan Küçükerdem, Ahmet Ünal ve Fırat Elverir, şehit oldu. Patlamada şehit olanların aileleri, yaşamını yitirenlerin vücut bütünlüğünün bozulması nedeniyle Elmadağ Devlet Hastanesi'ne giderek DNA örneği verdi. Şehit işçilerin evlerinin önlerine ise taziye çadırları kuruldu ve evlerin bulunduğu sokaklara Türk bayrakları asıldı.

Haberin Devamı

BAKAN KOCA: İLK AMBULANSIMIZ 9 DAKİKA SONRA ULAŞTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, patlamaya ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Koca, "Ankara Elmadağ'da bir fabrikada meydana gelen patlamada beş vatandaşımız hayatını kaybetti. Her birine Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. İlk ambulansımız olay yerine patlamadan 9 dakika sonra ulaşmış; toplam 4 ambulans, 2 UMKE timi ile 18 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Beş can kaybı dışında yaralımız bulunmamaktadır. Allah benzer kazalardan korusun" ifadelerini kullandı.

"ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç "Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikasında meydana gelen patlamada şehit olan işçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Olayın aydınlatılması ile ilgili gerekli adli ve idari soruşturma başlatılmıştır" mesajını paylaştı.

BAKAN IŞIKHAN: UZMAN MÜFETTİŞLER GÖREVLENDİRİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki Roket ve Patlayıcı Madde Fabrikasında meydana gelen patlamayla ilgili, "Konuyla ilgili olarak inceleme için koordinasyon ekibi oluşturulmuş olup Bakanlığımıza bağlı uzman müfettişler gerekli inceleme ve soruşturma kapsamında görevlendirilmiştir" dedi.

"İKİ CUMHURİYET SAVCISI GÖREVLENDİRİLDİ"

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan "10 Haziran 2023 günü saat 08.50 sıralarında Elmadağ ilçemizde faaliyet gösteren MKE Barutsan fabrikası içerisinde meydana gelen patlama ve 5 işçinin ölmesine ilişkin olayla ilgili olarak Elmadağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından derhal iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup bizzat olay yerinde inceleme ve tespitlere başlamışlardır. Olayın adli boyutu tüm yönleriyle araştırılmakla, soruşturma titizlikle sürdürülmektedir" açıklaması yapıldı.

Son dakika... MKE’nin roket ve patlayıcı madde fabrikasında patlama MSB: 5 işçimiz şehit oldu

BAKANLARDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş: Ankara'nın Elmadağ ilçesinde bulunan MKE roket ve patlayıcı madde fabrikasında meydana gelen patlama nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza yüce Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Ankara Elmadağ’da MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda meydana gelen patlamada maalesef 5 işçimiz şehit oldu. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Makamları âli olsun.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak: Elmadağ MKE Roket ve Patlayıcı Madde Fabrikası'nda gerçekleşen patlamada şehit düşen işçilerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim. Başımız sağ olsun.

Son dakika... MKE’nin roket ve patlayıcı madde fabrikasında patlama MSB: 5 işçimiz şehit oldu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki MKE Roket ve Patlayıcı Madde Fabrikası'nda meydana gelen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır: Ankara Elmadağ’da bulunan MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikasında meydana gelen patlamada şehit olan beş işçimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Mekanları cennet olsun.

Son dakika... MKE’nin roket ve patlayıcı madde fabrikasında patlama MSB: 5 işçimiz şehit oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: Ankara Elmadağ'da MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda meydana gelen patlama sonucu şehit olan işçilerimize Allah'tan rahmet; ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.

BAHÇELİ'DEN TAZİYE MESAJI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, patlamada şehit olanlar için Twitter hesabından taziye mesajı yayımladı. Bahçeli, mesajında "Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumuna bağlı olan ve Ankara Elmadağ’da kurulu bulunan Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nın dinamit lokumu hazırlama bölümünde bugün meydana gelen müessif ve şiddetli patlamada maalesef beş işçimiz şehit düşmüştür. Acımız gerçekten de büyüktür. Konuyla ilgili adli ve idari tahkikatın başlatılmasının yanı sıra, ilk etapta patlamanın kimyasal tepkimeden kaynaklandığı da açıklanmıştır. Bu vesileyle hayatlarını kaybeden işçilerimize Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor, kederli ailelerine, mesai arkadaşlarına sabır ve baş sağlığı diliyorum. Mekanları cennet olsun diyorum" ifadelerine yer verdi. 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!